Στους δρόμους οι τραυματιοφορείς: Επάγγελμα υπό εξαφάνιση στα νοσοκομεία

  • Γιάννα Σουλάκη
στάση εργασίας
Μεγάλη επικινδυνότητα, αλλά και ταλαιπωρία για τους ασθενείς επιφυλάσσει η εξαφάνιση της ειδικότητας του τραυματιοφορέα από τα δημόσια νοσοκομεία, σύμφωνα με την ΠΟΕΔΗΝ.

Πολύωρες αναμονές των ασθενών στα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικά και τριτοκοσμικές εικόνες με τους ασθενείς να διακομίζονται υποβασταζόμενοι ή σε φορεία και καρότσια που μεταφέρουν οι συνοδοί τους βιώνουν οι πολίτες, εξαιτίας της έλλειψης τραυματιοφορέων.  ‘Οπως αναφέρει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ), αντί για 5.000 τραυματιοφορείς που θα έπρεπε να υπηρετούν στο δημόσιο σύστημα υγείας για να υπάρχει επάρκεια, υπηρετούν μόλις 2.200. Από αυτούς αφαιρούνται 536, οι οποίοι μετατάχθηκαν προεκλογικά ως σχολικοί φύλακες στους ΟΤΑ και ακόμη 180 που αναμένεται να συνταξιοδοτηθούν. Δηλαδή, αυτή τη στιγμή υπάρχουν μόλις 674 τραυματιοφορείς σε όλο το Δημόσιο Σύστημα Υγείας.

«Ο εμπαιγμός της προηγούμενης κυβέρνησης στην αντιμετώπιση των δίκαιων αιτημάτων των τραυματιοφορέων που θέταμε ήταν απίστευτος. Οι ελλείψεις τραυματιοφορέων συμβάλλουν κατά πολύ στις πολύωρες αναμονές των ασθενών στα ΤΕΠ, στις τριτοκοσμικές εικόνες που βιώνουν οι ασθενείς έκτακτα περιστατικά οι οποίοι διακομίζονται υποβασταζόμενοι ή σε φορεία, καρότσια που μεταφέρουν οι συνοδοί. Αντί για 5.000 τραυματιοφορείς υπηρετούσαν έως τον Ιούνιο 2019 στα Νοσοκομεία με όλες τις σχέσεις εργασίας 2.300. Οι κενές Οργανικές θέσεις είναι πάνω από 50%. Δεν φτάνει που η προηγούμενη κυβέρνηση δεν έκανε προσλήψεις, για λόγους ψηφοθηρικούς μετέταξε 526 τραυματιοφορείς ως Σχολικούς φύλακες στους Δήμους (ν.4604/2019, άρθρο87). Τα Νοσοκομεία έχουν έναν ή δύο τραυματιοφορείς στη βάρδια για να εξυπηρετούν νοσηλευόμενους ασθενείς και τα έκτακτα περιστατικά στα ΤΕΠ.

ΠΟΕΔΗΝ: «Υπάρχει τεράστιος κίνδυνος και ταλαιπωρία για τους ασθενείς!!»

Σαν να μην έφτανε η έλλειψη των τραυματιοφορέων είναι διαλυμένος και ο εξοπλισμός τους, αναφέρει η ΠΟΕΔΗΝ:

«Ο εξοπλισμός, καρότσια, φορεία, διαλυμένα. Δεν υπάρχουν σε πολλές περιπτώσεις ασθενοφόρα για τις εσωτερικές διακομιδές με αποτέλεσμα να αναγκάζονται οι τραυματιοφορείς με διαλυμένα φορεία να διανύουν μεγάλες αποστάσεις μεταφέροντας ασθενείς».

‘Οσο για τους μισθούς τους, «είναι μισθοί πείνας», λέει η ΠΟΕΔΗΝ:

«Οι μισθοί είναι κατά μέσο όρο 700 ευρώ το μήνα. Δεν είναι ενταγμένοι στα Βαρέα και Ανθυγιεινά Επαγγέλματα όπως και οι άλλοι συνάδελφοι της Νοσηλευτικής Υπηρεσίας».

Την Τρίτη 3/9/2019 η ΠΟΕΔΗΝ στηρίζει τη στάση εργασίας των τραυματιοφορέων 11πμ – 3μμ και τη συγκέντρωση διαμαρτυρίας στις 12:00 το μεσημέρι έξω από το Υπουργείο Υγείας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΕΦΗΜΕΡΕΥΟΝΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ

image description

Δείτε ποιά νοσοκομεία εφημερεύουν