Στους 35 οι νεκροί από γρίπη- Τα νοσοκομεία και τα φαρμακεία «φορτώνουν» με αντιικά

  • Μαρία Τσιλιμιγκάκη
Δύσκολο αναμένεται για την χώρα μας το επόμενο δίμηνο λόγω της χαμηλής εμβολιαστικής κάλυψης του πληθυσμού αλλά και την "επιθετικότητα" που παρουσιάζει ο γνωστός από τον χειμώνα 2009-2010 ιός Η1Ν1. Υπουργείο Υγείας, ΕΟΠΥΥ και ΚΕΕΛΠΝΟ συντονίζονται σε δράσεις που θα προλάβουν τα χειρότερα αλλά το βασικό αυτήν την στιγμή είναι να ανοίξουν εγκαίρως περισσότερες κλίνες ΜΕΘ.

Διαβάστε την σχετική εγκύκλιο του γενικού γραμματέα Δημόσιας Υγείας, Γιάννη Μπασκόζου που αναφέρεται μεταξύ άλλων στον εμβολιασμό και τα αντιικά φάρμακα:

ΘΕΜΑ: «Λήψη πρόσθετων μέτρων για την αντιμετώπιση της Εποχικής Γρίπης 2015- 2016»

Σύμφωνα με τα δεδομένα του ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ., η χώρα βρίσκεται σε φάση αυξημένης δραστηριότητας της γρίπης. Η πλειοψηφία των περιστατικών που νοσηλεύονται σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας πάσχουν από γρίπη τύπου Α και ειδικότερα από το πανδημικό στέλεχος της γρίπης Α(Η1Ν1)pdm09. Στην πλειονότητά τους είναι άτομα που ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου για σοβαρή νόσηση από γρίπη και δεν έχουν εμβολιασθεί. Επειδή σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ., αναμένεται να συνεχιστεί η εμφάνιση σοβαρών κρουσμάτων, τονίζονται εκ νέου τα μέτρα αντιμετώπισης της έξαρσης της γρίπης, ως ακολούθως:

Α. Η τήρηση των μέτρων υγιεινής, όπως συχνό πλύσιμο των χεριών, αναπνευστική υγιεινή με κάλυψη του βήχα και του φτερνίσματος. Επισημαίνεται επίσης η ανάγκη οικειοθελούς απομόνωσης και αποφυγής συγχρωτισμού για τα άτομα που έχουν συμπτώματα γρίπης για την αποφυγή μετάδοσης του ιού.

Β. Η συνέχιση του εμβολιασμού κατά της γρίπης για τις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού. Ο εμβολιασμός ενθαρρύνεται καθ’ όλη τη διάρκεια του χειμώνα.

Οι ομάδες υψηλού κινδύνου για τη σοβαρή νόσηση από γρίπη παραμένουν οι ίδιες και φέτος και είναι οι ακόλουθες:

1. Άτομα ηλικίας 60 ετών και άνω
2. Παιδιά και ενήλικες που παρουσιάζουν έναν ή περισσότερους από τους παρακάτω επιβαρυντικούς παράγοντες ή χρόνια νοσήματα:

Άσθμα ή άλλες χρόνιες πνευμονοπάθειες
Καρδιακή νόσο με σοβαρές αιμοδυναμικές διαταραχές
Ανοσοκαταστολή (κληρονομική ή επίκτητη εξαιτίας νοσήματος ή θεραπείας)
Μεταμόσχευση οργάνων
Δρεπανοκυτταρική νόσο (και άλλες αιμοσφαιρινοπάθειες)
Σακχαρώδη διαβήτη ή άλλο χρόνιο μεταβολικό νόσημα
Χρόνια νεφροπάθεια
4. Νευρομυϊκά νοσήματα
5. Έγκυες γυναίκες ανεξαρτήτου ηλικίας κύησης.
6. Λεχωίδες
7. Θηλάζουσες
8. Άτομα με Δείκτη Μάζας Σώματος(BMI) >40 kg/m2
9. Παιδιά που παίρνουν ασπιρίνη μακροχρόνια (π.χ. νόσος Kawasaki, ρευματοειδή αρθρίτιδα και άλλα) για τον πιθανό ο κίνδυνο εμφάνισης συνδρόμου Reye μετά από
γρίπη
10. Άτομα που βρίσκονται σε στενή επαφή με παιδιά < 6 μηνών με υποκείμενο νόσημα, τα οποία διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο επιπλοκών από τη γρίπη.
11. Οι κλειστοί πληθυσμοί (προσωπικό και εσωτερικοί σπουδαστές γυμνασίων-λυκείων, στρατιωτικών και αστυνομικών σχολών, ειδικών σχολείων ή σχολών, τρόφιμοι και προσωπικό ιδρυμάτων κ.ά.)
12. Εργαζόμενοι σε χώρους παροχής υπηρεσιών υγείας (ιατρονοσηλευτικό προσωπικό και λοιποί εργαζόμενοι).

Γ. Η έγκαιρη χρήση αντιικών φαρμάκων κατά της γρίπης με τις πρώτες εκδηλώσεις (μέσα σε 2 μέρες) κατά την κρίση των θεραπόντων ιατρών χωρίς να είναι απαραίτητη η εργαστηριακή επιβεβαίωση της νόσου ή σε άτομα με σοβαρές εκδηλώσεις γρίπης.

Υπενθυμίζουμε ότι η σωστή χρήση των αντιικών στις κλινικές ομάδες υψηλού κινδύνου του πληθυσμού (ακόμα και σε ήπια συμπτώματα από τη γρίπη) προστατεύει από τις επιπλοκές. Για περισσότερες πληροφορίες απευθυνθείτε στην ιστοσελίδα του ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ. www.keelpno.gr.

Υπενθυμίζεται ότι, σύμφωνα με την σχετ.3 εγκύκλιό μας, τα ιδιωτικά φαρμακεία που δε διαθέτουν ικανό απόθεμα αντιικών φαρμάκων δύνανται να χορηγούν με απλή ιατρική συνταγή δωρεάν στους ασθενείς τα αντιικά φάρμακα οσελταμιβίρη και ζαναμιβίρη, με τη διαδικασία και τις προϋποθέσεις που περιγράφονται στη ανωτέρω σχετ.2 Απόφαση.

Τέλος, διευκρινίζεται ότι δεν απαιτείται ειδική συνταγή για χορήγηση των ανωτέρων αντιικών φαρμάκων.

Ο ΓΕΝΙΚΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΥΓΕΙΑΣ

ΙΩΑΝΝΗΣ ΜΠΑΣΚΟΖΟΣ