Συνάντηση Ξανθού-ΕΙΝΑΠ: “Υποσχεσιολογία με μπόλικο …προεκλογικό χρώμα”

  • Γιάννα Σουλάκη
Με “άδεια χέρια” έφυγαν από την Αριστοτέλους οι νοσοκομειακοί γιατροί, μετά τη συνάντηση που είχαν με τον υπουργό Υγείας Ανδρέα Ξανθό.

Η συνάντηση του υπουργού Υγείας Ανδρέα Ξανθού με την ΕΙΝΑΠ δεν απέδωσε. Τα πάγια αιτήματα των νοσοκομειακών γιατρών για προσλήψεις μόνιμου ιατρικού προσωπικού και αύξηση της χρηματοδότησης στα νοσοκομεία, φαίνεται ότι για μία ακόμη φορά δεν θα ικανοποιηθούν, ενώ όπως λένε, χόρτασαν από παραδοχές και υποσχεσιολογία:

“Η υποσχεσιολογία καλά κρατεί με μπόλικο προεκλογικό …χρώμα. Όπως είδαμε τις 4.500 θέσεις που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός την πρωταπριλιά του 2015 , άλλο τόσο θα δούμε τους χιλιάδες διορισμούς που υπόσχονται τώρα!”, λένε οι γιατροί της Ενωσης Ιατρών Νοσοκομείων Αθήνας και Πειραιά (ΕΙΝΑΠ) .

“Διορισμοί” χωρίς αντίκρυσμα – ‘Αδεια τα νοσοκομεία κι οι γιατροί στη μετανάστευση

Σύμφωνα με στοιχεία που προσκόμισαν οι νοσοκομειακοί γιατροί στον υπουργό, από τις 2.760 εξαγγελθείσες θέσεις μονίμων γιατρών που προκηρύχθηκαν το 2017-18 διορίστηκαν τελικά χίλιοι λιγότεροι. Κι ενώ υποτίθεται, όπως λένε οι γιατροί, είναι προγραμματισμένες οι δαπάνες για το 2019 οι γιατροί ΔΕΝ θα διοριστούν εντός του έτους, εξαιτίας …των χρονοβόρων διαδικασιών των κρίσεων!

“Ο υπουργός δεν απάντησε στην τεκμηριωμένη ερώτηση της Δημοκρατικής Πανεπιστημονικής Κίνησης της ΕΙΝΑΠ, ότι στο τέλος του 2019 θα υπάρχουν 1.700 λιγότεροι γιατροί από αυτούς που υπηρετούν τώρα (700 συνταξιοδοτήσεις του 2018 και 2019 που δεν θα έχουν αναπληρωθεί και 1.000 επικουρικοί που θα έχουν απολυθεί!)”.

΄Ιδια και χειρότερη η κατάσταση με τους επικουρικούς και τους ειδικευόμενους. Τα νοσοκομεία άδεια, οι ασθενείς χωρίς γιατρούς και οι γιατροί να μεταναστεύουν: “Το 1/3 των θέσεων ειδικευομένων είναι κενές. Η ιατρική μετανάστευση συνεχίζεται αμείωτη. Ποιες είναι αυτές οι «πολλαπλές παρεμβάσεις» που υπόσχονται χρόνια τώρα για να σταματήσει η αιμορραγία;”, αναρωτιέται η ΕΙΝΑΠ.

Εν τω μεταξύ, δεν υπήρξε δέσμευση του Υπουργού ούτε για την απόσυρση του νόμου για τη βαθμολόγηση στον τίτλο της ειδικότητας.

Υποχρηματοδότηση και νοσοκομεία “σαράβαλα”

Ο κρατικός προϋπολογισμός εμφανίζεται μειωμένος για τα νοσοκομεία κατά 65 εκατ. ευρώ. Μετά το πρώτο εξάμηνο, οι διοικήσεις θα αναγκαστούν να προμηθεύονται αντιδραστήρια και υγειονομικό υλικό με πιστώσεις, λένε οι γιατροί της ΕΙΝΑΠ:

“Αποτέλεσμα της υποχρηματοδότησης είναι και πρόσφατα τα παραδείγματα, όπως οι διακοπές ρεύματος, οι γεννήτριες που δεν παίρνουν μπρος αμέσως, τα χαλασμένα ασανσέρ (με πρόσφατο τραυματισμό συναδέλφου) και οι ακάλυπτες βάρδιες τεχνικών από έλλειψη κονδυλίων”, τα οποία τέθηκαν με έμφαση από την παράταξη της ΔΗΠΑΚ-ΕΙΝΑΠ.

Ο υπουργός κ. Ανδρέας Ξανθός ανακοίνωσε ξεκάθαρα στους γιατρούς ότι, όσα νοσοκομεία είναι κλειστά ή μετατράπηκαν σε Κέντρα υγείας θα παραμείνουν ως έχουν, ενώ “αποσυγχώνευση” κλινικών και εργαστηρίων δεν θα υπάρξει.

‘Οσο για τις 100 κλειστές κλίνες ΜΕΘ εξαιτίας έλλειψης προσωπικού; “Εισπράξαμε την προκλητικότατη απάντηση ότι “Εχουμε μόνο 56 κενά”, λένε οι γιατροί.

Γραφειοκρατία και χορήγηση πιστοποιητικών πιστοποίησης αναπηρίας (ΚΕΠΑ)

Δεν έφτανε μόνο η απαράδεκτη αυστηροποίηση των κριτηρίων για χορήγηση αναπηρικής σύνταξης, λένε οι γιατροί της ΕΙΝΑΠ, ήρθε κι εντολή από το υπουργείο εργασίας να χορηγούν ηλεκτρονικά πιστοποιητικά αναπηρίας και οι νοσοκομειακοί γιατροί: “Κι ενώ έχουμε εδώ και ένα χρόνο επισημάνει ότι μια τέτοια διαδικασία απαιτεί 45 λεπτά για κάθε ασθενή, αντί να διευκολύνουν ασθενείς και γιατρούς, δυσκολεύουν την υπόθεση με τεράστια γραφειοκρατία. Για δεύτερη φορά δόθηκε υπόσχεση ότι θα απλοποιηθεί η χορήγηση πιστοποιητικών μετά από συνεννόηση με το υπουργείο εργασίας”, τονίζει η ΕΙΝΑΠ.

Κίνδυνος από την ποινικοποίηση των ιατρικών λαθών

Ενα ακόμη πρόβλημα που προστέθηκε στις πλάτες των γιατρών που εργάζονται στα νοσοκομεία είναι και η εγκύκλιος του υπουργείου Οικονομικών, που αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο χρηματικής ποινής στους γιατρούς που προκάλεσαν “βλάβη” σε ασθενή. Η γνωστή “εγκύκλιος Χουλιαράκη”, επικρέμαται ως δαμόκλειος σπάθη, λένε τώρα οι γιατροί:

“Η εγκύκλιος αυτή είναι ύπουλη. Ανοίγει δρόμους σε δικηγορικά γραφεία να ποινικοποιούν ουσιαστικά την ιατρική πράξη και να ζητάνε απίστευτες αποζημιώσεις από γιατρούς. Ποινικοποιείται ακόμη και η διεθνώς αναγνωρισμένη ποσοστιαία επιπλοκή σε ιατρικές πράξεις. Ανοίγει η όρεξη σε ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρίες να εξαναγκάζουν χιλιάδες γιατρούς να πληρώνουν ακριβά συμβόλαια”.

Από την πλευρά του υπουργού δεν υπήρξε δέσμευση για αλλαγή του νόμου, αλλά υπόσχεση ότι θα δημιουργηθεί σώμα ειδικών από δικαστές, γιατρούς και νομικούς που θα “φιλτράρουν τέτοιες υποθέσεις.