Στρατηγική συνεργασία του Ασκληπιείου Βούλας με τον Δημόκριτο

  • Iatropedia
Επίσημα τέθηκε σε εφαρμογή η στρατηγική συνεργασία του Γ.Ν. "Ασκληπιείο" Βούλας με το Εργαστήριο Τεχνολογικής Έρευνας Οστικών Μοσχευμάτων του Ινστιτούτου Βιοεπιστημών και Εφαρμογών του ΕΚΕΦΕ "Δημόκριτος".   Με τον τρόπο αυτό, το νοσοκομείο μπορεί να παρέχει σημαντική ποσότητα απορριπτέων κεφαλών οστών, ως πρώτη ύλη για την παρασκευή οστικών μοσχευμάτων, τα οποία έχουν κλινική εφαρμογή σε ιατρικές ειδικότητες, όπως είναι οι ορθοπεδικοί χειρουργοί, οι πλαστικοί χειρουργοί, οι νευροχειρουργοί, οι γναθοχειρουργοί και άλλοι χειρουργοί που χρησιμοποιούν μοσχεύματα.

της Μαρίας Τσιλιμιγκάκη

Ο διοικητής του Νοσοκομείου, Ηρακλής Καραγεώργος, τονίζει ότι το «Ασκληπιείο» είναι το πρώτο νοσοκομείο που συνεργάζεται σε αυτό το επίπεδο με το ΕΚΕΦΕ «Δημόκριτος», σύμφωνα με τις θεσμικά απαιτούμενες διαδικασίες.

Το ΕΚΕΦΕ «Δημόκριτος» μάλιστα θα προσφέρει δωρεάν ποσό οστικού μοσχεύματος ανά κεφαλή, παράλληλα με τα είδη των μοσχευμάτων που άρχισε να παρέχει σε χαμηλές τιμές.

Η στρατηγική αυτή συνεργασία θα συμβάλει σημαντικά στην μείωση των δαπανών του Ασκληπιείου για ορθοπεδικές κλινικές εφαρμογές, αλλά και για να διευρύνει το ερευνητικό του πεδίο.

Η δρ. Έφη Τσιλιμπάρη, διευθύντρια του Ινστιτούτου Βιοεπιστημών και Εφαρμογών και Αντιπρόεδρος του ΕΚΕΦΕ «Δημόκριτος» δήλωσε ότι το εργαστήριο είναι μοναδικό στην Ελλάδα στην τεχνογνωσία επεξεργασίας και παραγωγής ανθρώπινων οστικών και άλλων μοσχευμάτων από το 1970 (ΦΕΚ Γ1/ 19804/ 25-1-71) και λειτουργεί σύμφωνα με διεθνή πρότυπα καθώς και τις προδιαγραφές του Διεθνούς Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας, της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας και της European Association of Tissue Banks (EATB), ενώ είναι πιστοποιημένο επί σειρά ετών κατά ISO 9001/2008.