Συμβούλιο Υπ. Υγείας ΕΕ για επιστροφή αδιάθετων εμβολίων COVID: Τι υποστήριξε ο Θάνος Πλεύρης

  • Γιάννα Σουλάκη
Σκληρή διαπραγμάτευση βρίσκεται σε εξέλιξη μεταξύ Κομισιόν και των φαρμακευτικών εταιρειών που παράγουν εμβόλια κατά της Covid-19, για την επιστροφή των αδιάθετων δόσεων ώστε να μην πληρώσουν οι φορολογούμενοι εμβόλια που δεν θα χρειαστούν. Στο επίκεντρο των διαπραγματεύσεων αυτών βρίσκεται και η χώρα μας, όπως τόνισε στην ομιλία του στο Συμβούλιο Υπουργών Υγείας ΕΕ, ο έλληνας υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης.

H Ελλάδα μπαίνει σκληρά στη διαπραγμάτευση στην κατεύθυνση της άσκησης πίεσης προς τις φαρμακευτικές εταιρείες, αφενός να μειώσουν τις παραγγελίες των εμβολίων κατά της Covid-19 -τα οποία δεν πρόκειται να χρησιμοποιηθούν- και αφετέρου να τους επιστραφεί μέρος αυτών των αδιάθετων εμβολίων.

Εκπροσωπώντας τη χώρα μας στο Συμβούλιο Υπουργών Υγείας της ΕΕ, ο  Υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης παραδέχθηκε στην ομιλία του πως στις πρώτες φάσεις της πανδημίας, και δεδομένου ότι η εξέλιξη της πανδημίας ήταν άγνωστη, πρώτιστο μέλημα όλων των κρατών – μελών ήταν να προμηθευτούν ικανές ποσότητες εμβολίων, ώστε να καλύψουν τις ανάγκες τους αλλά και να συμβάλουν στην παγκόσμια προσπάθεια για εμβολιασμό, μέσω του διαμοιρασμού εμβολίων.

Προσέθεσε μάλιστα πως η πίεση που ασκήθηκε στις εταιρείες κατά το άτυπο Συμβούλιο των Υπουργών Υγείας (Σεπτέμβριος 2022), όπου συζητήθηκε το πρόβλημα των πλεοναζουσών ποσοτήτων εμβολίων, είχε θετική έκβαση καθώς διασφαλίστηκε η παράδοση μόνο των νεότερων αναβαθμισμένων εμβολίων, ενώ δημιουργήθηκε και μηχανισμός κεντρικής αποθήκευσης (central warehouse) που προσφέρει χρονικά περιορισμένη αποθήκευση εμβολίων.

Παρόλα αυτά όμως επεσήμανε ότι το συνολικό πρόβλημα δεν έχει επιλυθεί και αποτελεί μείζον θέμα για τα κράτη-μέλη να παραλαμβάνουν εμβόλια τα οποία δεν μπορούν να απορροφήσουν με ότι αυτό συνεπάγεται, δηλαδή «να πληρώνουμε για να καταστρέφουμε εμβόλια διότι αυτό θέτει σε γενικότερο κίνδυνο την εμβολιαστική στρατηγική και την πίστη των πολιτών στον εμβολιασμό», ανέφερε συγκεκριμένα ο κ. Πλεύρης.

Για το λόγο αυτό χαιρέτισε τις συζητήσεις με τις εταιρείες για την επίλυσή του στο πλαίσιο του Steering Board, τονίζοντας ότι τα κράτη – μέλη θα πρέπει να είναι έτοιμα να εξετάσουν όλες τις πρόσφορες λύσεις για την οριστική διευθέτηση του ζητήματος, όπως τη χρονική μετάθεση των παραγγελιών συνοδευόμενη όμως με τη δραστική μείωση των ποσοτήτων, ακόμη και ακύρωσή μέρους αυτών.

Μέχρι την επίτευξη οριστικής συμφωνία με την αρμόδια Επιτροπή πρέπει να σταματήσουν οι παραδόσεις των εμβολίων τουλάχιστον για τις αρχές του χρόνου, ανέφερε ο υπουργός κ. Πλεύρης.

«Η Ελλάδα θα συνεχίσει να συμβάλλει δωρίζοντας εμβόλια σε τρίτες χώρες»

Όσον αφορά τη δωρεά εμβολίων σε τρίτες χώρες, προέτρεψε την Επιτροπή να συνεχίσει τις συζητήσεις με την GAVI αλλά και με τις γειτονικές χώρες της ΕΕ, προκειμένου να απορροφήσει όσο το δυνατόν περισσότερα από τα πλεονάσματα της ΕΕ, δηλώνοντας ότι η Ελλάδα θα συνεχίσει να συμβάλει δωρίζοντας εμβόλια στις τρίτες χώρες.

Για τις μελλοντικές συμβάσεις προμήθειας, πως είναι απαραίτητο να αξιολογηθεί, από την άποψη της δημόσιας υγείας, η αποτελεσματικότητα των διαδικασιών, το μοντέλο πληρωμής, οι τιμές, οι ρήτρες των συμβάσεων. Υπογράμμισε δε ότι σε κάθε περίπτωση στα μελλοντικά συμβόλαια θα πρέπει να αντικατοπτρίζεται μεγαλύτερη ευελιξία για τα κράτη – μέλη, ώστε να παραλαμβάνουν τις ποσότητες που πραγματικά χρειάζονται.

Τέλος, ο κ. Πλεύρης επεσήμανε πως η στρατηγική της ΕΕ για τα εμβόλια κατά της νόσου COVID-19 επέτρεψε στα κράτη – μέλη να σώσουν ζωές πολιτών προστατεύοντας των πληθυσμό τους και για το λόγο αυτό η προστιθέμενη αξία της είναι αδιαμφισβήτητα τεράστια.

Υπογράμμισε πως σαφώς υπάρχουν προκλήσεις που πρέπει να αντιμετωπισθούν, αλλά αυτό θα είναι εφικτό μόνο εάν οι 27 συνεχίσουν ενωμένοι με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή την προσπάθειά τους προκειμένου να επιτύχουν τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα, δεδομένου πως σε αντίθετη περίπτωση όπου τα κράτη – μέλη δράσουν μεμονωμένα δεν θα είναι σε θέση να ανακτήσουν την τωρινή διαπραγματευτική τους δύναμη έναντι των εταιριών εμβολίων ικανοποιητικές λύσεις και για τις δύο πλευρές.