Η συμμόρφωση των ασθενών στις θεραπείες στο επίκεντρο ημερίδας

  • Μαρία Τσιλιμιγκάκη
Ημερίδα με θέμα «Η Συμμόρφωση των Ασθενών στη Θεραπεία και η Σημασία της για τους Ασθενείς και το Σύστημα Υγείας» πραγματοποιήθηκε στις 9 Νοεμβρίου με την διοργάνωση του DailyPharmaNews.

Το πολυδιάστατο θέμα της συμμόρφωσης του ασθενή, η συμμόρφωση στη θεραπεία χρόνιων παθήσεων, τα θέματα ηθικής αλλά και η απαραίτητη διεπιστημονική συνεργασία των επαγγελματιών υγείας και η σημασία της στη συμμόρφωση των ασθενών, ήταν μερικά από τα θέματα τα οποία συζητήθηκαν.

Στην ημερίδα ανακοινώθηκε για πρώτη φορά η συνεργασία του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών με το ερευνητικό εργαλείο Webrating Health.

Τη συνεργασία ανακοίνωσε ο διακεκριμένος Καθηγητής του ΕΚΠΑ κ. Γιάννης Υφαντόπουλος. Το Webrating Health αποτελεί ένα εργαλείο ερευνών γύρω από την υγεία που έχει σαν στόχο την διερεύνηση σοβαρών θεμάτων και την δημοσίευση αποτελεσμάτων προς όφελος των ασθενών και του συστήματος υγείας.

yfantopoulos

Η έρευνα που παρουσιάστηκε εχθές για πρώτη φορά με αφορμή το θέμα της ημερίδας, διεξήχθη σε 20.000 επαγγελματίες υγείας (ιατρούς, φαρμακοποιούς) και τα ερωτήματα που απαντήθηκαν αφορούν στη σημαντικότητα της Συμμόρφωσης των Ασθενών στις θεραπείες.

Αποτελέσματα έρευνας

Μέρος των αποτελεσμάτων της έρευνας τα οποία παρουσίασε ο Καθηγητής κ. Γιάννης Υφαντόπουλος καταδεικνύουν ότι 55% των φαρμακοποιών και 37% των ιατρών θεωρούν ότι η μη συμμόρφωση των ασθενών στις θεραπείες αποτελεί σοβαρό πρόβλημα, ωστόσο 8,33% των γιατρών αγνοεί τη σημαντικότητα του θέματος.

Στις μακροχρόνιες θεραπείες 55,13% των φαρμακοποιών και 46% των ιατρών θεωρούν ζωτικής σημασίας για την ποιότητα ζωής του ασθενούς, την τήρηση της αγωγής και των σωστών οδηγιών από τον θεράποντα ιατρό, ενώ 25% των ιατρών θεωρούν ότι την ευθύνη την έχει ο ασθενής. Περισσότερο από το 70% των γιατρών και των φαρμακοποιών θεωρούν ότι το ΕΣΥ πλήττεται σοβαρά από τη μη συμμόρφωση των ασθενών, ενώ τόσο οι γιατροί όσο και οι φαρμακοποιοί σε ποσοστό άνω του 60% συμφωνούν ότι οι οδηγίες των ιατρών αρκετές φορές δεν γίνονται κατανοητές από τους ασθενείς. Γιατροί και φαρμακοποιοί λένε ότι 60% των ασθενών που διακόπτουν τη θεραπεία τους το κάνουν κυρίως λόγω οικονομικών προβλημάτων.

Σχέση κόστους αποτελέσματος

Ο κ. Γιάννης Υφαντόπουλος στην ομιλία του τόνισε επίσης «τη σημαντικότητα της δημιουργίας ενός ανεξάρτητου Οργανισμού για την παρακολούθηση της συμμόρφωσης των ασθενών στις θεραπείες, καθώς και της σχέσης κόστους αποτελέσματος». Όπως τόνισε ο κ. Υφαντόπουλος «η Συμμόρφωση των Ασθενών στις θεραπείες, είναι θέμα κουλτούρας και συμπεριφοράς» και συνέχισε λέγοντας ότι «η συμμόρφωση στις χρόνιες θεραπείες εμφανίζεται έως και 50% χαμηλότερη από ότι στις χρονικά περιορισμένες θεραπείες».

Apostolidis

Σημαντικές τοποθετήσεις έγιναν από τον πρόεδρο του ΣΦΕΕ και Διευθύνοντα Σύμβουλο της AbbVie κ. Πασχάλη Αποστολίδη, ο οποίος τόνισε τη σημασία της σωστής επικοινωνίας μεταξύ ιατρού και ασθενή που θα πρέπει να ενισχυθεί προς όφελος του ασθενούς. Μεταξύ άλλων ο κ. Αποστολίδης τόνισε πως «υπάρχει μία λάθος αντίληψη ότι η καινοτομία αφορά τα ακριβά φάρμακα. Υπάρχουν ωστόσο και δραστικές ουσίες οι οποίες δεν είναι ακριβές και αποτελούν καινοτομία, μιας και έχουν αυξήσει σημαντικά το προσδόκιμο της υγιούς επιβίωσης στη χώρα μας».

Στην εισήγηση του ο Βασίλης Γραμέλλης, διδάκτωρ Παθολόγος Ιατρικός Υπεύθυνος PEH της Pfizer τόνισε  ότι «Έχουμε να αντιμετωπίσουμε στο μέλλον πολλαπλά προβλήματα και νοσήματα δεδομένης της γήρανσης του πληθυσμού. Το 30% των συνταγών δεν εκτελείται σήμερα ενώ 1 στα 2 φάρμακα λαμβάνονται λάθος». Συνεχίζοντας ο κ. Γραμμέλης είπε ότι η αντιμετώπιση της χαμηλής συμμόρφωσης στη θεραπεία «θα πρέπει να γίνει με Εξατομικευμένη Πολυπαραγοντική Προσέγγιση».

Πρόεδρος του PHARMA Innovation Forum

Στην τοποθέτηση του ο κ. Μάκης Παπαταξιάρχης Διευθύνων Σύμβουλος της Janssen Ελλάδος και Πρόεδρος του PHARMA Innovation Forum και του AmCham Pharmaceutical Committee, ανέφερε μεταξύ άλλων ότι «η συνεργασία ολόκληρου του συστήματος υγείας συμβάλει στη σχέση μεταξύ ασθενών και ιατρών και παρέθεσε στοιχεία τα οποία αποδεικνύουν ότι η φαρμακευτική καινοτομία έχει οδηγήσει σε άνοδο τους προσδόκιμου υγειούς επιβίωσης στη χώρα μας».

papataxiarxis

Την σημαντική θέση που θα πρέπει να κατέχουν τα γενόσημα στις θεραπείες και κατ’ επέκταση στη βιωσιμότητα του δημόσιου συστήματος υγείας τόνισε ο Εντεταλμένος Σύμβουλος της ΠΕΦ και Υπεύθυνος Εταιρικών Υποθέσεων της ΕΛΠΕΝ κ. Βασίλης Πενταφράγκας. «Σπαταλούνται τεράστιοι οικονομικοί πόροι, οι οποίοι θα μπορούσαν να διοχετευθούν σε αποτελεσματικές και ποιοτικές θεραπείες προς όφελος των ασθενών».

Ο αντιπρόεδρος του ΕΟΠΥΥ κ. Τάκης Γεωργακόπουλος μιλώντας για τα θέματα που αντιμετωπίζει ο ΕΟΠΥΥ τόνισε ότι «παραλάβαμε ένα στρεβλό σύστημα, του οποίου τις επιπτώσεις και δυσλειτουργίες αντιμετωπίζουμε ακόμη και σήμερα αν και έχουμε αλλάξει πολλά μέχρι σήμερα στον Οργανισμό. Θέλουμε οι δαπάνες Υγείας να είναι αποτελεσματικές, ορθολογικές και στοχευμένες», τόνισε μεταξύ άλλων.

georgakopoulos

Τη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης τόνισε ο Τομεάρχης Υγείας της Νέας Δημοκρατίας κ. Βασίλης Οικονόμου. «Η ανεπαρκής διαχείριση των χρονίως πασχόντων οδηγεί στον εκτροχιασμό των δημόσιων δαπανών υγείας», είπε ο κ. Οικονόμου ενώ στην ομιλία του τόνισε τη σημαντικότητα της πρόληψης έτσι ώστε ο πολίτης να μην γίνεται ασθενής, αλλά και όταν αυτό συμβαίνει να αντιμετωπίζεται με αποτελεσματικό τρόπο. «Αυτό αποτελεί και το όραμα της Νέας Δημοκρατίας» κατέληξε ο κ. Οικονόμου.

Η ημερίδα πραγματοποιήθηκε υπό την Αιγίδα του ΣΦΕΕ, του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών, της ΠΕΦ και της ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ.

H ημερίδα πραγματοποιήθηκε με τη χορηγία της Pfizer Hellas και της Janssen και την υποστήριξη των φαρμακευτικών εταιρειών: Abbvie, Astellas, Bayer, Sanofi, Roche, Bristol-Myers Squibb, Genesis Pharma, Mylan, Pharmathen Rare Diseases , Get2Work

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΕΦΗΜΕΡΕΥΟΝΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ

image description

Δείτε ποιά νοσοκομεία εφημερεύουν