Συμβουλευτικός Σταθμός για την άνοια άρχισε να λειτουργεί στον δήμο Ραφήνας-Πικερμίου

  • Ρούλα Τσουλέα
άνοια
Ο σταθμός θα λειτουργεί στα ΚΑΠΗ Ραφήνας και Πικερμίου κατόπιν ραντεβού. Θα παρέχει μη-φαρμακευτικές υπηρεσίες

Συμβουλευτικός Σταθμός για την άνοια τέθηκε σε λειτουργία στον δήμο Ραφήνας-Πικερμίου, με τη συνεργασία του Εθνικού Διαδημοτικού Δικτύου Υγιών Πόλεων (ΕΔΔΥΠΠΥ) και της Εταιρείας Alzheimer Αθηνών.

Ο Σταθμός παρέχει μη-φαρμακευτικές παρεμβάσεις στα άτομα με άνοια και υποστήριξη στους φροντιστές τους, υπό τη καθοδήγηση και βοήθεια της Εταιρείας Alzheimer Αθηνών.

Θα λειτουργεί στο ΚΑΠΗ Ραφήνας κάθε Τρίτη και Πέμπτη, 9.00 π.μ. έως 13.00 μ.μ. Κάθε Δευτέρα, εξ άλλου, θα λειτουργεί στο ΚΑΠΗ Πικερμίου, τις ίδιες ώρες.  Υπεύθυνες επικοινωνίας είναι οι κυρίες Ασημίνα Βαλατσού και Ευτυχία Ασμάνη. Τηλέφωνο για ραντεβού: 22940-79456.

Η αξιολόγηση της νοητικής κατάστασης του προσερχομένου ατόμου θα γίνεται με τη χρήση νευροψυχολογικών δοκιμασιών. Οι επαγγελματίες Υγείας των δήμων που στελεχώνουν τον Συμβουλευτικό Σταθμό έχει εκπαιδευθεί στην χορήγησή τους.

Τα στοιχεία του εξεταζόμενου και τα ευρήματα της αξιολόγησης καταγράφονται στη βάση δεδομένων των ΚΕΠ Υγείας ή χειρόγραφα σε ειδική φόρμα. Στην περίπτωση που υπάρξουν σημαντικά ευρήματα, ο ασθενής παραπέμπεται στον ιατρό του Ιατρείου Μνήμης του Συμβουλευτικού Σταθμού.

Η Εταιρεία Alzheimer Αθηνών μπορεί να εξυπηρετήσει σε μηνιαία συχνότητα τα αιτήματα για εξειδικευμένη ιατρική εξέταση και διαγνωστική εκτίμηση για τους 6 πρώτους μήνες. Στη συνέχεια, ο Συμβουλευτικός Σταθμός θα συνεχίσει τη λειτουργία του με τη βοήθεια γιατρών που θα ορίσουν οι δήμοι.

Στο πλαίσιο της συνεργασίας της Εταιρείας Alzheimer Αθηνών με το ΕΔΔΥΠΠΥ, την Περιφέρεια Αττικής και το υπουργείο Υγείας, η Εταιρεία έχει θέσει από τις αρχές του 2021 σε λειτουργία και τη Γραμμή Βοήθειας 1102 για την άνοια.

Σε περισσότερους από 90 δήμους

Όπως είπε στα εγκαίνια του νέου Συμβουλευτικού Σταθμού για την άνοια ο πρόεδρος του ΕΔΔΥΠΠΥ κ. Γιώργος Πατούλης, έως στιγμής περισσότεροι από 90 δήμοι-μέλη του έχουν δημιουργήσει Συμβουλευτικούς Σταθμούς για την άνοια σε όλη την Ελλάδα. Το πρώτο εξάμηνο εξυπηρετούν τα αιτήματα για ιατρική εξέταση οι Εταιρείες Alzheimer Αθηνών και Θεσσαλονίκης.

Από την πλευρά της, η νευρολόγος δρ Παρασκευή Σακκά, πρόεδρος της Εταιρείας Alzheimer Αθηνών, εξήγησε ότι έως στιγμής έχουν εκπαιδευθεί επαγγελματίες υγείας από 102 δήμους της Ελλάδος για τα θέματα που αφορούν την άνοια. Οι επαγγελματίες αυτοί στελεχώνουν τους Συμβουλευτικούς Σταθμούς που λειτουργούν σε πολλές πόλεις της χώρας.