Συναγερμός στην Ευρώπη από «προβληματική» παρτίδα εμβολίων της AstraZeneca – Έχουν κυκλοφορήσει σε 17 χώρες

  • Γιάννα Σουλάκη
υγειονομικούς
Συναγερμός έχει σημάνει σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες, μετά από μια «προβληματική» πατρίδα εμβολίων της AstraZeneca. Πρόκειται για την παρτίδα ABV5300, η οποία σύμφωνα με δημοσιεύματα του ξένου τύπου, έχει διανεμηθεί και στην Ελλάδα.

Ο θάνατος μιας 49χρονης γυναίκας, που παρουσίασε διαταραχές της πήξης του αίματος, μετά τον εμβολιασμό της με το συγκεκριμένο εμβόλιο μπήκε στο «μικροσκόπιο» των επιστημόνων. Επίσης μια 35χρονη υπέστη πνευμονική εμβολή, αλλά είναι καλά στην υγεία της. Και οι δυο είχαν κάνει το εμβόλιο από την ίδια παρτίδα των εμβολίων της AstraZeneca.

Και τα δυο περιστατικά συνέβησαν στην Αυστρία και διερευνάται αν έχουν σχέση με τον εμβολιασμό τους με το συγκεκριμένο εμβόλιο.  Το Ομοσπονδιακό Γραφείο της χώρας για την ασφάλεια και την υγεία ανακοίνωσε ότι δεν υπάρχουν στοιχεία ακόμα, που να συνδέουν τις επιπλοκές αυτές με τον εμβολιασμό.

Την περασμένη Κυριακή η Αυστρία σταμάτησε τους εμβολιασμούς με την συγκεκριμένη παρτίδα στη χώρα προκειμένου να διερευνήσει αυτά τα δυο περιστατικά.

Τα εμβόλια από την παρτίδα ABV5300 έχουν διανεμηθεί σε 17 χώρες μέλη της ΕΕ και στη συκεκριμένα στη Λιθουανία, Εσθονία, Λουξεμβούργο, Λετονία, Ιρλανδία, Δανία, Βουλγαρία, Αυστρία, Ελλάδα, Σουηδία, Κάτω Χώρες, Πολωνία, Ισπανία, Γαλλία, Ισλανδία, Μάλτα και Κύπρος – συνολικά 1, 6 εκατομμύρια δόσεις.

Πηγές του Υπουργείου Υγείας της Ελλάδας διαβεβαιώνουν ότι η συγκεκριμένη παρτίδα εμβολίων δεν έχει κυκλοφορήσει στην χώρα μας.