Συνάντηση του πρωθυπουργού με τον πρόεδρο της ΕΣΑμεΑ – Τα αιτήματα προς τον Κ. Μητσοτάκη

  • Ρούλα Τσουλέα
ΕΣΑμεΑ
Τι συζήτησαν οι δύο πλευρές στο Μέγαρο Μαξίμου. Επεκτείνεται σύντομα ο θεσμός του Προσωπικού Βοηθού.

Με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη συναντήθηκε την Τρίτη 5 Σεπτεμβρίου αντιπροσωπεία της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρία (ΕΣΑμεΑ), με επικεφαλής τον πρόεδρό της Ιωάννη Βαρδακαστάνη.

Στη διάρκεια της συνάντησης έγινε ανασκόπηση των πρωτοβουλιών που ελήφθησαν την προηγούμενη τετραετία για τη στήριξη των ατόμων με αναπηρία. Εξετάστηκαν επίσης τρόποι ολοκλήρωσης, βελτίωσης ή διεύρυνσής τους, ώστε να καταρτιστεί ένας οδικός χάρτης για τα επόμενα χρόνια.

Εκφράστηκε ακόμα η αμοιβαία βούληση να συνεχιστεί η εποικοδομητική συνεργασία που υπάρχει τα τελευταία τέσσερα χρόνια.

Στη συνάντηση έλαβαν επίσης μέρος, από την πλευρά της κυβέρνησης, η υπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας Σοφία Ζαχαράκη, ο υπουργός Επικρατείας Σταύρος Παπασταύρου, ο βουλευτής Επικρατείας της Νέας Δημοκρατίας Γιώργος Σταμάτης, καθώς και το στέλεχος της ΕΣΑμεΑ Χριστίνα Σαμαρά.

Στο πλαίσιο αυτό τονίστηκε από την πλευρά της κυβέρνησης ότι υπάρχει ουσιαστική βάση ώστε να τεθούν στόχοι έως το 2027, καθώς:

  • Το 2020 συντάχθηκε για πρώτη φορά Εθνικό Σχέδιο Δράσης για τα Δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρία
  • Το 2021 συστάθηκε η Εθνική Αρχή Προσβασιμότητας ως συμβουλευτικό όργανο της πολιτείας. Ενεργοποιήθηκε επίσης ο συντονιστικός μηχανισμός που νομοθετήθηκε μεν το 2017, αλλά στη συνέχεια εγκαταλείφθηκε ανενεργός από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ
  • Έγιναν πράξη μέτρα που έχουν απτό αποτύπωμα στη ζωή των ΑμεΑ. Τέτοιου είδους μέτρα είναι η αύξηση των αναπηρικών επιδομάτων και ο θεσμός του Προσωπικού Βοηθού. Μάλιστα ο θεσμός αυτός σύντομα θα προχωρήσει στη δεύτερη πιλοτική φάση, με επέκταση εκτός Αττικής.

Τα αιτήματα

Από την πλευρά της, η ΕΣΑμεΑ παρουσίασε τις γενικές παρεμβάσεις που χρειάζονται και τις οποίες απέστειλε στον πρωθυπουργό με τη μορφή υπομνήματος πριν από ένα μήνα. Η ΕΣΑμεΑ προτάσσει, μεταξύ άλλων, τα εξής:

  • Αναμόρφωση του Εθνικού Σχεδίου Δράσης για τα Δικαιώματα των ατόμων με αναπηρία και χρόνιες παθήσεις σε στενή συνεργασία με το εθνικό αναπηρικό κίνημα. Επέκτασή του έως το 2030.
  • Έκδοση Π.Δ. για την ίση μεταχείριση των ατόμων με αναπηρία και χρόνιες παθήσεις, όπως προβλέπεται και στον πρόσφατα ψηφισμένο νόμο 5023/23.
  • Υποστήριξη της Εθνικής Αρχής Προσβασιμότητας με ολοκλήρωση της προβλεπόμενης από τον ν.4780/2021 στελέχωσής της. Ενίσχυση της συνεργασίας της με τον Συντονιστικό Μηχανισμό, ιδίως κατά την αναμόρφωση και παρακολούθηση του Εθνικού Σχεδίου Δράσης για τα Δικαιώματα των ατόμων με αναπηρία και χρόνιες παθήσεις.
  • Νόμο-πλαίσιο για καθολική προσβασιμότητα.
  • Νομοθετική πρωτοβουλία για την άρση των πάσης φύσεως διακρίσεων που αντιμετωπίζουν τα άτομα με αναπηρία και χρόνιες παθήσεις στην πολιτική ζωή.

Επιπροσθέτως, η ΕΣΑμεΑ σημειώνει την ανάγκη αύξησης της συμμετοχής των ατόμων με αναπηρία και χρόνιες παθήσεις στον ενεργό πληθυσμό της χώρας και σε:

  • Πολιτικές απασχόλησης
  • Ζητήματα ασφαλιστικά, συνταξιοδοτικά, εκπαιδευτικά, υγείας, μεταφορών
  • Ζητήματα που αφορούν στην κοινωνική στέγαση και στην πολιτική προστασία, στον προσβάσιμο τουρισμό κ.λπ.

«Ο πρωθυπουργός επισήμανε ότι η καταπολέμηση των ανισοτήτων και η άρση των περιορισμών που αντιμετωπίζουν τα άτομα με αναπηρία παραμένει απαρέγκλιτα μία από τις κυριότερες κοινωνικές προτεραιότητες της κυβέρνησης και ένα ζήτημα στο οποίο προσωπικά αποδίδει ιδιαίτερη σημασία», αναφέρει η ΕΣΑμεΑ σε ανακοίνωσή της.