Στον ΙΣΑ ο πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ Σωτήρης Μπερσίμης: Οι γιατροί του έθεσαν όλα τα προβλήματα

  • Μαρία Τσιλιμιγκάκη
Τον Ιατρικό Σύλλογο Αθηνών επισκέφθηκε ο πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ Σωτήρης Μπερσίμης, προσκεκλημένος του Δ.Σ του ΙΣΑ , για να συζητηθούν τα καίρια ζητήματα του κλάδου. Ο πρόεδρος Γ. Πατούλης και το Δ.Σ του ΙΣΑ, επεσήμαναν στον πρόεδρο του ΕΟΠΥΥ ότι οι γιατροί της Αθήνας οδηγούνται με μαθηματική ακρίβεια στον επαγγελματικό αφανισμό και ζήτησαν από το Φορέα να υπάρξουν δίκαιες ρυθμίσεις που να διασφαλίζουν την βιωσιμότητα του ιατρικού κόσμου.

 

Ειδικότερα ξεκαθάρισαν ότι κόκκινη γραμμή για τον ΙΣΑ αποτελεί η αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών  καθώς είναι απαραίτητη προϋπόθεση ώστε οι γιατροί να έχουν την δυνατότητα καταβολής μέσα από την διαδικασία των 120 δόσεων.

Επίσης τόνισαν ότι είναι απαράδεκτο να έχει γίνει υποκοστολόγηση ιατρικών εξετάσεων έως και 70% και να επιβάλλεται η παρακράτηση Clawback και Rebate από τις επόμενες υποβολές, με τις οποίες είναι αδύνατο φυσικά λόγω της υποκοστολόγησης να αντεπεξέλθουν στην πληρωμή οι ιατροί και τα πολυιατρεία.

Σημειώνεται ότι σε πρόσφατη απόφασή του το Σ.τ.Ε ακυρώνει ως μη νόμιμες τις αποφάσεις του Δ.Σ του ΕΟΠΥΥ για τη μείωση των τιμών των εργαστηριακών πράξεων και ως εκ τούτου πρέπει να γίνει νέος υπολογισμός και Clawback και Rebate.

Συνήγορος του Πολίτη

Ερωτηθείς για το θέμα ο πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ Σ. Μπερσίμης επιφυλάχθηκε να απαντήσει λέγοντας χαρακτηριστικά ότι είναι θέμα νομικής διερεύνησης. Μάλιστα ο ΙΣΑ έχει κάνει συμπληρωματικό υπόμνημα για το θέμα στην υποβληθείσα αναφορά στο Συνήγορο του Πολίτη (epistoli-sinigoros-politi-3-11-2017).

Ο κ. Σ. Μπερσίμης ανέφερε ότι είναι μνημονιακή υποχρέωση, η είσπραξη του rebate και clawback των προηγούμενων ετών, ωστόσο προκειμένου να εξασφαλιστεί η οικονομική βιωσιμότητα των παρόχων γίνεται διαπραγμάτευση με την τρόικα για την είσπραξη σε δόσεις στο μέγιστο δυνατό.

Σχετικά με τις ληξιπρόθεσμες οφειλές των ταμείων προ του 2012 που έχουν παραμείνει για εκκαθάριση στον ΕΟΠΥΥ (ΟΠΑΔ ΤΑΥΤΕΚΩ) ο κ. Μπερσίμης διαβεβαίωσε ότι έχει ξεκινήσει η αποπληρωμή τους και στόχος είναι μέχρι το τέλος του έτους να έχει ολοκληρωθεί στο μεγαλύτερο μέρος τους. Για τις τρέχουσες οφειλές του ΕΟΠΥΥ ανέφερε ότι έχουν αποπληρωθεί οι πρώτοι πέντε μήνες του 2017 και το 80% του Ιουνίου ενώ μέχρι τα τέλη του έτους πρόθεση του Οργανισμού είναι να αποπληρώσει τους επόμενους δύο μήνες.

Για το θέμα της αναγραφής φαρμάκων με δραστική ουσία ο πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ δήλωσε ότι σέβεται την απόφαση του Σ.τ.Ε. Ο ΙΣΑ επισημαίνει ότι βάσει αυτής της απόφασης επιτρέπεται η συνταγογράφηση, με εμπορική ονομασία και πέραν του 15% που προβλέπει το σύστημα της ΗΔΙΚΑ, το οποίο θα πρέπει να προσαρμοστεί καταλλήλως.

 

Ο πρόεδρος του ΙΣΑ Γ. Πατούλης χαρακτήρισε εποικοδομητική τη συνάντηση και τόνισε ότι θα πρέπει να βρεθούν οι διαδικασίες και οι βέλτιστες πρακτικές επ’ ωφελεία των ασφαλισμένων και των ιατρών.

«Οι ληξιπρόθεσμες οφειλές πρέπει άμεσα να αποπληρωθούν και να διασφαλιστεί η συνέχεια του κράτους. Ο ΙΣΑ είναι διατεθειμένες να συμβάλλει στη διαδικασία για ταχύτερη εκκαθάριση και αποπληρωμή των ιατρών της Αθήνας, μέσα από τη διαδικασία διάθεσης προσωπικού στον ΕΟΠΥΥ ».

Στη συνεδρίαση του Δ.Σ. του Ι.Σ.Α. παρευρέθησαν ο Πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ κ. Σ. Μπερσίμης, ο Πρόεδρος του ΙΣΑ κ. Γ. Πατούλης, ο αντιπρόεδρος του ΙΣΑ κ. Ε. Μπιλιράκης, ο Γενικός Γραμματέας του ΙΣΑ κ. Α. Βασιλείου, ο ταμίας του ΙΣΑ κ. Φ. Πατσουράκος και τα μέλη κ. Γ. Βήχας , κ. Ι. Δατσέρης, κ. Γ. Ελευθερίου, κ. Α. Θωμόπουλος, κ. Σ. Καλιαμπάκος, κ. Γ. Μαρίνος, κ. Α. Ρέντης κ. Σ. Τσούκαλος και κ. Π. Ψυχάρης.

ΓΙΑ ΤΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΟΥ ΙΑΤΡΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΑΘΗΝΩΝ

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                        Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ