Στο προσκήνιο η διαμάχη για το διευρυμένο ωράριο λειτουργίας των φαρμακείων

  • Iatropedia
"Πόλεμο" με τους φαρμακοποιούς ξεκίνησαν οι βουλευτές Γρηγόρης Ψαριανός, Σπύρος Δανέλλης και Σπύρος Λυκούδης καταθέτοντας στην Βουλή ερώτηση για το ζήτημα της κατάργησης του διευρυμένου ωραρίου στα φαρμακεία.

της Μαρίας Τσιλιμιγκάκη

Οι βουλευτές από το «Ποτάμι» εκφράζουν την άποψη ότι το διευρυμένο ωράριο ισχύει σε όλο τον πολιτισμένο κόσμο, αυξάνει τον τζίρο των φαρμακοποιών και βοηθά τους πολίτες να βρουν τα φάρμακά τους ανά πάσα στιγμή…

Ρωτούν λοιπόν για ποιο λόγο ο υπουργός Υγείας, Παναγιώτης Κουρουμπλής είναι θετικός στο αίτημα που έχει εκφράσει ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος για κατάργηση του συστήματος αυτού και επαναφορά της εφημέρευσης- διανυκτέρευσης με καρτέλα.

Το γεγονός αναμένεται να προκαλέσει έντονες αντιδράσεις εκ μερους των φαρμακοποιών καθώς οι ίδιοι τονίζουν ότι πρόκειται για χαώδες σύστημα που έχει οδηγήσει στην εφημερευση κάποιων μικρών φαρμακείων χωρίς να μπει ούτε ένας ασθενής.

Διαβάστε εδώ την ερώτηση:

Προς τον κ. Υπουργό Υγείας

Θέμα: «Τέλος στο διευρυμένο ωράριο στα φαρμακεία;»

Πριν από λίγες ημέρες, ο Υπουργός Υγείας κος Παναγιώτης Κουρουμπλής, σε ομιλία του σε φαρμακευτικό συνέδριο, ανακοίνωσε ότι στο πρώτο νομοσχέδιο του Υπουργείου που θα κατατεθεί στη Βουλή, θα περιλαμβάνονται αλλαγές στο ωράριο λειτουργίας των φαρμακείων, καταργώντας στην ουσία το διευρυμένο ωράριο που ισχύει σήμερα.

Το ωράριο λειτουργίας των φαρμακείων «άνοιξε» με το νόμο 3918/2011, οπότε και δόθηκε η δυνατότητα να λειτουργούν τα απογεύματα της Δευτέρας, της Τετάρτης καθώς και τα Σάββατα ενώ στη συνέχεια οριζόταν με το νόμο 4254/2014 ότι: «όλα τα φαρμακεία μπορούν να λειτουργούν κατά τις απογευματινές ώρες από Δευτέρα έως Παρασκευή καθώς και το Σάββατο. Η επιλογή και τήρηση τυχόν διευρυμένου ωραρίου γίνεται ελεύθερα από τον εκάστοτε αδειούχο φαρμακοποιό και δεν είναι υποχρεωτικό να δηλωθεί εκ των προτέρων στους οικείους φαρμακευτικούς συλλόγους και στον αρμόδιο Περιφερειάρχη».

Ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος και οι συνδικαλιστές του κλάδου ήταν από την αρχή αντίθετοι – και εξακολουθούν να είναι – με το διευρυμένο ωράριο. Ζητούν από το Υπουργείο να το καταργήσει και να καταρτίσει σταθερές ώρες λειτουργίας για όλα τα φαρμακεία σε συνδυασμό με ένα δίκτυο εφημεριών ώστε να επιβληθεί «τάξη» στο ζήτημα του ωραρίου. Σε περίπτωση που η ηγεσία του Υπουργείου δεν επαναφέρει το προηγούμενο καθεστώς «προειδοποιούν» για διακοπή των εφημεριών και διανυκτερεύσεων.

Οι «προειδοποιήσεις» αυτές φαίνεται να «πιάνουν τόπο» μιας και λίγες μόνο ημέρες μετά, ο Υπουργός –μέσω της ομιλίας τους στο συνέδριο HELLASPHARM – δίνει διαβεβαιώσεις στους φαρμακοποιούς για επαναφορά του προηγούμενου καθεστώτος λειτουργίας.

Κατόπιν των ανωτέρω αλλά και δεδομένου ότι:

-Η θέσπιση και εφαρμογή του διευρυμένο ωραρίου λειτουργίας αποτελεί μέρος των μεταρρυθμίσεων προς μια κατεύθυνση σύγχρονη, ευρωπαϊκή, εναρμονισμένη με τις νέες συνθήκες αγοράς και καταναλωτικών συνηθειών.

-Τα έσοδα και η κίνηση των φαρμακείων αυξήθηκαν.

-Οι καταναλωτές θέλουν να μπορούν να έχουν εύκολη πρόσβαση στο φαρμακείο σε περιπτώσεις ανάγκης, θεωρούν θετικό πως βρίσκουν πιο εύκολα ανοιχτό φαρμακείο, υποστηρίζουν το διευρυμένο ωράριο και θέλουν να συνεχιστεί.

– Σε ένα σύγχρονο κράτος, το ωράριο λειτουργίας δεν αποτελεί θέμα ρύθμισης από αυτό. Το κράτος οφείλει να ελέγχει την τήρηση των κανόνων και της νομοθεσίας και όχι να επιβάλει ωράρια λειτουργίας.

-Ενδεχόμενη κατάργηση και επαναφορά του προηγούμενου καθεστώτος αποτελεί πισωγύρισμα και αναχρονισμό, και δίνει την εντύπωση ότι η κυβέρνηση επιλέγει να ικανοποιήσει τα αιτήματα συνδικαλιστών αγνοώντας την υπόλοιπη κοινωνία και το γενικό συμφέρον.

Ερωτάται ο αρμόδιος υπουργός:

Τι μέλλει γενέσθαι με το ωράριο λειτουργίας των φαρμακείων;

Θα εξακολουθήσει να ισχύει το σημερινό διευρυμένο ωράριο ή θα γυρίσουμε σε παρελθοντικές καταστάσεις;

Ποιοι είναι οι λόγοι για τους οποίους κρίθηκε από τον Υπουργό ότι υπάρχει ανάγκη αλλαγής του ισχύοντος ωραρίου λειτουργίας;

Σε τι εξυπηρετεί και ποια τα προσδοκόμενα οφέλη που αιτιολογούν την κατάργηση του διευρυμένου ωραρίου από τι στιγμή που η μέχρι τώρα εφαρμογή του κρίνεται από τους επαγγελματίες και τους καταναλωτές ως θετική;

Σε ενδεχόμενη – τελικά – αλλαγή του ωραρίου, είναι στις προθέσεις του Υπουργού οι όποιες αλλαγές να γίνουν μετά από διάλογο με όλες τις πλευρές, λαμβάνοντας υπόψιν όλες τις παραμέτρους, την κατάσταση της οικονομίας και της αγοράς, τις ανάγκες των επιχειρηματιών του κλάδου και των καταναλωτών και με τελικό γνώμονα το γενικότερο συμφέρον και όχι την ικανοποίηση των αιτημάτων επιλεγμένων κατηγοριών;

Οι ερωτώντες βουλευτές

Γρηγόρης Ψαριανός

Σπύρος Δανέλλης

Σπύρος Λυκούδης

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Στα κάγκελα οι φαρμακοποιοί για την απελευθέρωση ωραρίου! Τι ζητά η τρόικα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΕΦΗΜΕΡΕΥΟΝΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ

image description

Δείτε ποιά νοσοκομεία εφημερεύουν