Στο πόδι οι αρχές για τη γρίπη! Πότε περιμένουν την «άφιξη» του ιού

  • Iatropedia
Το νέο κύμα γρίπης περιμένουν οι υγειονομικές αρχές γι αυτό βρίσκονται ήδη στο πόδι για την αντιμετώπιση των πιθανών περιστατικών.

Κάθε χρόνο το κύμα του ιού της γρίπης φθάνει συνήθως μετά τον Οκτώβριο και αρχίζει σιγά σιγά να προκαλεί περιστατικά. Όπως φαίνεται όμως ο καλός καιρός που επικράτησε στη χώρα μας φέτος καθυστέρησε την άφιξή του γι αυτό και οι επιστήμονες αναμένουν σε περίπου δύο εβδομάδες να αρχίσει σιγά σιγά να φθάνει ο ιός ισχυρός τύπος του ιού και να προκαλεί τα νέα περιστατικά.

Ήδη το Εθνικό Κέντρο Επιχειρήσεων Υγείας έχει ξεκινήσει το συντονισμό των αρμόδιων υγειονομικών υπηρεσιών προκειμένου να ξεκινήσουν να καταγράφουν τα κρούσματα ενώ προετοιμάζει σιγά σιγά και τα νοσοκομεία ώστε αν χρειαστεί να νοσηλεύσουν ασθενείς. Να σημειωθεί ότι η επιτήρηση της γρίπης θα διαρκέσει από το ΚΕΕΛΠΝΟ έως και το Μάιο.

Το θετικό είναι πάντως ότι μέχρις στιγμής τα περιστατικά στη χώρα μας κινούνται σε χαμηλά επίπεδα σε σύγκριση με τις υπόλοιπες χώρες της Ευρώπης.

Από τον Οκτώβριο έως και τον Δεκέμβριο

έχει απομονωθεί από τους ειδικούς ένας ιός γρίπης τύπου Β και ένας ιός γρίπης τύπου Α(Η3Ν2) στο σύνολο των 130 κλινικών δειγμάτων που έχουν αποσταλεί στα Εργαστήρια Αναφοράς Γρίπης.

Επίσης έχει καταγραφεί ένας θάνατος από γρίπη μέσα στο Δεκέμβριο και το κρούσμα οφειλόταν σε ιό γρίπης τύπου Β.

Πάντως οι επιστήμονες υπογραμμίζουν ότι υπάρχει ακόμη χρόνος για εμβολιασμό ειδικά για τις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού καθώς η έξαρση της γρίπης αναμένεται έως και το Μάρτιο.

Δήμητρα Ευθυμιάδου

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΕΦΗΜΕΡΕΥΟΝΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ

image description

Δείτε ποιά νοσοκομεία εφημερεύουν