Συγκέντρωση ΠΟΕΔΗΝ: Ο Παύλος Πολάκης έξω από το Υπουργείο Υγείας – Η αντιπαράθεση με τον Μιχάλη Γιαννάκο

  • Γιάννα Σουλάκη
ΠΟΕΔΗΝ
Σκηνές ... απείρου κάλλους εκτυλίχθηκαν στη συγκέντρωση της ΠΟΕΔΗΝ έξω από το Υπουργείο Υγείας. Η παρουσία του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ και πρώην αναπληρωτή Υπουργού Υγείας, Παύλου Πολάκη, στο ίδιο "μετερίζι" με τους εργαζόμενους, πυροδότησε αντιδράσεις από την πλευρά του προέδρου της Ομοσπονδίας των Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία, Μιχάλη Γιαννάκου, όταν ο πρώτος πήρε την ντουντούκα και απευθύνθηκε προς τους διαδηλωτές.

Η συγκέντρωση των εργαζομένων στα δημόσια νοσοκομεία το πρωί, με αφορμή την απομάκρυνση μέσω αναστολής εργασίας σχεδόν 6 χιλιάδων ανεμβολίαστων υγειονομικών, συνοδεύτηκε από την παρουσία τριών βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ. Εκτός από τον πρώην υπουργό Υγείας Παύλο Πολάκη, παρούσα και η βουλευτής και αναπληρώτρια τομεάρχης υγείας , Δώρα Αυγέρη και η βουλευτής, Ραλλία Χριστίδου.

Δείτε επίσης – Υποχρεωτικοί εμβολιασμοί: Σχεδόν 6 χιλιάδες οι ανεμβολίαστοι υγειονομικοί σε αναστολή εργασίας

ΠΟΕΔΗΝ

Κατά την προσφιλή του τακτική, μάλιστα, ο Παύλος Πολάκης πήρε.. την ντουκούκα και απευθυνόμενος προς τους εκατοντάδες συγκεντρωμένους έξω από το Υπουργείο Υγείας στην Αριστοτέλους, μίλησε για οργανωμένο σχέδιο της κυβέρνησης να αποδομήσει -μέσω των απομακρύνσεων των εργαζομένων- τον δημόσιο χαρακτήρα της Υγείας.

Συγκεκριμένα ανέφερε πως από το 1974 και μέχρι σήμερα καμία κυβέρνηση δεν έχει απολύσει δημοσίους υπαλλήλους. Κι αυτό το κάνει, όπως είπε, για να βάλει τα ιδιωτικά συμφέροντα στην Υγεία, να κάνει τα δημόσια νοσοκομεία ιδιωτικού δικαίου και να προχωρήσει τις συμπράξεις με τον ιδιωτικό τομέα. Δηλαδή, όπως ανέφερε, επιδιώκει να δημιουργήσει «τρύπες» στο ΕΣΥ.

«Ενώ θα μπορούσε ένα 5% με 6% που είναι οι ανεμβολίαστοι υγειονομικοί, να τους απορροφήσει σε θέσεις στα μετόπισθεν», όπως είπε ο Παύλος Πολάκης.

Παίρνοντας στη συνέχεια τον λόγο ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ Μιχάλης Γιαννάκος  απευθυνόμενος προς τον Παύλο Πολάκη, διαμαρτυρήθηκε για την πολιτική που ο ίδιος εφάρμοσε στο Υπουργείο Υγείας, λέγοντας του ότι επί της θητείας του από τη θέση του αναπληρωτή υπουργού, δεν ενέταξε τους εργαζόμενους στα δημόσια νοσοκομεία στα βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα.

«Το ξέρεις ότι το θέμα ήταν δύσκολο, αλλά δεν είναι το ίδιο με το να απολύουν υπαλλήλους», του ανταπάντησε ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ. «Σε μένα τα έκανες μπάχαλο κι εδώ δεν κάνεις τίποτα. Σε έχουν πάρει οι εξελίξεις από κάτω», πρόσθεσε.

ΠΟΕΔΗΝ: «Κανένας εργαζόμενος να μη χάσει τη δουλειά του»

Ενωμεταξύ, το αίτημα των εργαζομένων που κυριάρχησε στη συγκέντρωση έξω από το Υπουργείο Υγείας ήταν «κανένας εργαζόμενος να μη χάσει τη δουλειά του».  Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ) πραγματοποιεί κινητοποιήσεις σε όλη την Ελλάδα, αντιδρώντας στην υποχρεωτικότητα των εμβολιασμών και την αναστολή καθηκόντων για ανεμβολίαστους επαγγελματίες υγείας.

Από χθες ξεκίνησε η επίδοση σε εργαζόμενους στα δημόσια νοσοκομεία των πρώτων φύλλων αναστολής καθηκόντων, περίπου 6.000, και η διαδικασία βρίσκεται σε εξέλιξη.

Στο πλαίσιο στάσης εργασίας 10.00-15.00 που αποφάσισε η ΠΟΕΔΗΝ, πραγματοποιείται συγκέντρωση στο υπουργείο Υγείας για την Αττική, στο υπουργείο Μακεδονίας- Θράκης για τη Θεσσαλονίκη, και στις κατά τόπους ΥΠΕ και στις πύλες των νοσοκομείων για την περιφέρεια.

Έξω από το υπουργείο Υγείας στην οδό Αριστοτέλους έχουν συγκεντρωθεί εργαζόμενοι στα νοσοκομεία της Αττικής καθώς και εργαζόμενοι στο ΕΚΑΒ.

Η ΠΟΕΔΗΝ κάνει λόγο για «δυσαναπλήρωτα κενά που δημιουργούνται στη Δημόσια Υγεία», καλεί τους επαγγελματίες υγείας «έστω και τις τελευταίες ημέρες να κλείσουν ραντεβού για εμβολιασμό», ξεκαθαρίζοντας όμως ότι «δεν πρόκειται να επιτρέψει συνάδελφοι να χάσουν τη δουλειά τους. Δεν πρόκειται να δεχθούμε την πλήρη αποδιοργάνωση του Εθνικού Συστήματος Υγείας με το μέτρο της υποχρεωτικότητας που επιβλήθηκε χωρίς λόγο. Δεν πρόκειται να δεχθούμε συγχωνεύσεις, καταργήσεις, ιδιωτικοποιήσεις του ΕΣΥ».

Αυτήν την ώρα οι συγκεντρωμένοι πραγματοποιούν πορεία προς τη Βουλή.