Στον «πάτο» της Ευρώπης η χώρα μας στην δημόσια ιατροφαρμακευτική περίθαλψη

  • Iatropedia
Άλλη μια αρνητική πρωτιά για την χώρα μας σε πανευρωπαϊκό επίπεδο καταδεικνύει ότι η Πολιτεία όχι μόνο δεν κάνει για τους πολίτες αυτό που οφείλει, αλλά ότι έχουμε βιώσει την πλήρη απαξίωση...

της Μαρίας Τσιλιμιγκάκη

«Δραματική» χαρακτηρίζεται από τους συντάκτες έκθεσης για τα συστήματα Υγείας σε 36 χώρες, η συνεχής μείωση των δεικτών στις παρεχόμενες δωρεάν υπηρεσίες ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης που αναλογούν στους πολίτες στην χώρα μας.

Συγκεκριμένα, η χώρα μας από την 22η θέση στην Ευρώπη που κατείχε το 2012, έπεσε στην 25η θέση το 2013 και έπιασε…πάτο το 2014 καταλαμβάνοντας την 28η θέση.

Αυτό θεωρείται ένα «μοναδικό ποσοστό για την Ευρώπη» καθώς κι άλλες χώρες αντιμετώπισαν οικονομική κρίση όπως είναι η Πορτογαλία και η Ιρλανδία αλλά καμία δεν έφτασε σε αυτήν την θέση…

Στις αρνητικές μας πρωτιές ξεχωρίζουν οι πολλές καισαρικές σε σχέση με το αριθμό γεννήσεων και τα «φακελάκια» ενώ στα λίγα θετικά μας σημεία ξεχωρίζει ο δείκτης βρεφικής θνησιμότητας που είναι από τους μικρότερους στην Ευρώπη.

Κατά τα άλλα, οι αιμοκαθάρσεις είναι στο μέσο όρο αλλά η φαρμακευτική δαπάνη ανά άτομο συνεχίζει να είναι υψηλή όπως και η κατανάλωση αντιβιωτικών, ενώ υστερούμε σημαντικά στην φροντίδα ηλικιωμένων στο σπίτι, στον σεβασμό των δικαιωμάτων του ασθενούς και στην ευκολία λήψης δεύτερης ιατρικής γνώμης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Πόσο θα πάει η δαπάνη για φάρμακα το 2015;

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΕΦΗΜΕΡΕΥΟΝΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ

image description

Δείτε ποιά νοσοκομεία εφημερεύουν