Στον Πειραιά των προσφύγων, μαθήματα ανθρωπιάς από απλούς ανθρώπους αλλά όχι την Πολιτεία

  • Μαρία Τσιλιμιγκάκη
Πραγματοποιήθηκε σήμερα 2 Μαρτίου η πρώτη επιχειρησιακή σύσκεψη για την αντιμετώπιση του προσφυγικού στην οποία μετείχαν η διοίκηση του ΕΚΕΠΥ και στελέχη της ηγεσίας του υπουργείου Υγείας. Και αποφάσισαν μια άλλη σύσκεψη για την Παρασκευή... Εν τω μεταξύ άλλοι 2000 πρόσφυγες έφτασαν με τα καράβια από το ανατολικό Αιγαίο σήμερα και στο λιμάνι του Πειραιά επιχειρούν ιδιώτες, ΜΚΟ, ο Ιατρικός Σύλλογος Πειραιά, το Χαμόγελο του Παιδιού, ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός και γενικά όσοι δεν χρειάζονται ...συσκέψεις για να πάνε τρόφιμα και φάρμακα. Παράλληλες δράσεις γίνονται άλλωστε και στην βόρια Ελλάδα με τον Φαρμακευτικό Σύλλογο Θεσσαλονίκης να μαζεύει φάρμακα αλλά και τρόφιμα για τους πρόσφυγες...

Αντιμετωπίζοντας το όλο θέμα των προσφύγων ως μια μεταβαλλόμενη διαδικασία, «που είναι άρρηκτα δεμένη με τον μετασχηματισμό των ροών σε διαφορετικά σημεία ανά την χώρα» όπως αναφέρουν χαρακτηριστικά, το ΕΚΕΠΥ θα είναι σε συνεχή συνεργασία με όλες τις εμπλεκόμενες υπηρεσίες, φορείς και οργανώσεις έτσι ώστε με την 24ωρη παρακολούθηση των ροών και των χαρακτηριστικών της ανθρώπινης κινητικότητας να επιτευχθεί το βέλτιστο αποτέλεσμα.

Έτσι, την προσεχή Παρασκευή 4 Μαρτίου έχει προγραμματιστεί σύσκεψη στο Κέντρο Επιχειρήσεων του ΕΚΕΠΥ με την παρουσία του γενικού γραμματέα Δημόσιας Υγείας, Ι. Μπασκόζου, της 1η και 2η ΥΠΕ, του ΚΕΕΛΠΝΟ, της ΑΕΜΥ, του ΕΚΑΒ, του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού, πιστοποιημένων Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων (Χαμόγελο του Παιδιού, Γιατροί χωρίς Σύνορα, Γιατροί του Κόσμου) καθώς και εκπροσώπων της Κοινωνίας των Πολιτών.
«Σκοπός είναι η άμεση υλοποίηση του επιχειρησιακού πλάνου του υπουργείου Υγείας και ο συντονισμός των υγειονομικών δράσεων με τη σύμπραξη και συνεργασία όλων των εμπλεκομένων».