Σύλλογος Ατόμων με Σ.Δ. Πειραιά και Νήσων: Εκπαίδευση για το σακχαρώδη διαβήτη

  • Μαρία Τσιλιμιγκάκη
Εκπαιδευτικό Σεμινάριο για το Σακχαρώδη Διαβήτη διοργάνωσε και πραγματοποίησε με ιδιαίτερη επιτυχία τη Δευτέρα ο Σύλλογος Ατόμων με Σ.Δ. Πειραιά και Νήσων.

Πλήθος κόσμου, μέλη και φίλοι του Συλλόγου, καθώς και εκπρόσωποι φορέων και συλλόγων της πόλης, ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα του και παρευρέθησαν στον Πειραϊκό Σύνδεσμο στον Πειραιά.

Στη εκδήλωση τονίστηκε το γεγονός ότι ο διαβήτης έχει πάρει διαστάσεις επιδημίας σε παγκόσμιο επίπεδο. Στην Ευρώπη, περισσότεροι από 33 εκατομμύρια άνθρωποι πάσχουν από Σ. Δ., αριθμός που εκτιμάται ότι θα φθάσει τα 48 εκατομμύρια έως το 2030. Στην Ελλάδα, ο αριθμός των πασχόντων αγγίζει το 1 εκατομμύριο, εκ των οποίων το 10% πάσχει από Σ.Δ. τύπου Ι (ινσουλινοεξαρτώμενοι), ενώ το 90% από διαβήτη τύπου ΙΙ.

Έγκριτοι επιστήμονες, με τις παρουσιάσεις τους ανέπτυξαν και ανέλυσαν με εμπεριστατωμένο τρόπο τις νεώτερες εξελίξεις στον Σ.Δ. με την υποστήριξη των νέων τεχνολογιών καθώς επίσης και το σημαντικό ρόλο της οικογένειας στην αποδοχή και διαχείριση της νόσου μέσω της συμπαράστασης και της ενθάρυνσης από τα μέλη της. Επίσης έγινε εκτενής αναφορά στην επίδραση που ασκεί το στρες στον ασθενή με Σ.Δ. με την απελευεθρώση ορμονών (που εμποδίζουν στη δράση της ινσουλίνης) στο αίμα και με έμμεσο τρόπο μέσω της απόσπασης του ασθενούς από τις απαραίτητες συμπεριφορές αυτό-φροντίδας.

Ομιλίες έκαναν οι κκ. :

Δρ. Α. Μελιδώνης: Παθολόγος – Διαβητολόγος, Συντονιστής Διευθυντής Α’ Παθολογικής Κλινικής, Διαβητολογικού Κέντρου Γ.Ν Πειραιά »Τζάνειο»

Φλωρεντία Μπακομήτρου: Κλινική Ψυχολόγος – Ψυχοθεραπεύτρια, Διαβητολογικό Κέντρο Γ.Ν. Νίκαιας «Άγιος Παντελεήμων»

Δρ. Στέλλα Ηρακλειανού: Παθολόγος – Διαβητολόγος, Διευθύντρια ΕΣΥ Γ’ Παθολογικής Κλινικής και Διαβητολογικού Κέντρου Γ.Ν. Πειραιά «Τζάνειο»

Δρ Σταύρος Μπούσμπουλας: Παθολόγος  – Διαβητολόγος, Διευθυντής ΕΣΥ Γ’ Παθολογικού Τμήματος και Υπεύθυνος Διαβητολογικού Κέντρου Γ.Ν. Νίκαιας ’’Αγιος Παντελεήμων’’

Δρ. Α. Καμαράτος: Παθολόγος – Διαβητολόγος, Διευθυντής ΕΣΥ Α’ Παθολογικής Κλινικής και Διαβητολογικού Κέντρου Γ.Ν. Πειραία «Τζάνειο»

Δρ. Αθ. Παπαζαφειροπούλου: Παθολόγος – Διαβητολόγος, Επιμελήτρια Α’, Α’ Παθολογικής Κλινικής και Διαβητολογικού Κέντρου Γ.Ν. Πειραιά »Τζάνειο».

Οι καλεσμένοι είχαν την ευκαιρία να συζητήσουν και να ανταλλάξουν απόψεις και εμπειρίες για θέματα της καθημερινότητας που τους απασχολούν αναφορικά με τη διαχείριση και τη θετική αντιμετώπιση του ΣΔ. καθώς επίσης να ενημερωθούν για τις νέες δράσεις που σχεδιάζει και προγραμματίζει να υλοποιήσει ο Σύλλογος για την επόμενη χρονιά.

Μετά το πέρας της εκδήλωσης, η πρόεδρος του Συλλόγου, η κα Γ. Γεμιστού, δήλωσε:

«Με αφορμή την καθιερωμένη μας συνάντηση για την εκδήλωση του Συλλόγου Ατόμων με Σακχαρώδη Διαβήτη μας δόθηκε η ευκαιρία να ανταλλάξουμε απόψεις, σκέψεις και εμπειρίες της καθημερινότητας μας αναφορικά με τη θετική αντιμετώπιση του Σ.Δ. Είχαμε επίσης την ευκαιρία να ενημερωθούμε από τους έγκριτους επιστήμονες, που μας τίμησαν σήμερα με την παρουσία τους, με γνώσεις και νεώτερες απόψεις για το Σ.Δ., με πολύτιμες και υποστηρικτικές συμβουλές που θα μας ακολουθούν στην καθημερινότητα μας.

Θα ήθελα να δώσω ένα μεγάλο ευχαριστώ μέσα από την καρδιά μου σε όλους όσους συμμετείχαν, τους εκλεκτούς επιστήμονες που πλαισίωσαν την εκδήλωση μας, όλους όσους συνέβαλαν στην πραγματοποίηση της καθώς και τα μέλη και τους φίλους του Συλλόγου, που με τη δυναμική παρουσία τους αγκάλιασαν αυτή την προσπάθεια».

Η εκδήλωση είχε την ευγενική υποστήριξη των εταιρειών: Sanofi ,Φαρμασέρβ Lilly, Ascensia και Γιώτης.