Συγκλονιστικές ιστορίες γυναικών της φυλής Γιεζίντι σε γιατρό του Μητροπολιτικού Ιατρείου

  • Μαρία Τσιλιμιγκάκη
Το Μητροπολιτικό Κοινωνικό Ιατρείο Ελληνικού συμμετείχε σε μια σειρά δράσεων και εκδηλώσεων, που οργάνωσε η Εθελοντική Ομάδα δράσης της Κατερίνης «Ο Τόπος μου», στην οποία συμμετείχαν η πρόεδρος των πρασίνων Ευρωβουλευτών Rebecca Harms και η ομάδα του Αμβούργου «Βοήθεια για το Ελληνικό». Στο Κέντρο Φιλοξενίας της Πέτρας Πιερίας, γυναίκες της φυλής Γιεζίντι διηγήθηκαν τις φρικτές ιστορίες τους...

Όπως αναφέρουν από το Μητροπολιτικό Ιατρείο Ελληνικού, έγινε επίσκεψη στο κέντρο φιλοξενίας προσφύγων στη Πέτρα Πιερίας. Περί τα 1200 άτομα από την φυλή των Γιεζίντι με πάρα πολλά παιδιά ζουν σε άθλιες συνθήκες διαβίωσης. Μέσα σε σκηνές προσπαθούν να αντιμετωπίσουν το τσουχτερό κρύο της περιοχής. Με πρωτόγονα μέσα προσπαθούν να ζεστάνουν νερό, να μαγειρέψουν, να πλυθούν. Άνθρωποι που έχουν υποστεί στην πατρίδα τους ανείπωτες τραγωδίες από τους τζιχαντιστές και οικογένειες διαλυμένες είτε γιατί κάποιοι έμειναν πίσω στα χέρια των τζιχαντιστών, είτε γιατί κάποιοι πνίγηκαν στην προσπάθεια τους να διασχίσουν το Αιγαίο.

Την ίδια στιγμή στον χώρο φιλοξενίας υπάρχει μία μονή η οποία είναι με κάγκελα κλεισμένη από παντού μη τυχόν και »εισβάλλουν» οι εξαθλιωμένοι αυτοί άνθρωποι. Η εικόνα των ξυπόλυτων παιδιών μέσα στις λάσπες και το κρύο, των ηλικιωμένων με τα σκαμμένα και φοβισμένα πρόσωπα, με την εικόνα μιας σιδερόφρακτης μονής, δημιουργούν αισθήματα ντροπής και οργής.

Παρά τις δυσκολίες και τις άθλιες συνθήκες οι πρόσφυγες πρόσφεραν στους επισκέπτες νόστιμες φρεσκοψημένες πίτες  και ζήτησαν βοήθεια για να φύγουν προς την Κεντρική Ευρώπη, πιστεύοντας πως εκεί θα μπορέσουν να ξαναστήσουν τις ζωές τους.

Σε μια συγκλονιστική στιγμή μια  γυναίκα διηγήθηκε με λυγμούς αυτό που έζησε από τους τζιχαντιστές μαζί με μια άλλη ομάδα γυναικών.  Ο εθελοντής μας γιατρός Γιώργος Βήχας περιγράφει όσα άκουσε:

«Αφού τις είχαν κακοποιήσει τις έβαλαν σε ένα δωμάτιο και έφεραν φαγητό. Εκείνες πεινασμένες το έφαγαν αμέσως. Μόλις τελειώνουν μπήκαν οι τζιχαντιστές στο δωμάτιο και τις ρώτησαν αν τους άρεσε το φαγητό. Απάντησαν καταφατικά. Γελώντας οι τζιχαντιστές τις είπαν ότι μόλις είχαν φάει τα παιδιά τους!

Τα λόγια της γυναίκας με δυσκολία τα συνειδητοποιήσαμε. Δεν μπορούσε η λογική μας να δεχτεί αυτό που μόλις άκουσε.  Μετά από λίγο κανένα από τα πρόσωπα δεν είχε μείνει στεγνό, τα δάκρυα κανείς μας δεν μπόρεσε να τα συγκρατήσει.  Αγκαλιαστήκαμε με την γυναίκα όλοι μας τόσο σφιχτά και μείναμε βουβοί, σοκαρισμένοι, τα δάκρυα της γυναίκας γίνονται ένα με τα δικά μας. Και λίγο πιο κεί η σιδερόφρακτη μονή.  Φεύγουμε από την Πέτρα συγκλονισμένοι. Η Rebecca υποσχέθηκε πως θα πιέσει να ενωθούν άμεσα οι οικογένειες που έχουν δικούς τους ανθρώπους στην υπόλοιπη Ευρώπη.»

Επόμενη στάση στην Μηλιά, εκεί ενημερωθήκαμε για τις ανεμογεννήτριες που θα αναπτυχθούν μέσα σε δάσος Νατούρα, μια περιοχή πραγματικός παράδεισος. Οι άδειες έχουν ήδη δοθεί από τον Δήμαρχο. Παρόντες στην συζήτηση και βουλευτές που στηρίζουν την κυβέρνηση. Η στάση τους ήταν όμως θλιβερή. Εναντιώνονται σε αυτό το έγκλημα, αλλά «ΤΙ ΝΑ κάνουμε; Μας δεσμεύει το νομοθετικό πλαίσιο.» η απάντηση τους. Ένα νομοθετικό πλαίσιο που φυσικά έχουν ψηφίσει οι ίδιοι.

Μετά τα Πιέρια, έγινε επίσκεψη στο νοσοκομείο Κατερίνης και συνάντηση με τον Διοικητή του νοσοκομείου. Η ΜΕΘ, μια πλήρως εξοπλισμένη μονάδα εντατικής θεραπείας, με εξειδικευμένο νοσηλευτικό προσωπικό έτοιμο, δεν λειτουργεί γιατί λείπουν οι γιατροί.  Είπε ο Διοικητής πως του υποσχέθηκαν από το υπουργείο πως θα προσλάβουν 4 γιατρούς, δύο επικουρικούς και δύο με το ΚΕΕΛΠΝΟ. Για κανονικούς διορισμούς ούτε λόγος, το απαγορεύει η Τρόικα.

Ανέφερε επίσης πως το μεγάλο πρόβλημα του νοσοκομείου είναι η υποστελέχωση και η υποχρηματοδότηση. Από 100 περίπου γιατρούς που χρειάζεται το νοσοκομείο για να λειτουργεί κανονικά, έχει μόνο 55. Με αποτέλεσμα κάποια τμήματα να λειτουργούν οριακά, όπως η παιδιατρική κλινική που έχει μόνο δύο παιδιάτρους και κάποια άλλα να μην λειτουργούν καθόλου, όπως η πνευμονολογική κλινική, γιατί δεν υπάρχει πνευμονολόγος. Σε σχέση με την χρηματοδότηση περικοπές έχουν γίνει ακόμη και στο φαγητό…

Τελευταία εκδήλωση η ομιλία για την κατάσταση στην Υγεία που έγινε στον Καπνικό σταθμό όπου η Εθελοντική ομάδα δράσης της Κατερίνης έχει μετατρέψει σε αληθινό διαμάντι. Από την ομιλία έλαμψαν δια της απουσίας τους όλοι οι τοπικοί βουλευτές.

Στην ομιλία αναφέρθηκαν όλα τα στοιχεία και οι επιπτώσεις από τις μνημονιακές πολιτικές που ακολουθεί και η σημερινή κυβέρνηση.

Η Rebecca Harms στην σύντομη ομιλία της είπε κάτι που δεν το έχουμε ακούσει ποτέ από  Έλληνα πρωθυπουργό ή υπουργό υγείας. Κάτι που θα περιμέναμε να το ακούσουμε από αυτούς:

«… όλα αυτά τα χρόνια προσπαθούσα να βοηθήσω την Ελλάδα, για το χρέος, την λιτότητα και όλα τα παράλογα μνημονιακά μέτρα και έψαχνα επιχειρήματα για τις συζητήσεις μου με όλους στην Ευρώπη. Ένιωθα πως πηγαίνω με πολύ αργά βήματα μέχρι που συνάντησα τους εθελοντές του Μητροπολιτικού Κοινωνικού Ιατρείου Ελληνικού. Όταν έμαθα όλα αυτές τις πολύ σοβαρές επιπτώσεις, όταν από τα στοιχεία τους συνειδητοποίησα τι ακριβώς συμβαίνει με την Υγεία στην Ελλάδας είπα στον εαυτό μου: επιτέλους να ένα σοβαρό επιχείρημα, ένα εργαλείο στα χέρια μου για να μπορέσω να διεκδικήσω να σταματήσει αυτή η παράλογη λιτότητα στην Ελλάδα!».