Σύγκρουση τιτάνων: Η κυβέρνηση τα βάζει με τους πανεπιστημιακούς γιατρούς!

  • Μαρία Τσιλιμιγκάκη
Ανά 10 ή 15 χρόνια κάποια κυβέρνηση στην Ελλάδα αποφασίζει να τα "βάλει" με τους πανεπιστημιακούς και τη διττή τους υπόσταση στον δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα. Ήρθε η σειρά των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ τώρα να ζητήσουν από τους γιατρούς- καθηγητές να κλείσουν τα ιδιωτικά τους ιατρεία αν θέλουν να παραμείνουν στις πανεπιστημιακές κλινικές του ΕΣΥ. Και αυτοί σκέφτονται αυτό που σκέφτονται για διαφορετικούς λόγους ο καθένας όλοι οι γιατροί: Να φύγουν, να πάνε στο καλό! Κάπου δυτικότερα ή ανατολικότερα αλλά εκτός Ελλάδας! Και αυτό ίσως είναι το πιο ισχυρό επιχείρημα στην ατζέντα των συνομιλιών τους με την κυβέρνηση αφού βέβαια προσφύγουν στην Δικαιοσύνη όπως έχουν προαναγγείλει...

Κι ενώ όταν ξεκίναγε το ΕΣΥ ο αείμνηστος Γεννηματάς είχε σκοπό να έχουν σε δεύτερο χρόνο δυνατότητα διατήρησης ιδιωτικού ιατρείου -εντός νοσοκομείου- όλοι οι γιατροί ώστε να αποφύγει την ανάγκη για «φακελάκια», τώρα αφαιρούν την δυνατότητα και από αυτούς που κατάφεραν να την διατηρήσουν.

Οι ηγεσία των υπουργείων Υγείας και Παιδείας είναι σε συνεννόηση, ώστε στο επόμενο νομοσχέδιο για τους Οργανισμούς των νοσοκομείων και τα λοιπά ζητήματα του ΕΣΥ και του ΠΕΔΥ, να καλέσουν όσους πανεπιστημιακούς θέλουν, να κλείσουν τα ιατρεία τους με αντάλλαγμα να στελεχώσουν τα απογευματινά ιατρεία των νοσοκομείων (πράγμα που για όποιον θέλει, ισχύει και τώρα επ΄αμοιβή). Οι υπόλοιποι θα πρέπει να φύγουν από τις πανεπιστημιακές κλινικές του ΕΣΥ και να έχουν μόνο το ιδιωτικό τους ιατρείο. Ό,τι συνέβη δηλαδή και με τους γιατρούς του ΠΕΔΥ που είχαν και ιδιωτικά ιατρεία.

Στο ίδιο μήκος κύματος με την κυβέρνηση φαίνεται να είναι και οι γιατροί του ΕΣΥ χωρίς ιδιότητα καθηγητού, καθώς τόσα χρόνια έχουν υποστεί την διάκριση και είναι φυσικό να έχουν αίτημα την εξίσωση των συνθηκών εργασίας. Αφού εκείνοι στερούνται οποιουδήποτε δικαιώματος αμοιβής εκτός του μισθού τους, αυτό να συμβαίνει με όλους στο ΕΣΥ.

Η επίμαχη διάταξη αναφέρει: «Η εργασιακή σχέση των μελών διδακτικού και ερευνητικού προσωπικού (ΔΕΠ) είναι αυτή της πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης και διέπεται από τις σχετικές διατάξεις του κώδικα δημοσίων υπαλλήλων». Και αφορά περισσότερους από 1.000 πανεπιστημιακούς γιατρούς σε όλη τη χώρα, σε σύνολο περίπου 17.000 γιατρών που εργάζονται στο ΕΣΥ. Η διαβούλευση πάντως ξεκινά άμεσα και το νομοσχέδιο αναμένεται να έχει κατατεθεί προς ψήφιση στις αρχές Μαρτίου.

Να θυμίσουμε ότι η προηγούμενη προσπάθεια για κλείσιμο των ιδιωτικών ιατρείων των πανεπιστημιακών γιατρών είχε γίνει το 2001 όταν ο ο Αλέκος Παπαδόπουλος είχε επιχειρήσει να τους εντάξει στο ΕΣΥ ως πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης. Το απαιτούμενο Προεδρικό Διάταγμα δεν εκδόθηκε όμως ποτέ.

Δείτε την πρώτη αντίδραση των καθηγητών:

Διαβάσαμε με προσοχή το σχέδιο το οποίο έχει ανακοινωθεί στην κεντρική ιστοσελίδα του Υπουργείου Υγείας σχετικά με τους οργανισμούς των Πανεπιστημιακών Νοσοκομείων και με θέματα που αφορούν Πανεπιστημιακές Κλινικές/Εργαστήρια που είναι εγκατεστημένα σε Νοσοκομεία του ΕΣΥ. Το σχέδιο αυτό έχει ισοπεδωτικό χαρακτήρα και δεν λαμβάνει υπόψη τις ανάγκες της χώρας για την εκπαίδευση των νέων ιατρών και για την προώθηση της ιατρικής έρευνας και καινοτομίας.

Επιπλέον, η διάταξη που αφορά την «πλήρη και αποκλειστική απασχόληση» των πανεπιστημιακών ιατρών η οποία έχει επικοινωνηθεί πολύ από το Υπ. Υγείας ότι θα ισχύει για όλους τους Πανεπιστημιακούς, έχει στόχο να επαναφέρει το καθεστώς που είχε δημιουργηθεί με το Ν. 2889/2001 και είχε δημιουργήσει πολλά προβλήματα στις Πανεπιστημιακές κλινικές και εργαστήρια που ήταν εγκατεστημένα σε Νοσοκομεία. Τότε υπήρξε μαζική φυγή πολλών Πανεπιστημιακών από αυτές τις κλινικές και πήρε περισσότερα από 10 χρόνια για να επανέλθει το σύστημα σε μια ισορροπία.

Η διάταξη αυτή και τώρα θα δημιουργήσει πολλά προβλήματα στη λειτουργία των Πανεπιστημιακών κλινικών. Αναμένεται να δημιουργήσει νέο κύμα μαζικής φυγής Πανεπιστημιακών γιατρών από τις κλινικές που είναι εγκατεστημένες σε Νοσοκομεία, είτε προς Πανεπιστημιακές μονάδες ή εργαστήρια εκτός Νοσοκομείων, είτε θα απέχουν από το κλινικό έργο είτε θα οδηγήσουν σε παραιτήσεις και αποχωρήσεις από το Πανεπιστήμιο καταξιωμένων γιατρών.

Σε μια περίοδο που η κρίση κορυφώνεται, οι μισθοί έχουν φτάσει στο ναδίρ, οι συντάξεις συνεχίζουν να περικόπτονται, τα δημόσια έσοδα καταρρέουν, η κυβέρνηση σκοπεύει να μειώσει με αυτή τη διάταξη τη φορολογική της βάση και τα φορολογικά έσοδα μη επιτρέποντας σε μια σημαντική κατηγορία υψηλά εξειδικευμένων και άξιων γιατρών να ασκεί ελεύθερο επάγγελμα, και άρα να πληρώνει φόρους.

Είναι προφανές ότι με τέτοιες πρακτικές θα εξωθήσει τόσο τους ασθενείς (που έχουν δικαίωμα να επιλέγουν το γιατρό τους) όσο και τους γιατρούς, σε πρακτικές παλαιών ετών που έχουν εξαλειφθεί. Μήπως αυτό επιδιώκουν; Είναι δυνατόν να μη θέλουν να εισπράξουν τους νόμιμους φόρους ενώ παράλληλα περικόπτουν συντάξεις; Επιπλέον πολλαπλασιάζονται οι διακρίσεις και η δημιουργία πανεπιστημιακών περισσότερων ταχυτήτων, καθώς «πλήρης και αποκλειστική απασχόληση» δεν ισχύει για καμία άλλη κατηγορία Πανεπιστημιακών. Τέλος, σε μια περίοδο που τόσο στην Ελλάδα όσο και διεθνώς καταργούνται οι περιορισμοί μεταξύ των επαγγελμάτων και τα «κλειστά» επαγγέλματα «ανοίγουν», η κυβέρνηση πιστεύει στα σοβαρά ότι επιτελεί ωφέλιμο έργο ορθώνοντας συρματοπλέγματα περιορισμών; Αυτή η διάταξη, εάν η κυβέρνηση επιμείνει να τη θεσμοθετήσει και να την εφαρμόσει θα είναι καταστροφική για την εύρρυθμη λειτουργία των Πανεπιστημιακών κλινικών στα Νοσοκομεία και θα επηρεάσει τόσο το κλινικό όσο και το εκπαιδευτικό τους έργο. Είναι άλλη μια καταστροφική διάταξη που μόνο ζημιά θα προκαλέσει προκειμένου να ικανοποιήσει ιδεολογικές εμμονές Υπουργών της Κυβέρνησης και η οποία αναμένουμε για άλλη μια φορά ότι θα ακυρωθεί μετά από προσφυγή μας στη Δικαιοσύνη».

Για την ΑΣΚΕΥ
Τα μέλη της ΕΓ της ΠΟΣΔΕΠ
Στάθης Ευσταθόπουλος, Καθηγητής, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ,
Γιάννης Νηματούδης, Καθηγητής, Ιατρική Σχολή, ΑΠΘ,
Γεράσιμος Σιάσος, Αναπλ. Καθηγητής, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ,

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ