Στο «Σωτηρία» η Γ΄Πανεπιστημιακή Καρδιολογική Κλινική

  • Μαρία Τσιλιμιγκάκη
Στέγη επιτέλους για την Γ΄ Καρδιολογική Κλινική της Ιατρικής Σχολής Αθηνών, που μετά από μεγάλη αναζήτησε βρίσκει τον απαραίτητο χώρο στο νοσοκομείο «Σωτηρία».

Την Παρασκευή δημοσιεύθηκε σε ΦΕΚ η ΚΥΑ του υπουργού Παιδείας Κ. Γαβρόγλου και του αναπληρωτή υπουργού Υγείας Π. Πολάκη, για τη μεταστέγαση της κλινικής από το «Λαϊκό», στο νοσοκομείο «Σωτηρία».

Προηγήθηκαν αναζητήσεις διαβουλεύσεις και προσπάθειες μεταστέγασης της κλινικής στον «Ευαγγελισμό» αλλά πέρσι τον Μάρτιο «ναυάγησαν» με την παρέμβαση του κ. Πολάκη, προς ικανοποίηση συνδικαλιστών και γιατρών του «Ευαγγελισμού» που αντιδρούσαν στη «συγκατοίκηση» με την Πανεπιστημιακή Καρδιολογική Κλινική.

Τώρα οι υπεύθυνοι της Γ΄ Καρδιολογικής Κλινικής της Ιατρικής Σχολής Αθηνών, ξεκινούν έναν αγώνα να στήσουν από την αρχή υποδομές και εξοπλισμό στο «Σωτηρία», με 23 κλίνες. Μέχρι να στηθεί η κλινική, η εκπαίδευση των φοιτητών θα συνεχίσει να γίνεται σε άλλα νοσοκομεία («Ιπποκράτειο» και «Ελπίς») και η ομάδα των γιατρών-μελών ΔΕΠ της κλινικής θα συνεχίσει να «φιλοξενείται» σε άλλα τμήματα του πανεπιστημίου.

Η «περιπέτεια» της Γ΄ Πανεπιστημιακής Καρδιολογικής Κλινικής ξεκίνησε πριν από 15 χρόνια.

Τον Δεκέμβριο 2014 τα Δ.Σ. των δύο νοσοκομείων («Λαϊκό» και «Ευαγγελισμός») ενέκριναν τη μετεγκατάσταση της κλινικής και τον ίδιο μήνα η 1η ΥΠΕ Αττικής έστειλε θετική εισήγηση στο υπουργείο. Ακολούθησαν θετικές αποφάσεις για τη μετακόμιση στον «Ευαγγελισμό» από τη γενική συνέλευση της Ιατρικής Σχολής και το Κεντρικό Συμβούλιο Υγείας.

Ο πλήρης φάκελος της υπόθεσης για την τυπική διαδικασία της τελικής υπογραφής ώστε η κλινική να μετακομίσει στον «Ευαγγελισμό» παραδόθηκε στον κ. Πολάκη τον Μάρτιο του 2016. Ο αναπληρωτής υπουργός έστειλε πίσω τον φάκελο στο ΚΕΣΥ για νέα γνώμη.