Σύγκρουση τρένων στα Τέμπη: Σε κρίσιμη κατάσταση οι 6 στις ΜΕΘ – 54 τραυματίες παραμένουν στα Νοσοκομεία

  • Γιάννα Σουλάκη
τραυματίες
Πενήντα τέσσερις (54) επιβάτες της μοιραίας αμαξοστοιχίας της HELLENIC TRAIN παραμένουν για νοσηλεία στα νοσοκομεία όλης της χώρας. Οι 6 από αυτούς δίνουν μάχη να κρατηθούν στη ζωή.

Σε κρίσιμη κατάσταση παραμένουν οι έξι διασωληνωμένοι ασθενείς.  Οι 4 νοσηλεύονται στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο και οι 2 στο Γενικό Νοσοκομείο Λάρισας. Όλοι είναι πολυτραυματίες και έχουν υποστεί πολύ σοβαρά εγκαύματα, τα οποία θέτουν ακόμη σε κίνδυνο τη ζωή τους.

Την ίδια στιγμή, ακόμη 54 ασθενείς παραμένουν νοσηλευόμενοι στα Νοσοκομεία όλης της χώρας και συγκεκριμένα στο Πανεπιστημιακό Λάρισας, στο Γενικό Λάρισας, το «Γεννηματάς» και «ΑΧΕΠΑ» της Θεσσαλονίκης και το νοσοκομείο Κατερίνης.

Συγκεκριμένα, 21 τραυματίες νοσηλεύονται στα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης και της Θεσσαλίας. Στο ΑΧΕΠΑ 14 και ακόμη 3 στο νοσοκομείο Γεννηματάς Θεσσαλονίκης.

Επίσης, 2 νοσηλευόμενοι βρίσκονται στο Γενικό Νοσοκομείο Κατερίνης και άλλοι 2 στα νοσοκομεία Τρικάλων και Καρδίτσας.

Η κατάσταση των σχεδόν 35 τραυματιών που νοσηλεύονται στα δύο νοσοκομεία της Λάρισας -εκτός από όσους νοσηλεύονται σε ΜΕΘ- είναι διαχειρίσιμη και βρίσκονται όλοι εκτός κινδύνου.

Δύο χειρουργεία ολοκληρώθηκαν σε παιδιά που είχαν υποστεί κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις.  Πρώτες βοήθειες παρασχέθηκαν σε όλους τους τραυματίες. Κάποιοι μάλιστα μετά τις πρώτες ώρες και αφού δέχθηκαν τη φροντίδα των γιατρών στα ΤΕΠ πήραν εξιτήριο.

«Όλα τα τραύματα που εντοπίσαμε ήταν από την σύγκρουση των τρένων και η σοβαρότητα ποικίλει. Το συμπέρασμα είναι ότι στο νοσοκομείο δεν είχαμε περιπτώσεις πολλών βαριών περιστατικών που να κινδυνεύει η ζωή τους, πράγμα που σημαίνει πως το βλέμμα είναι πλέον στους αρκετούς νεκρούς που χάθηκαν στο σημείο του δυστυχήματος», σημείωσε ο διευθυντής της Ορθοπεδικής Κλινικής του γενικού νοσοκομείου Λάρισας, Κώστας Μπαργιώτας.

Διαβάστε επίσης: Σύγκρουση τρένων στα Τέμπη – Ζ. Ράπτη: 24 ώρες με τους συγγενείς των αγνοουμένων στο Νοσοκομείο Λάρισας

Στους 46 οι επιβεβαιωμένοι θάνατοι – 9 ταυτοποιήσεις με τη μέθοδο DNA

Όσο περνούν οι ώρες δυστυχώς αυξάνεται ο απολογισμός των νεκρών από τη σύγκρουση τρένων στα Τέμπη το βράδυ της Τρίτης (02.03.2023). Σύμφωνα με την ενημέρωση της Πυροσβεστικής, οι επιβεβαιωμένοι νεκροί από την σύγκρουση των τρένων είναι πλέον 46.

Σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Γιάννη Οικονόμου, από τα ειδικά εγκληματολογικά εργαστήρια έχουν ταυτοποιηθεί εννέα σοροί με τη μέθοδο DNA.

Ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, μιλώντας το πρωί στον ΑΝΤ1 δήλωσε πως η ταυτοποίηση των θυμάτων μέσω DNA ίσως δεν θα είναι εφικτή για όλα τα θύματα, καθώς σε ορισμένα από τα βαγόνια η θερμοκρασία μετά τη σύγκρουση έφτασε και τους 1.300 βαθμούς Κελσίου.

Μιλώντας στην ΕΡΤ για τους νεκρούς που ανασύρονται, ο εκπρόσωπος της Πυροσβεστικής δήλωσε πως οι διασώστες βλέπουν πως στο δεύτερο βαγόνι υπάρχουν άτομα. «Δυστυχώς τα άτομα αυτά είναι σε πολύ κακή κατάσταση, διότι λόγω της σύγκρουσης και της σύνθλιψης που έχει συμβεί τα σώματα είναι σε άσχημη κατάσταση. Αυτή τη στιγμή έχουμε τοποθετήσει δύο σορούς σε σάκους. Υπάρχουν αρκετοί άνθρωποι, οι οποίοι ουσιαστικά λόγω του φορτίου της σύγκρουσης που υπέστησαν, δυστυχώς είναι σε άσχημη κατάσταση».

«Για κάποιο λόγο εμφανίστηκε μεγάλο πυροθερμικό φορτίο σε αυτό το χώρο, ίσως να είναι οι ηλεκτρικές συσκευές, ίσως να είναι κάποια άλλη συσκευή», ανέφερε στη συνέχεια.