Συγκλονιστική μαρτυρία του Αύγουστου Κορτώ: Πριν από 1 χρόνο προσπάθησα να βάλω τέλος στη ζωή μου

Αύγουστου Κορτώ
Συγκλονίζει η μαρτυρία του συγγραφέα Αύγουστου Κορτώ για τη δύσκολη μάχη που δίνει εδώ και χρόνια με την κατάθλιψη. Σε σχετική ανάρτησή του στο facebook ομολογεί, ότι πριν από ένα χρόνο προσπάθησε να βάλει τέλος στη ζωή του.

Οι φίλοι και ακόλουθοι του συγγραφέα Αύγουστου Κορτώ έχουν συνηθίσει να διαβάζουν στα social media, αλλά και στα βιβλία του, βαθιές προσωπικές του εξομολογήσεις, κυρίως για θέματα που αφορούν τη μάχη του με τα ψυχικά νοσήματα και την ψυχογενή βουλιμία.

Αυτή τη φορά, ο συγγραφέας συγκλονίζει με νέα ανάρτηση του -η οποία μάλιστα συνοδεύεται και από σοκαριστική φωτογραφία του από το νοσοκομείο- στην οποία ομολογεί ότι πριν από ένα χρόνο έκανε απόπειρα αυτοκτονίας, μετά από πολύμηνη μάχη με την κατάθλιψη. 

"Πριν ένα χρόνο, έπειτα από σκληρή, πολύμηνη μάχη με την κατάθλιψη, προσπάθησα να δώσω τέλος στη ζωή μου. Στα πέντε λεπτά, το ένστικτο της αυτοσυντήρησης, που είχε καμφθεί σε μια στιγμή απελπισίας, επανήλθε βρυχώμενο, και κάλεσα ασθενοφόρο. Στο νοσοκομείο, υποβλήθηκα σε πλύση στομάχου, και όταν συνήλθα κάπως απ' την αρχική σύγχυση, διαπίστωσα ότι υπέφερα από μερική αφασία: οι λέξεις, που ως τότε δεν με είχαν προδώσει ποτέ, τώρα ξεγλιστρούσαν και χάνονταν, κι αδυνατούσα να ολοκληρώσω μια απλή πρόταση. Για καλή μου τύχη, η συνέπεια αυτή της απόπειρας παρήλθε.

Μαζί με τον Τάσο - ο οποίος, χάρη στο σύμφωνο συμβίωσης, μπορούσε να συναποφασίζει για την πορεία της υγείας μου - αποφασίσαμε ότι έπρεπε να νοσηλευθώ, οπότε και πέρασα δύο βδομάδες στο Αιγινήτειο, όπου έλαβα πολύτιμη βοήθεια και στήριξη: η διάγνωση της διπολικής διαταραχής ετέθη οριστικά, και άρχισα να παίρνω την αγωγή που χρειαζόμουν για χρόνια, και χάρη στην οποία - σε συνδυασμό με την ανεκτίμητη συμπαράσταση και την απέραντη αγάπη του συζύγου, του πατέρα και των φίλων μου - σύντομα κατέκτησα μια πρωτόγνωρη ψυχική ευρωστία".

Ενώ εξιστορεί όλη την περιπέτειά του στο νοσοκομείο, ο Αύγουστος Κορτώ, καταλήγει:

"Μιλήστε για την αρρώστια σας. Ζητήστε τη βοήθεια φίλων, γνωστών, συγγενών - πάνω απ' όλα, τη βοήθεια γιατρού. Η κατάθλιψή σας, η υπομανία, η ψύχωση, ο αυτοκτονικός ιδεασμός, δεν είναι παρά συμπτώματα μιας ψυχικής νόσου. Θα ντρεπόταν ποτέ ένας καρκινοπαθής για τη νεοπλασία του, ένας διαβητικός για το ασθενικό πάγκρεας με το οποίο γεννήθηκε; Καμιά ντροπή: ό,τι νοσεί, είναι ζωντανό - κι άρα μπορεί να ζήσει καλύτερα.

Σήμερα - έχοντας επιστρέψει απ' τον ζόφο - σας απλώνω το χέρι. Αύριο, μπορεί να μου το απλώσετε εσείς. Δείξτε, λοιπόν, στον εαυτό σας, την αγάπη και την επιείκεια που του αξίζει. Σπάστε τη σιωπή, την αναίτια ντροπή.

Και στο πιο βαθύ σκοτάδι, το θαύμα της ζωής μας λάμπει".

Δείτε ολόκληρη την ανάρτηση

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΕΦΗΜΕΡΕΥΟΝΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ

image description

Δείτε ποιά νοσοκομεία εφημερεύουν