Στο ΣτΕ ο Ιατρικός Σύλλογος για τον ΕΟΠΥΥ

  • Iatropedia
Στο Συμβούλιο της Επικρατείας προσέφυγε ο Ιατρικός Σύλλογος της Αθήνας (ΙΣΑ) ζητώντας την ακύρωση της εφαρμογής του ενιαίου κανονισμού παροχών υγείας του ΕΟΠΥΥ, του νέου φορέα από όπου θα λαμβάνουν υπηρεσίες υγείας περίπου 9 εκατ. ασφαλισμένοι.

Με την προσφυγή του αυτή ο ΙΣΑ χαρακτηρίζει την απόφαση παράνομη, αφού εκδόθηκε εκτός νομοθετικής εξουσιοδότησης, αλλά και αντίθετη στις διατάξεις περί άσκησης του ιατρικού επαγγέλματος και του κώδικα ιατρικής δεοντολογίας.

Όπως αναφέρει ο Πρόεδρος του ΙΣΑ Γ.Πατούλης: «Με την απόφαση αυτή σε μία ιδιαίτερη δύσκολη για όλους του Έλληνες οικονομική συγκυρία, επιχειρείται αφενός η κατ΄ ουσία κατάργηση του δικαιώματος κάθε ιατρού να ασκεί το ιατρικό λειτούργημα εφόσον δεν έχει συνάψει σύμβαση με το ΕΟΠΥΥ.

Αφετέρου, ακόμη και αν είναι συμβεβλημένος περιορίζεται το δικαίωμά του να προτείνει την κατά την κρίση παροχή, διάγνωση ή θεραπεία και να αμειφθεί για αυτή αναλόγως αν αυτή προβλέπεται και έχει τιμολογηθεί». Να σημειωθεί ότι οι ιδιώτες γιατροί διαμαρτύρονται εδώ και καιρό για τον κανονισμό του ΕΟΠΥΥ καθώς οι αμοιβές που θα λαμβάνουν θα είναι εξαιρετικά χαμηλές και ουσιαστικά δε θα αντιστοιχεί πάνω από …ένα ευρώ για κάθε ασθενή καθώς για να λάβει κανείς 1000 ευρώ θα πρέπει να έχει στη λίστα των ασθενών του τουλάχιστον 800 έως 1.200 ασφαλισμένους.