Συναγερμός στην Βρετανία: Ένας θάνατος βρέφους από εντεροϊό και ακόμη επτά σε κρίσιμη κατάσταση

  • Iatropedia newsroom
εντεροϊός
Μυοκαρδίτιδα σε 10 νεογνά προκάλεσε εντεροϊός στη Βρετανία, με τη μία από τις περιπτώσεις αυτές να έχει μοιραία κατάληξη. Ακόμη 7 βρέφη χαροπαλεύουν στην Εντατική.

Ένας εντεροϊός έχει προκαλέσει μυοκαρδίτιδα σε δέκα νεογνά τους τελευταίους δέκα μήνες στη Βρετανία. Μάλιστα, το ένα από αυτά κατέληξε, ενώ ακόμη επτά χρειάστηκαν νοσηλεία στην Εντατική.

Οι εντεροϊοί συνήθως προκαλούν ήπια συμπτώματα. Όμως, αυτή η ασυνήθιστη έξαρση σε μυοκαρδίτιδες λόγω εντεροϊού που εντοπίστηκε πιο συγκριμένα στη Νότια Ουαλία, σήμανε «καμπανάκι» για τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ).

Αξίζει να σημειωθεί ότι τα προηγούμενα έξι χρόνια, στη Νότια Ουαλία, είχαν καταγραφεί ακόμη δύο τέτοια περιστατικά, ενώ μόνο κατά τους τελευταίους δέκα μήνες καταγράφηκαν δέκα κρούσματα σε βρέφη κάτω των 28 ημερών.

ΠΟΥ: Σπάνια η θανατηφόρα έκβαση από εντεροϊό

Σύμφωνα με τον ΠΟΥ, πάντως, οι εντεροϊοί -αν και δεν θεωρούνται επικίνδυνοι ιοί- περιστασιακά μπορεί να προκαλέσουν εξάρσεις, κατά τις οποίες ένας ασυνήθιστα υψηλός αριθμός ασθενών αναπτύσσει σοβαρή νόσο, ενώ κάποιες φορές μπορεί να έχει και θανατηφόρα έκβαση.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της «Independent», η Joann και ο Christian Edwards έχασαν το μωρό τους στις 9 Μαρτίου, όταν ήταν μόλις 12 ημερών. Οι γιατροί τους είπαν ότι τα αίτια του θανάτου του ήταν «απροσδιόριστα» και ότι επρόκειτο για πολύ σπάνια περίπτωση.

Αργότερα, οι γονείς διάβασαν ότι υπήρξαν κι άλλες παρόμοιες περιπτώσεις θανάτων βρεφών, οι οποίες βρίσκονται υπό διερεύνηση. Οι παιδίατροι στη Νότια Ουαλία ειδοποιήθηκαν για τα πρόσφατα κρούσματα τον Φεβρουάριο.

Σύμφωνα με τον ΠΟΥ, ο κίνδυνος για τη δημόσια υγεία για τον γενικό πληθυσμό είναι χαμηλός. Ενώ οι λοιμώξεις από εντεροϊούς είναι συχνά ασυμπτωματικές, μερικοί άνθρωποι αναπτύσσουν ήπιες έως μέτριες λοιμώξεις της αναπνευστικής οδού, με συμπτώματα όπως πυρετό, καταρροή και αδυναμία του σώματος.