Στο σκοτάδι οι βρετανικές αρχές για τα εμφυτεύματα στήθους της PIP

  • Iatropedia
Η έρευνα που ξεκίνησε το Αγγλικό Υπουργείο Υγείας, για τη συλλογή πληροφοριών που αφορά τα εμφυτεύματα στήθους της Γαλλικής εταιρίας PIP, δεν απέδωσε. Οι Άγγλοι ανακοίνωσαν ότι ξεκινούν εκ νέου, άλλη έρευνα για τα “δεδομένα” που χρησιμοποιήθηκαν, προκειμένου να εκτιμηθούν οι κίνδυνοι από τα Γαλλικά εμφυτεύματα, αφού την πρώτη φορά έλαβαν μη συνάδουσες πληροφορίες.

Ο ίδιος ο Βρετανός Υπουργός Υγείας, Άντριου Λάνσλει, εμφανίσθηκε δυσαρεστημένος και δήλωσε: “είμαι ανήσυχος με τη συνοχή και την ποιότητα των πληροφοριών, που δόθηκαν στις αρχές από τους προμηθευτές των εμφυτευμάτων PIP, στο Ηνωμένο βασίλειο.”

Ο κ. Λάνσλει αναγκάστηκε να προβεί σε μια τέτοια δήλωση διότι την τελευταία ημέρα του 2011, οι Αγγλικές αρχές στο πλαίσιο της έρευνας τους, έλαβαν από το μεγαλύτερο γραφείο ιδιωτικό γραφείο αισθητικής χειρουργικής, στοιχεία τα οποία δεν ταιριάζουν με τις υπόλοιπες πληροφορίες που τους είχαν δοθεί μέχρι τότε.

Ο Υπουργός ανέθεσε εκ νέου σε μια ομάδα ειδικών να μελετήσει από την αρχή τα “δεδομένα” δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στους όρους ποιότητας και ασφάλειας. Ο ίδιος πάντως προσπάθησε να καθησυχάσει τις γυναίκες λέγοντας ότι μέχρι στιγμής “δεν υπάρχει απόδειξη που να δικαιολογεί την ύπαρξη ανησυχιών”.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της βρετανικής υπηρεσίας εποπτείας των ιατρικών προϊόντων, αυτή τη στιγμή 42.000 γυναίκες στην Αγγλία έχουν στο στήθος τους εμφυτεύματα της Γαλλικής PIP. Ήδη την περασμένη εβδομάδα 250 γυναίκες κατέθεσαν αγωγή σε βρετανικά δικαστήρια, εναντίον ιδιωτικών κλινικών που προχώρησαν στην τοποθέτηση αυτών των εμφυτευμάτων.

Την ίδια στιγμή στη Γαλλία οι αρχές συνέστησαν σε 30.000 γυναίκες που έχουν σιλικόνη PIP στο στήθος τους να πάνε να την αφαιρέσουν. Αποδείχτηκε ότι ορισμένα εμφυτεύματα της PIP, είναι γεμισμένα με τζελ σιλικόνης μη ιατρικής, και υπάρχει αυξημένος κίνδυνος διάτρησης του περιβλήματος του εμφυτεύματος.