Πολλοί νεκροί από τον ιό του Δυτικού Νείλου στη χώρα μας- Ανησυχία στην Ευρώπη

  • Μαρία Τσιλιμιγκάκη
Τους 21 νεκρούς φτάσαμε φέτος από τον ιό του Δυτικού Νείλου με το Ευρωπαϊκό Κέντρο Λοιμώξεων (ECDC) να κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για την αύξηση των κρουσμάτων σε όλη την Ευρώπη που είναι 3,5 φορές περισσότεροι από πέρσι. Μάλιστα, σύμφωνα με την καταμέτρηση του περασμένης εβδομάδας, το ECDC έχει καταμετρήσει 975 κρούσματα!

Σε ό,τι αφορά τους θανάτους από επιπλοκές της μόλυνσης από τον ιό, στη Σερβία είχαν φέτος 21 νεκρούς, στην Ιταλία 13, στη Ρουμανία 12 και στο Κόσοβο έναν. Δηλαδή σε θανάτους η Ελλάδα είναι δεύτερη μετά την Ιταλία που αν προσμετρήσει κανείς την αναλογία του πληθυσμού, δείχνει ότι είναι πρώτη!

Οι οδηγίες πρόληψης παραμένουν αποφυγή τσιμπημάτων από κουνούπια με τη χρήση αντικουνουπικών χώρου και σώματος, χρήση ανεμιστήρα και κλιματιστικού αλλά και μακρομάνικα ρούχα τις απογευματινές και βραδυνές ώρες.  Μεγαλύτερη προσοχή απαιτείται από τους ηλικιωμένους και άτομα με πεσμένο ανοσοποιητικό και σοβαρά πάσχοντες για τον ίδιο λόγο.

Οι περισσότεροι που μολύνονται από τον ιό είναι ασυμπτωματικοί, και μόνο ένα 20% εμφανίζει ήπια συμπτώματα που μοιάζουν με κρυολόγημα. Το 1% όμως παρουσιάζει σοβαρότερες εκδηλώσεις από το κεντρικό νευρικό σύστημα, εγκεφαλίτιδα ή και μηνιγγίτιδα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΕΦΗΜΕΡΕΥΟΝΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ

image description

Δείτε ποιά νοσοκομεία εφημερεύουν