Στους δρόμους σήμερα γιατροί και εργαζόμενοι στα δημόσια νοσοκομεία. Δείτε τι ζητάνε

  • Ρούλα Τσουλέα
δημόσια νοσοκομεία
Οι υγειονομικοί συμμετέχουν στην σημερινή απεργία της ΑΔΕΔΥ. Διεκδικούν την ικανοποίηση θεσμικών και οικονομικών αιτημάτων, που άπτονται και της αντιμετώπισης του νέου κορωνοϊού.

Με βασικά αιτήματα την πρόσληψη μόνιμου προσωπικού και την πλήρη υγειονομική περίθαλψη όλων των πολιτών, μεσούσης της πανδημίας που έχει προκαλέσει ο κορωνοϊός Covid-19, γιατροί και εργαζόμενοι στα δημόσια νοσοκομεία συμμετέχουν σήμερα 15 Οκτωβρίου 2020 στην 24ωρη απεργία που έχει προκηρύξει η ΑΔΕΔΥ.

Στην απεργία συμμετέχουν και οι εργαζόμενοι στις δομές πρόνοιας, στο ΕΚΑΒ και στα Κέντρα Υγείας.

Η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδος (ΟΕΝΓΕ) καταγγέλλει, μεταξύ άλλων, ότι δεν υπάρχει καμία «θωράκιση του δημόσιου συστήματος υγείας», όπως διατείνεται το υπουργείο Υγείας. Ούτε έχουν γίνει χιλιάδες προσλήψεις, ούτε λειτουργούν 1.000 κλίνες εντατικής θεραπείας στα δημόσια νοσοκομεία της χώρας.

Όπως υποστηρίζει, η παρατηρούμενη αύξηση στις κλίνες εντός και εκτός Μονάδων Εντατικής Θεραπείας για τη λοίμωξη που προκαλεί ο νέος κορωνοϊός, προέρχεται από την αφαίρεση κλινών μαζί με το προσωπικό τους από άλλες κλινικές και Μονάδες.

«Τρανταχτό παράδειγμα», αναφέρει η ΟΕΝΓΕ σε ανακοίνωσή της, αποτελούν «οι νέες κλίνες ΜΕΘ του Νοσοκομείου Σωτηρία». Για να λειτουργήσουν αυτές οι κλίνες, «μετακινούν γιατρούς  από ήδη τραγικά υποστελεχωμένα, κρίσιμα τμήματα και κλινικές». Το αποτέλεσμα είναι «να  αποδυναμώνονται  μέχρι πλήρους διάλυσης».

Την κατάσταση επιδεινώνει το γεγονός ότι δεν μονιμοποιούνται οι επικουρικοί ιατροί, αλλά απλώς «παρατείνεται η ομηρία τους για ακόμα ένα χρόνο». Προσθέτει, δε, πως το δημόσιο σύστημα Υγείας έχει προ πολλού ξεπεράσει τα όριά του.

Βασικό αίτημα της ΟΕΝΓΕ είναι «κατεπείγουσες μαζικές προσλήψεις όλου του αναγκαίου μόνιμου προσωπικού πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης, για την ανάπτυξη και στελέχωση του δημόσιου συστήματος υγείας». Ζητά επίσης, μεταξύ άλλων, μονιμοποίηση όλων των επικουρικών και των συμβασιούχων, χωρίς όρους και προϋποθέσεις.

Η ΠΟΕΔΗΝ

Οι εργαζόμενοι των νοσοκομείων από την πλευρά τους αναφέρουν ότι οι μισές θέσεις εργαζομένων στα δημόσια νοσοκομεία είναι κενές. Υπηρετούν 45.000 έναντι 90.000 οργανικών θέσεων. Από το 2018, εξ άλλου, δεν έχει γίνει καμία πρόσληψη μόνιμου προσωπικού. Ωστόσο ο αριθμός των μονίμων εργαζομένων μειώνεται κατά περίπου 1.500 άτομα ετησίως.

Το ίδιο πρόβλημα υπάρχει σε όλες δομές της Υγείας και της Πρόνοιας στη χώρα. «Το μόνιμο προσωπικό (πλην ιατρών) σε κάθε Υγειονομική Περιφέρεια (Νοσοκομεία, Κέντρα Υγείας και λοιπούς φορείς) τον Ιούνιο 2019 ήταν 63.703 άτομα. Τον Ιούνιο 2020 ήταν 62.301. Επομένως, το μόνιμο προσωπικό λιγόστεψε κατά 1.402 άτομα», αναφέρει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Δημοσίων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ).

Η ΠΟΕΔΗΝ προσθέτει πως ναι μεν έχουν προκηρυχθεί 2.100 θέσεις μονίμων, αλλά οι νέοι εργαζόμενοι θα έρθουν στα δημόσια νοσοκομεία μετά από τουλάχιστον έναν χρόνο. Επιπλέον, δημιουργούνται προβλήματα με τις μετακινήσεις νοσηλευτών και γιατρών προς τα νοσοκομεία-αναφοράς για τον κορωνοϊό, ιδίως το «Σωτηρία».

Οι μετακινήσεις προσωπικού

«Με την μετακίνηση νοσηλευτών και γιατρών από τα μεγάλα νοσοκομεία προς τα νοσοκομεία- αναφοράς, διαταράσσεται η λειτουργία τους και αδυνατούν να εφημερεύσουν με ασφάλεια. Οι εφημερίες καθίστανται επισφαλείς όπως επισημαίνουν Διοικήσεις Σωματείων και επιστημονικά όργανα των γιατρών. Επιπλέον, μετακινούνται γιατροί και νοσηλευτές για να ανοίξουν νέες ΜΕΘ, χωρίς να διαθέτουν την κατάλληλη εξειδίκευση γι’ αυτές», προσθέτει.

Η ΠΟΕΔΗΝ τονίζει ακόμα πως πρέπει να θωρακιστεί το προσωπικό στα δημόσια νοσοκομεία έναντι του νέου κορωνοϊού. Πρέπει λοιπόν «να αυξηθούν τα τεστ και να βελτιωθούν τα μέσα ατομικής προστασίας των εργαζομένων». Είναι επίσης επιτακτική ανάγκη «να γίνονται τακτικά τεστ στο υγειονομικό προσωπικό». Και αυτό διότι ήδη «700 εργαζόμενοι στα δημόσια νοσοκομεία έχουν νοσήσει, 50 νοσηλεύτηκαν σε σοβαρή κατάσταση και ένας πέθανε».

Οι γιατροί και οι εργαζόμενοι στα δημόσια νοσοκομεία ζητούν ακόμα να συνταγογραφείται και να αποζημιώνεται η εξέταση κορωνοϊού από τον ΕΟΠΥΥ. Διεκδικούν επίσης να ενταχθούν στα βαρέα ανθυγιεινά, καθώς και να αυξηθούν οι μισθοί τους. Οι γιατροί ζητούν επιπλέον επαρκή χρηματοδότηση του ΕΣΥ και επαναφορά των εφημεριών στα προβλεπόμενα από τη νομοθεσία όρια. Ζητούν ακόμα επίταξη χωρίς αποζημίωση του ιδιωτικού τομέα υγείας και ένταξη του στο κρατικό σχέδιο για την αντιμετώπιση της πανδημίας.

Κατά την απεργία οι εργαζόμενοι στα δημόσια νοσοκομεία έχουν προγραμματίσει πορεία από την πλατεία Μαβίλη προς το Υπουργείο Υγείας. Η πορεία θα αρχίσει στις 08.30′ π.μ.