Στον ανακριτή διαφθοράς 6 μέλη του ΠΕΣΥ Β. Αιγαίου για τηλεϊατρική που δεν λειτούργησε

  • Μαρία Τσιλιμιγκάκη
Στον ειδικό ανακριτή για τη διαφθορά απολογείται στις 14 το ερχόμενου Νοεμβρίου ο πρώην πρόεδρος του περιφερειακού συμβουλίου Υγείας Βορείου Αιγαίου, Σπύρος Κόντος και άλλα πέντε μέλη του ειδικού λογαριασμού του τότε ΠΕΣΥ, κατηγορούμενοι για απιστία σε βάρος του Ελληνικού Δημοσίου σε βαθμό κακουργήματος.

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, κατηγορούνται για την υπεξαίρεση μεγάλου ποσού που αγγίζει το 1 εκατομμύριο ευρώ και το οποίο φέρεται να διατέθηκε σε πρόγραμμα τηλεϊατρικής για τα νησιά του οποίου τα μηχανήματα έμειναν αχρησιμοποίητα και το σύστημα καταστράφηκε, χωρίς ποτέ να λειτουργήσει.

Την όλη υπόθεση είχε φέρει στο φως της δημοσιότητας τον Φεβρουάριο του 2004 δημοσιογραφική έρευνα εργαζόμενου τότε στην εφημερίδα «Εμπρός» της Μυτιλήνης. Έκτοτε, το πρόγραμμα αυτό της τηλεϊατρικής που ουδέποτε λειτούργησε, αποτέλεσε τέσσερις φορές αντικείμενο ελέγχου. Δύο φορές ερευνήθηκε από το Σώμα Επιθεωρητών Υπηρεσιών Υγείας και Πρόνοιας (ΣΕΥΥΠ) του υπουργείου Υγείας, μία φορά από το Σώμα Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης και μία φορά από το Σώμα Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος (ΣΔΟΕ).
Τα πορίσματα αυτών των ελέγχων, αλλά προπάντων ένα ενημερωτικό σημείωμα στον εισαγγελέα Οικονομικού Εγκλήματος του πρώην οικονομικού επιθεωρητή τού ΣΕΥΥΠ Γιώργου Κουρέρη, ο οποίος δεν ανέχονταν το ατιμώρητο των οικονομικών εγκλημάτων που όλα έδειχναν πως είχαν συντελεστεί, οδήγησαν το 2014 στην εντολή του Εισαγγελέα Οικονομικού Εγκλήματος για επείγουσα προκαταρκτική εξέτασης με το ερώτημα της διάπραξης του αδικήματος της απιστίας σε βάρος του Ελληνικού δημοσίου σε βαθμό κακουργήματος.

Όπως είχε τότε αποκαλυφθεί από τη δημοσιογραφική έρευνα, το πρόγραμμα τηλεϊατρικής που «εφήρμοσε» ο τότε πρόεδρος του περιφερειακού συμβουλίου Υγείας και Πρόνοιας Βορείου Αιγαίου, δεν ήταν παρά προγράμματα software που είχαν τοποθετηθεί στο Σισμανόγλειο Νοσοκομείο επί προηγούμενης προεδρίας του στο Β΄ ΠεΣΥΠ Αττικής και τα οποία επαναχρησιμοποιήθηκαν. Επρόκειτο επίσης και για μηχανήματα, οθόνες και υπολογιστές, που δεν χρησιμοποιήθηκαν ποτέ και φυσικά κατέστησαν μη λειτουργικά!

Στο σύνολό τους τα παραπάνω φέρονται να αγοράστηκαν με κατατμήσεις του ποσού του προγράμματος που είχε διατεθεί, δηλαδή του 1,2 εκατομμυρίου. Όπως είχε προκύψει από την πρώτη έκθεση του ΣΕΥΥΠ, από το Μάιο του 2004 ακόμα, ο κατηγορούμενος πρόεδρος του ΠΕΣΥ και δύο συνεργάτες του φέρονται να προέβησαν σε παρατυπίες, αλλά και παρανομίες στην διαχείριση των κονδυλίων του προγράμματος, όπως και σε πιέσεις σε διοικητές και άλλα στελέχη νοσοκομείων του Αιγαίου, προκειμένου να αποδεχθούν τις ενέργειές τους όσον αφορούσε στο σύστημα τηλεϊατρικής, αλλά και τη λειτουργία νέου διπλογραφικού συστήματος.
Παρά ταύτα, όμως, το πόρισμα δε διαβιβάστηκε στην Δικαιοσύνη, προκειμένου να διερευνηθεί η διάπραξη ποινικών αδικημάτων. Ανάλογα ήταν τα αποτελέσματα, αλλά και η τύχη του νέου πορίσματος του ελέγχου τού ΣΕΥΥΠ.
Του δεύτερου ελέγχου τού ΣΕΥΥΠ επακολούθησε έλεγχος από ελεγκτές Δημόσιας Διοίκησης και, τέλος, έλεγχος από το ΣΔΟΕ. Το σύνολο των παραπάνω πορισμάτων μαζί με την αναφορά του Γιώργου Κουρέρη οδήγησαν στην εισαγγελική εντολή για την εξέταση της διάπραξης αδικημάτων σε βαθμό κακουργήματος, η οποία κατέληξε στην απαγγελία κατηγοριών και στην κλήση προς απολογία.