Συνάντηση βουλευτών ΣΥΡΙΖΑ – Εργοθεραπευτών για τη χαοτική κατάσταση στην Ειδική Αγωγή

  • Γιάννα Σουλάκη
Ειδική Αγωγή
Την αγωνία τους για την χαοτική κατάσταση που επικρατεί στην Ειδική Αγωγή εξέφρασαν οι εργοθεραπευτές, σε συνάντηση με τον Τομέα Υγείας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, που πραγματοποιήθηκε την Τρίτη στη Βουλή. Στην συνάντηση παραβρέθηκε και ο εκπρόσωπος του ΕΟΠΥΥ κ. Σέμπος.

Την απίστευτη αυτή κατάσταση που έχει δημιουργηθεί με τον αυθαίρετο προϋπολογισμό για την Ειδική Αγωγή, αλλά και τον αυθαίρετο τρόπο αποζημίωσης των εργοθεραπειών, σύμφωνα με τον νέο Ενιαίο Κανονισμό Παροχών Υγείας (ΕΚΠΥ), εξέθεσαν οι εργοθεραπευτές στη συνάντηση τους με τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ. Οι βουλευτές του Τομέα Υγείας του κυβερνώντος κόμματος ενέκριναν ομόφωνα τις προτάσεις του Πανελληνίου Συλλόγου Εργοθεραπευτών (ΠΣΕ).

Σύμφωνα με την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί, όπως είπαν οι εργοθεραπευτές,ο νέος ΕΚΠΥ συντάχθηκε -αποτελώντας παγκόσμια πρωτοτυπία- χωρίς να προηγηθεί επιδημιολογική μελέτη, αποκλειστικά και μόνο με οικονομικά κριτήρια και όχι με γνώμονα την εξυπηρέτηση των αναγκών των ασθενών. Επίσης, το σύστημα ηλεκτρονικής συνταγογράφησης για την Ειδική Αγωγή, που αντί να διευκολύνει το έργο των εμπλεκόμενων, έχει καταστήσει σχεδόν αδύνατη τη συνταγογράφηση των θεραπειών, όπως είπαν τα μέλη του Συλλόγου.

Στο υπόμνημά που παρέδωσε στους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ο ΠΣΕ, καταγράφονται όλα τα τεράστια προβλήματα που αντιμετωπίζει η Ειδική Αγωγή και έχουν σαν αποτέλεσμα αφενός μεν, να βρίσκονται σε απόγνωση οι οικογένειες. Τονίζεται, επίσης, και η άτυπη στάση πληρωμών του ΕΟΠΥΥ, η οποία έχει ως αποτέλεσμα στα αστικά κέντρα να φτάνει και τους έξι μήνες. «Ο ΕΟΠΥΥ βγάζει αντικρουόμενες εγκυκλίους, οι οποίες κάνουν ακόμα πιο δύσκολη τη μετάβαση στην ηλεκτρονική συνταγογράφηση, καθώς οι γονείς δεν γνωρίζουν με ποιο τρόπο θα μπορέσουν να συνεχίσουν τις θεραπείες των παιδιών τους, τους επόμενους μήνες», είπαν χαρακτηριστικά οι εργοθεραπευτές.

Οι εργοθεραπευτές ζητούν διευκρινιστική εγκύκλιο για την Ειδική Αγωγή

Για την άμεση αντιμετώπιση των προβλημάτων και την εύρυθμη λειτουργία του όλου συστήματος Διάγνωση – Θεραπεία – Αποζημίωση, ο ΠΣΕ προτείνει να εκδοθεί διευκρινιστική εγκύκλιος από τον ΕΟΠΥΥ η οποία θα πρέπει:

  • Να παρατείνει τη διάρκεια των γνωματεύσεων με έκδοση μέχρι 31/10/2018 μέχρι τη λήξη τους ή μέχρι την παραλαβή έγκρισης από την Επιτροπή για Ηλεκτρονική Συνταγογράφηση και μέχρι τότε, να εκκαθαρίζονται οι αποδείξεις με βάση τον ΕΚΠΥ που έχουν εκδοθεί. Οι γνωματεύσεις που έχουν εκδοθεί στο διάστημα Νοέμβριος 2018 έως και Ιανουάριος 2019 και στις οποίες αναφέρεται η κατάταξη βάσει του ICD 10, επίσης να καλύπτονται όπως και οι προηγούμενες.
  • Οι γνωματεύσεις που έχουν εκδοθεί σύμφωνα με τις τελευταίες οδηγίες του ΕΟΠΥΥ στο εννιασέλιδο χειρόγραφο, να ισχύσουν μέχρι τη λήξη τους και να εκκαθαρίζονται οι αποδείξεις με τον νέο ΕΚΠΥ, εφόσον είναι απολύτως συμβατές με ότι αυτός ζητάει.
  • Να δίνεται η δυνατότητα αναδρομικής ισχύος της Ηλεκτρονικής Συνταγογράφησης και μέχρι την έγκριση της Επιτροπής ή η δυνατότητα έγκρισης από τους ελεγκτές του ΕΟΠΥΥ, όπως γινόταν μέχρι σήμερα.
  • Να καθοριστεί το έργο της Επιτροπής Ελέγχου, διαχωρίζοντάς το από την γνωμάτευση του θεράποντος ιατρού και έχοντας ως αντικείμενο εργασίας μόνο τη διόρθωση των τυπικών θεμάτων και όχι την απόρριψη της συνταγής – γνωμάτευσης.
  • Να προχωρήσει άμεσα σε πληρωμή όλων των αποδείξεων που είναι σε εκκρεμότητα και αφορούν αποδείξεις μέχρι 28/2/2019, ώστε να ομαλοποιηθεί το σύστημα πληρωμών για τους γονείς, συνεχίζοντας με άμεση αποζημίωση στους γονείς της απόδοσης δαπάνης από τον ασφαλιστικό τους φορέα, ασκώντας έτσι και έλεγχο στους επαγγελματίες.

Παράλληλα, ο ΠΣΕ πιστεύει ότι είναι απαραίτητο να γίνουν μεσοπρόθεσμα ενέργειες από το υπουργείο Υγείας προς την κατεύθυνση της οργάνωσης του χώρου της Ειδικής Αγωγής, οι οποίες είναι οι εξής:

  • Βελτίωση της πλατφόρμας Ηλεκτρονικής Συνταγογράφησης, ώστε να μη δημιουργούνται καθυστερήσεις.
  • Δειγματοληπτικός έλεγχος από την επιτροπή ηλεκτρονικών γνωματεύσεων, ώστε να μη δημιουργούνται καθυστερήσεις στην έγκριση αυτών.
  • Δημιουργία πλατφόρμας πιστοποίησης ειδικής αγωγής, που θα ελέγχεται και από τα συλλογικά όργανα των θεραπευτών, ώστε να αποκλείεται η αντιποίηση επαγγέλματος. Παράλληλα, με τον τρόπο αυτό διασφαλίζονται τα προσωπικά δεδομένα, που αυτή τη στιγμή «σέρνονται» σε κάθε τοπικό κατάστημα του ΕΟΠΥΥ.
  • Πιστοποίηση και αδειοδότηση των χώρων παροχής ειδικών θεραπειών και έλεγχος ως προς την πληρότητα των χώρων σε εξοπλισμό και επαρκές, πιστοποιημένο προσωπικό.
  • Αλλαγή του παραρτήματος, στο οποίο έχει στηριχθεί η Ηλεκτρονική Συνταγογράφηση, με αυτό που είχε εκπονήσει η επιτροπή για την ειδική αγωγή και αυτό να ισχύσει μέχρι τη δημιουργία κανονικών θεραπευτικών πρωτοκόλλων με βάση το ICD 10, αλλά και κατόπιν μελέτης για το συσχετισμό του αριθμού των συνεδριών με διάγνωση.
  • Άμεση πραγματοποίηση επιδημιολογικής έρευνας για τις ειδικές θεραπείες, για να μπορούν να δημιουργηθούν σωστά θεραπευτικά πρωτόκολλα.
  • Σύσταση μόνιμης επιστημονικής επιτροπής που θα μπορεί να παρακολουθεί όλες τις παραπάνω δράσεις και θα έχει τη δυνατότητα δημιουργίας περαιτέρω δράσεων που θα αφορούν τις ειδικές θεραπείες, καθώς και να παρακολουθεί την υλοποίησή τους και την εφαρμογή τους.

Οι προτάσεις του ΠΣΕ έγιναν ομόφωνα δεκτές από τον Τομέα Υγείας της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ και μάλιστα οι βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος δεσμεύτηκαν, τόσο για την μεσολάβησή τους προς τον υπουργό Υγείας για άμεση συνάντησή του με τον ΠΣΕ όσο και για την πλήρη υποστήριξή τους στις περαιτέρω ενέργειες που θα προβεί ο ΠΣΕ, για να λυθεί το φλέγον θέμα της Ειδικής Αγωγής.