Στους 74 οι νεκροί και ακόμα καταμετρούν και ψάχνουν στα αποκαϊδια…

  • Μαρία Τσιλιμιγκάκη
Για τουλάχιστον 74 νεκρούς από τις φωτιές στην Αττική κάνει λόγο τώρα η Πυροσβεστική. Την ίδια ώρα, 164 είναι οι ενήλικες τραυματίες και υπάρχουν 23 τραυματισμένα παιδιά.

Στις 17:30 σήμερα, με καθυστέρηση παραπάνω μιας μέρας, το υπουργείο Υγείας μας ενημερώνει για τα θύματα και τος ενέργειες που έχουν γίνει για τους πληγέντες… Αναφέρουν συγκεκριμένα:

Τη Δευτέρα 23 Ιουλίου 2018, στις  17:00, το Εθνικό Κέντρο Επιχειρήσεων Υγείας (Ε.Κ.ΕΠ.Υ.), ενημερώθηκε για εκδήλωση πυρκαγιάς στην περιοχή της Κινέττας. Άμεσα, ο Διοικητής Ε.Κ.ΕΠ.Υ., Νικόλαος Παπαευσταθίου, ενημέρωσε την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας και κατόπιν συνεννόησης,  τέθηκαν σε αυξημένη ετοιμότητα τα Γ.Ν. Κορίνθου, Π.Γ.Ν.Α. «Αττικόν» και το Κέντρο Υγείας Μεγάρων. Ταυτόχρονα απέστειλε άμεσα ικανό αριθμό ασθενοφόρων και Κινητών ιατρικών Μονάδων (ΚΙΜ) στην περιοχή.

Από την περιοχή εκδήλωσης της πυρκαγιάς διεκομίσθησαν προς το Π.Γ.Ν.Α. «Αττικόν» 8 περιστατικά κυρίως με αναπνευστικά προβλήματα.  Επίσης παρασχέθηκαν οι Α΄ Βοήθειες από το Κ.Υ. Μεγάρων σε κατοίκους της περιοχής.

Στις 20:00, το Ε.Κ.ΕΠ.Υ. λαμβάνει πληροφορία από την Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας (Γ.Γ.Π.Π.) και το Πυροσβεστικό Σώμα (Π.Σ.) για εκδήλωση νέας πυρκαγιάς στην ευρύτερη περιοχή της Ραφήνας.Τίθε νται σε αυξημένη ετοιμότητα τα εφημερεύοντα Νοσοκομεία Γ.Ν.Α. «Ο Ευαγγελισμός», «Κ.Α.Τ.» και Γ.Ν.Α. «Σισμανόγλειο». Την ίδια στιγμή και κατόπιν αιτήματος του Π.Σ., αποστέλλεται στην περιοχή μεγάλος αριθμός Ασθενοφόρων και ΚΙΜ.

Από τις 23:00 και μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες, διεκομίσθηκαν:

  • Στο Γ.Ν.Α. «Ο Ευαγγελισμός»: 79 περιστατικά εκ των οποίων τα 6 διασωληνώθηκαν λόγω της βεβαρυμμένης κατάστασής τους,

·        στο Γ.Ν.Α. «Σισμανόγλειο»: 55 περιστατικά,

·        στο Γ.Ν.Α. «Κ.Α.Τ.»: 12 περιστατικά εκ των οποίων τα 4  διασωληνώθηκαν λόγω της βεβαρυμμένης κατάστασής τους,

·        στο Γ.Ν. Ελευσίνας «Θριάσιο»: 2 περιστατικά,

·        στο Π.Γ.Ν.Α. «Αττικόν»: 8 περιστατικά και

·        στο Γ.Ν.Παίδων Α. «Η Αγ. Σοφία»: 16 περιστατικά (παιδιά).

Σε μεγάλο αριθμό περιστατικών παρασχέθηκαν Α΄ Βοήθειες από διασώστες και Ιατρούς των ΚΙΜ και του ΕΚΑΒ για την αντιμετώπιση κυρίως αναπνευστικής δυσχέρειας χωρίς να χρήζουν διακομιδής σε νοσοκομείο.

Σήμερα, Τρίτη 24 Ιουλίου 2018 και μετά τα εξιτήρια που δόθηκαν από τα αναφερόμενα Νοσοκομεία σε περιστατικά που δεν έχρηζαν νοσηλείας, η κατάσταση νοσηλευομένων έχει ως εξής:

·        Γ.Ν.Α. «Ο Ευαγγελισμός»: 17 νοσηλευόμενοι και 6 διασωληνωμένοι ασθενείς,

·        Γ.Ν.Α. «Κ.Α.Τ.»: 3 νοσηλευόμενοι και 4  διασωληνωμένοι ασθενείς,

·        Γ.Ν.Α. «Σισμανόγλειο»: 26 νοσηλευόμενοι,

·        Γ.Ν. Ελευσίνας «Θριάσιο»: 9 νοσηλευόμενοι,

·        Π.Γ.Ν.Α. «Αττικόν»: 6 νοσηλευόμενοι και

·        Γ.Ν.Παίδων Α. «Η Αγ. Σοφία»: 23 νοσηλευόμενοι (παιδιά) . Νωρίς το απόγευμα έλαβαν εξιτήριο τα 11.

Σήμερα το πρωί, κλιμάκιο του υπουργείου Υγείας, αποτελούμενου από τον Αν. Γενικό Γραμματέα κ. Σταμάτη Βαρδαρό, την Υπ/τρια της 1ης Υγειονομικής Περιφέρειας (ΥΠε) κα Χρυσάνθη Κισκήρα, τον Υπ/τή του Εθνικού Κέντρου Επιχειρήσεων Υγείας (ΕΚΕΠΥ) κ. Ηλία Πετρόπουλο, μετέβη στις δομές Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας στις πληγείσες περιοχές (Κέντρα Υγείας Νέας Μάκρης, Ραφήνας και Σπάτων), για τον περαιτέρω συντονισμό των δράσεών τους.

Τα Κέντρα Υγείας λειτουργούν ομαλά, ενισχυμένα, με αυξημένη δύναμη προσωπικού, γιατρών και νοσηλευτών, και πλήρη υποστήριξη σε μέσα και υγειονομικό υλικό.

Η 1η ΥΠε σε συνεργασία με το ΕΚΕΠΥ συντονίζει κλιμάκια από τους Γιατρούς του Κόσμου, τους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα και του Κέντρου Ελέγχου & Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ), αποτελούμενα από ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, και ψυχολόγους, που θα προσφέρουν υπηρεσίες στην πληγείσα περιοχή.

Αξιοποιούνται επίσης εθελοντές γιατροί, ενώ συγκεντρώνεται φαρμακευτικό και άλλο υλικό από δωρεές πολιτών. Το υλικό θα διαχειρίζεται κεντρικά η αποθήκη της 1ης ΥΠε στο Κέντρο Υγείας Ραφήνας. Με την ευκαιρία αυτή, ιδιαίτερη μνεία θα πρέπει να γίνει στο προσωπικό του δημόσιου συστήματος υγείας που συνέβαλε στην αξιόπιστη υγειονομική φροντίδα των πληγέντων. Ειδική μνεία θεωρούμε ότι χρειάζεται να γίνει για το προσωπικό της αποθήκης υλικού της 1ης ΥΠε που με αυταπάρνηση περιέσωσαν την αποθήκη από τις φλόγες.

Το υπουργείο Υγείας παραμένει σε αυξημένη ετοιμότητα, έχει ενεργοποιήσει το σύνολο του δυναμικού του (ΕΚΕΠΥ, νοσοκομεία και ΚΥ, ΕΚΑΒ κ.α.) και σε συντονισμό με τις υπόλοιπες υπηρεσίες Πολιτικής Προστασίας και τα συναρμόδια υπουργεία θα συνεισφέρει στη μεγάλη προσπάθεια «επούλωσης των πληγών» της τραγωδίας.