Συλλογή επιζόντων στον Θερμαϊκό μετά από πτώση αεροσκάφους – Δείτε την άσκηση του ΕΚΑΒ

  • Γιάννα Σουλάκη
ΕΚΑΒ
Ευρείας κλίμακας επιχείρηση στο αεροδρόμιο "Μακεδονία" πραγματοποίησε μεγάλη δύναμη του ΕΚΑΒ, με αποστολή να σώσει επιζώντες από τη θάλασσα, μετά από πτώση αεροσκάφους! .... Και για να μην σας ανησυχήσουμε σας λέμε εξ' αρχής ότι δεν ήταν παρά μια άσκηση ετοιμότητας της Fraport Greece και του ΕΚΑΒ, στο αεροδρόμιο «ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ».

Με απόλυτη επιτυχία στέφθηκε άσκηση ετοιμότητας ευρείας κλίμακας (Emergency Exercise) της Fraport Greece που πραγματοποιήθηκε στο αεροδρόμιο Θεσσαλονίκης «ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ», την Πέμπτη 14 Νοεμβρίου. Στην άσκηση συμμετείχε μεγάλη δύναμη του ΕΚΑΒ, που αποτελούνταν από 30 διασώστες, γιατρούς, συντονιστές, διαβιβαστές, οχήματα της Ιατρικής Καταστροφών, ασθενοφόρα και μοτοσυκλέτες.

ΕΚΑΒ: Το σενάριο της άσκησης

Ένα αεροσκάφος Α320, της αεροπορικής εταιρίας Ellinair, αναχωρεί από το αεροδρόμιο «Μακεδονία» στις 10:30 π.μ. τοπική ώρα, με 170 επιβάτες και 6 μέλη πληρώματος και με προορισμό το αεροδρόμιο της Αγίας Πετρούπολης. Αμέσως μετά την απογείωση δηλώνει στην εναέρια κυκλοφορία καπνό στην καμπίνα επιβατών και ζητά προτεραιότητα για αναγκαστική προσγείωση στο αεροδρόμιο «Μακεδονία». Πέντε λεπτά μετά την επικοινωνία, το στίγμα του αεροσκάφους χάνεται από το ραντάρ και βάσει της τελευταίας θέσης του, προκύπτει πως έχει καταπέσει σε περιοχή που εκτείνεται από την χερσαία περιοχή μεταξύ αεροδρομίου και Επανομής, περίπου 10 χιλιόμετρα νότια του αεροδρομίου. Κάτοικος της περιοχής, επικοινωνεί με το 112 και δηλώνει ότι είδε το αεροσκάφος να πέφτει στη θάλασσα. Οι επιχειρήσεις Έρευνας & Διάσωσης κατευθύνονται στη θαλάσσια περιοχή περίπου 3 χλμ. από την Μαρίνα Καλαμαριάς, όπου και εντοπίζονται επιζώντες σε σωστικό μέσο του αεροσκάφους. Τα πληρώματα του ΕΚΑΒ καταφέρνουν να διασώσουν όλους τους επιζώντες.

Οι διασώστες και οι γιατροί του ΕΚΑΒ, εφαρμόζουν με επιτυχία όλες τα προβλεπόμενα στάδια της διαδικασίας διάσωσης που καθορίζονται με βάση τα διεθνή πρότυπα, το οποίο έχει σχεδιαστεί με τρόπο τέτοιο ώστε να μεγιστοποιήσει τον αριθμό των επιζώντων, ενώ το Ενιαίο Συντονιστικό Κέντρο του ΕΚΑΒ είχε θέσει σε ετοιμότητα υποδοχής τα τμήματα επειγόντων περιστατικών στα Γενικά Νοσοκομεία Θεσσαλονίκης «Ιπποκράτειο» και «Γ. Παπανικολάου».

Ο συντονισμός του ΕΚΑΒ

Το Ενιαίο Συντονιστικό Κέντρο του ΕΚΑΒ (ΕΣΚΕ) μέσω του Κινητού Οχήματος του Τμήματος Καταστροφών (ΕΤΙΚ), καθόλη τη διάρκεια της άσκησης, βρισκόταν σε απευθείας επικοινωνία με το Ενιαίο Κέντρο Συντονισμού Έρευνας & Διάσωσης (ΕΚΣΕΔ), το Κέντρο Επιχειρήσεων Αερολιμένα (Airport Operations Control Center), το Κέντρο Διαχείρισης Κρίσεων (ΚΔΚ) και τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας έχοντας, ταυτόχρονα, επαφή και συνεργασία με τους υπόλοιπους εμπλεκόμενους διασωστικούς φορείς έκτακτης ανάγκης, όπως το Λιμενικό Σώμα-Ελληνική Ακτοφυλακή, το Πυροσβεστικό Σώμα και την Ελληνική Αστυνομία.

Παρατηρητές και αξιολογητές της επιχείρησης ήταν ο πρόεδρος του ΕΚΑΒ κ. Νίκος Παπαευσταθίου μαζί με 7 στελέχη νευραλγικών επιχειρησιακών τομέων των Παραρτημάτων του ΕΚΑΒ Θεσσαλονίκης & Αθήνας. Οι ειδικοί αξιολόγησαν τόσο την επιχειρησιακή λειτουργικότητα και αποτελεσματικότητα των διαδικασιών αντιμετώπισης καταστάσεων έκτακτης ανάγκης, όσο και την εφαρμογή του συστήματος διαλογής, φροντίδας και διακομιδής τραυματιών (Triage), αλλά και την επικοινωνία – συνεργασία με τους υπόλοιπους εμπλεκόμενους διασωστικούς φορείς έκτακτης ανάγκης (Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, Λιμενικό Σώμα-Ελληνική Ακτοφυλακή, το Πυροσβεστικό Σώμα, Ελληνική Αστυνομία).

Η δύναμη του ΕΚΑΒ που συμμετείχε στην άσκηση αποτελούνταν από περισσότερα από 30 επιχειρησιακά στελέχη (διασώστες, γιατροί, συντονιστές, διαβιβαστές), 1 Κινητή Ιατρική Μονάδα (ΚΙΜ), 1 όχημα του Ειδικού Τμήματος Ιατρικής Καταστροφών (ΕΤΙΚ), 1 κινητό Συντονιστικό Όχημα (ΕΤΙΚ), 4 ασθενοφόρα, 1 μοτοσυκλέτα (Ομάδα Μοτοσυκλετών Ταχείας Ανταπόκρισης).