Στρατιωτικοί γιατροί σε υπηρεσία…»πολέμου» στο ΕΣΥ

  • Iatropedia
Τουλάχιστον πέντε στρατιωτικοί γιατροί τα τελευταία χρόνια προσφέρουν εθελοντικά τις υπηρεσίες τους στο δημόσιο σύστημα υγείας ώστε να στηριχθεί το ΕΣΥ. Είναι σαν να βρισκόμαστε ούτως ή άλλως σε ...οικονομικό "πόλεμο", οπότε οι στρατιωτικοί είναι φυσικό να σπεύδουν σε βοήθεια.

της Μαρίας Τσιλιμιγκάκη

Στο 251 Γενικό Νοσοκομείο Αεροπορίας εργάζεται ο θωρακοχειρουργός Κωνσταντίνος Σουλτάνης αλλά κάποιες μέρες προσφέρει τις υπηρεσίες του και στην καρδιοχειρουργική κλινική του ΓΝΑ«Ευαγγελισμός».

Όπως αναφέρει σε συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα» Καθημερινή», ο κ. Σουλτάνης ολοκλήρωσε την ειδικότητά του στον «Ευαγγελισμό» το 2013, αλλά όπως και άλλοι στρατιωτικοί γιατροί, συνέχισε να συνδράμει σε χειρουργεία ορισμένες ημέρες την εβδομάδα καθώς σε αυτήν την κλινική διενεργείται πάνω από το 50% των καρδιοχειρουργικών επεμβάσεων που πραγματοποιούνται στο ΕΣΥ.

Οι όλο και περισσότεροι πολίτες της χώρας που αναζητούν την υγεία τους στο δημόσιο νοσοκομείο καθώς δεν έχουν χρήματα για τον ιδιωτικό τομέα, έχουν οδηγήσει σε αύξηση κατά 29% της προσέλευσης στα δημόσια νοσοκομεία σε σχέση με το 2009.

Από την άλλη πλευρά, η φυγή νέων και μεγαλύτερων γιατρών στο εξωτερικό, σε συνδυασμό με το πάγωμα των προσλήψεων σε θέσεις μόνιμων γιατρών, προκαλεί κενά έχει δημιουρήσει μια εικόνα χάους στο ΕΣΥ με την καρδιοχειρουργική κλινική του «Ευαγγελισμού» να πραγματοποιεί περί τις 900 επεμβάσεις ετησίως με κενές τέσσερις θέσεις ειδικευμένων και εννέα θέσεις ειδικευόμενων γιατρών.