Συμβουλές για την πρόληψη και την αντιμετώπιση του πονόλαιμου

 • Iatropedia newsroom
πονόλαιμος
Ο χειμώνας είναι ήδη εδώ και μαζί του το κρυολόγημα, η γρίπη και οι εποχιακές ιώσεις που ταλαιπωρούν μικρούς και μεγάλους.

Καθώς η θερμοκρασία σταδιακά  πέφτει, με τα πρώτα κρύα  δημιουργούνται και οι  κατάλληλες συνθήκες για να «εγκατασταθούν» στον οργανισμό ιοί και να εκδηλωθούν κρυολογήματα.  Ένα από τα προβλήματα που προκαλεί η πτώση της θερμοκρασίας  είναι  εξασθένιση της άμυνας του οργανισμού ένα φαινόμενο που ονομάζεται «ελάττωση της ανοσίας». Ως φυσικό επακόλουθο αυτής της διαδικασίας, ο οργανισμός καθίσταται πιο ευάλωτος στους ιούς που υπάρχουν γύρω του.

Ένα μεγάλο ποσοστό ασθενών, με γρίπη ή κρυολόγημα ή κάποια εποχιακή ίωση, έχει την τάση να επιδίδεται σε αλόγιστη χρήση φαρμάκων, χωρίς τη συμβουλή ενός γιατρού ή φαρμακοποιού, κάτι το οποίο όχι μόνο δε βοηθάει, αλλά αντίθετα επιβαρύνει τον οργανισμό. Συχνή είναι η χρήση προϊόντων με αντιβιοτικό, τα οποία όμως δεν θεραπεύουν ούτε βοηθούν στην πρόληψη των ιώσεων. Η χορήγηση αντιβίωσης, είναι αναγκαία μόνο σε συγκεκριμένες περιπτώσεις και μόνο μετά από τη συμβουλή του γιατρού.

Ακολουθούν μερικές βασικές συμβουλές που πρέπει να έχετε κατά νου και να τις ακολουθείτε ώστε να θωρακίσετε  τον οργανισμό σας  και να παραμείνετε  όσο πιο υγιείς γίνεται.

Αντιμετώπιση

Για την αντιμετώπιση του πόνου και την ανακούφιση του ερεθισμένου λαιμού προτιμήστε  παστίλιες  για το λαιμό που δεν περιέχουν αντιβιοτικά, όπως οι Strepsils Orange Vitamin C , οι οποίες καταπολεμούν ένα ευρύ φάσμα βακτηρίων και ιών όπως τον ιό της γρίπης Α, τον RSV και δεν περιέχουν αντιβιοτικό.

πονόλαιμος

Επιπρόσθετα, η Βιταμίνη C  που περιέχεται, δίδει στον οργανισμό την απαραίτητη ποσότητα Βιταμίνης  C που χρειάζεται και έτσι συμβάλλουν στην καλή λειτουργία  του ανοσοποιητικού συστήματος, γεγονός πολύ σημαντικό  κατά τη διάρκεια μιας ίωσης.

Πρόληψη

Σημαντικό ρόλο βέβαια παίζει η πρόληψη.  Μερικές συμβουλές που θα σας βοηθήσουν είναι:

 • Ξεκούραση: Όταν νιώθετε άσχημα, θα πρέπει να δίνετε χρόνο στον οργανισμό σας να αναρρώσει.
 • Ενυδάτωση: Το άφθονο πόσιμο νερό και τα αφεψήματα βοτάνων όπως το χαμομήλι, το τσάι του βουνού, το τίλιο βοηθούν σημαντικά στην αντικατάσταση των υγρών που χάνονται με την εφίδρωση.
 • Αποφυγή της ξηρής και κλειστής ατμόσφαιρας: Η διατήρηση της ύγρανσης του αναπνευστικού σωλήνα είναι απαραίτητη. Θα πρέπει να αποφεύγετε επιμελώς την ξηρή ατμόσφαιρα και την πολύωρη επαφή με το air-condition καθώς και να ανανεώνετε τον αέρα στο σπίτι και στη δουλειά όσο περισσότερο μπορείτε.
 • Υγιεινή διατροφή. Μια ισορροπημένη διατροφή με υψηλή περιεκτικότητα σε ωφέλιμα λιπαρά και φυτικές ίνες βοηθά τον οργανισμό να λειτουργεί σωστά. Η βιταμίνη C  και τα ω-3 λιπαρά οξέα είναι ένας από τους καλύτερους συμμάχους του οργανισμού κατά των ιώσεων.
 • Να προλαμβάνετε τη μετάδοση των ιώσεων: Για αποφυγή των ιώσεων συνιστάται συχνό πλύσιμο των χεριών και σχολαστικός καθαρισμός των επιφανειών και των αντικειμένων, με τα οποία ερχόμαστε σε επαφή.  Είναι το ίδιο που ισχύει και για την COVID -19.

Θα πρέπει να  μιλήσετε με τον γιατρό σας   όταν:

 • Δεν μπορείτε  να καταπιείτε υγρά
 • Έχετε  ωταλγία που δεν υποχωρεί
 • Έχετε  πυρετό πάνω από τρεις μέρες και ο πονόλαιμος επανεμφανίζεται ή διαρκεί περισσότερες μέρες
 • Έχετε παρατεταμένη βραχνάδα και έχετε  βγάλει ερυθρά εξανθήματα
 • Έχετε  πρησμένους ή ερεθισμένους λεμφαδένες.

 

Στάθης Σκληρός

Γενικός Ιατρός

Πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Έρευνας & Εκπαίδευσης στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας