Σύνδρομο Ραπουνζέλ: Είχε τρυπήσει το στομάχι της 14χρονης από τα μαλλιά, κινδύνεψε η ζωή της

  • Ρούλα Τσουλέα
μαλλιά
Τι είπε στο Live News και τον Νίκο Ευαγγελάτο η γιατρός που πρώτη αντιλήφθηκε την πάθηση της μικρής.

«Είδα την 14χρονη να βάζει τα μαλλιά στο στόμα και σταμάτησε όταν με κατάλαβε»: με αυτά τα λόγια περιέγραψε η παιδοχειρουργός Κατερίνα Ραμματά πως υποψιάσθηκε ότι το κορίτσι έπασχε από το σύνδρομο Ραπουνζέλ.

Η κυρία Ραμματά, που είναι υπεύθυνη του Παιδοχειρουργικού Τμήματος της Κλινικής «Άγιος Λουκάς», στη Θεσσαλονίκη, μίλησε στο MEGA και την εκπομπή Live News με τον Νίκο Ευαγγελάτο για τη συγκλονιστική υπόθεση.

Όπως ανέφερε, το κορίτσι έπασχε συχνά από πόνους στο στομάχι. «Ήρθε το κορίτσι για διάγνωση και την είδα να κάνει μία συγκεκριμένη κίνηση», είπε. «Έβαλε τα μαλλιά στο στόμα και αμέσως μαζεύτηκε όταν την είδα. Τότε το κατάλαβα και έφτασα αργότερα στη διάγνωση. Το περιστατικό είχε ιδιαιτερότητες γιατί δεν ήρθε από κάποιο ίδρυμα αλλά από ένα υγιές οικογενειακό περιβάλλον».

Η κυρία Ραμματά αφαίρεσε μία μάζα βάρους 700 γραμμαρίων από μαλλιά από το στομάχι του κοριτσιού. «Εξεπλάγην από το μέγεθος», τόνισε. «Το σύνδρομο είναι σπάνιο, αλλά ακόμη πιο σπάνια είναι η μάζα της τρίχας. Είχε επίσης τρυπήσει το στομάχι της. Το παιδί ήταν σοβαρά αλλά δεν υπήρχε η ανάλογη κλινική εικόνα. Εάν δεν διαγνωστεί εγκαίρως, το παιδί μπορεί να πεθάνει γιατί δεν θα υπάρχει ανάπτυξη. Στη περίπτωση μας δεν υπήρξε κάτι τέτοιο».

Διαβάστε ακόμα Σύνδρομο Ραπουνζέλ: Πώς συμβαίνει, σημάδια και με τι ψυχικές παθήσεις συνοδεύεται συνήθως

Όπως έγινε γνωστό, η 14χρονη έτρωγε επί περισσότερο από 10 χρόνια τα μαλλιά της. Σε ηλικία ήδη δύο ετών έτρωγε κλωστές από τις κουρτίνες και βαμβάκι από τις μπατονέτες. Αργότερα, άρχισε να βάζει τα μαλλιά στο στόμα της, να τα κόβει και να τα καταπίνει.

«Το 14χρονο κορίτσι διαγνώστηκε εγκαίρως με το σύνδρομο Ραπουνζέλ ή τριχοπίλημα ή τριχοτιλλομανία. Σώθηκε χάρις στην παρατηρητικότητα της γιατρού, στην οποία απευθύνθηκαν οι γονείς του επειδή είχε συχνά πόνους στην κοιλιά», δήλωσε η ψυχολόγος Νάταλι Βελτσή.

Με πληροφορίες από newsit.gr