Στο πόδι για τα θανατηφόρα κουνούπια! Έκτακτες συσκέψεις για νέα μέτρα

  • Iatropedia
Επί ποδός βρίσκονται τις τελευταίες ημέρες οι αρμόδιες υγειονομικές υπηρεσίες του υπουργείου Υγείας προκειμένου να λάβουν πιο ισχυρά μέτρα για την προστασία των πολιτών από τα κουνούπια και τον ιό του Δυτικού Νείλου. Άλλωστε τα δύο κρούσματα του ιού που εμφανίστηκαν στην Αθήνα προκάλεσαν ανησυχία έστω κι αν το ΚΕΕΛΠΝΟ αναμένει κι άλλα περιστατικά. Νέα μέτρα λαμβάνονται και στις αιμοδοσίες για τον περιορισμό μετάδοσης του ιού. Από την Αυστρία και την Ουγγαρία μετανάστευσε ο ιός του Δυτικού Νείλου!

Εν μέσω καύσωνα και διατηρούμενης πολιτικής αβεβαιότητας, ακόμη και τα κουνούπια μπορούν να προκαλέσουν αναστάτωση στο αρμόδιο υπουργείο Υγείας.

Άλλωστε τα περιστατικά αυξάνονται έστω κι αν τα μέτρα που μπορούν να ληφθούν για να …συγκρατηθούν τα κουνούπια, είναι ελάχιστα.

Εξάλλου οι ψεκασμοί που έπρεπε να γίνουν από την περιφέρεια δεν έγιναν τότε που έπρεπε και πλέον φαίνεται πως είναι αργά.

Οι συσκέψεις πάντως στο υπουργείο Υγείας για το θέμα, διαδέχονται η μία την άλλη με τους αρμοδίους να επιχειρούν να ελέγξουν τον ιό του Δυτικού Νείλου.

Και επειδή ελάχιστα μπορούν στην πράξη να γίνουν τα μέτρα ατομικής προστασίας από τα καλοκαιρινά έντομα, μοιάζουν τα πιο ενδεδειγμένα.

Μέχρι στιγμής οι ειδικοί προσπαθούν να ελέγξουν μέσω των τμημάτων αιμοδοσίας της μετάδοση του ιού. Γι αυτό και αυτό που συζητείται είναι να ελέγχεται με τα πιο εξελιγμένα τεστ κάθε φιάλη αίματος που θα διατεθεί σε ασθενείς.

Στην κατεύθυνση αυτή κινείται και το Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας καθώς τα υπόλοιπα μέτρα φαντάζουν αναποτελεσματικά.

Πάντως από τις 110.000 μονάδες αίματος που εξετάσθηκαν βρέθηκαν 5 αιμοδότες να είναι θετικοί στον ιό του Δυτικού Νείλου.

Σύμφωνα με τα επιστημονικά δεδομένα που θα παρουσιαστούν στο υπουργείο Υγείας ο ιός μετανάστευσε στην χώρα μας μέσω της κεντρικής Ευρώπης και συγκεκριμένα από την Αυστρία και την Ουγγαρία. Ο ιός μεταφέρεται μέσω των πουλιών, τα οποία μολύνουν με τα περιττώματά τους τα κουνούπια και εν συνεχεία τους ανθρώπους. Τα στοιχεία δείχνουν ότι ο ιός έχει την τάση να πηγαίνει σε νοτιότερα σημεία της χώρας και όπως διαβεβαιώνουν οι επιστήμονες δεν έχουν σημειωθεί τουλάχιστον μέχρι και σήμερα ύποπτες μεταλλάξεις.

Να σημειωθεί ότι ο ιός του Δυτικού Νείλου μεταδίδεται μέσω του δήγματος (τσιμπήματος) των απλών κουνουπιών και στην πλειοψηφία των περιπτώσεων οι ασθενείς παραμένουν ασυμπτωματικοί ή έχουν ήπια συμπτωματολογία».

Τα μέτρα ατομικής προστασίας από τα κουνούπια περιλαμβάνουν τόσο τη χρήση εντομοαπωθητικών ουσιών, σητών, κουνουπιέρων κλπ, όσο και την αποφυγή λιμναζόντων νερών σε αυλές και μπαλκόνια (γλάστρες κλπ).

Από το ΚΕΕΛΠΝΟ συστήνεται επίσης το πότισμα των φυτών και του γρασιδιού να γίνεται κατά τις πρωινές ώρες. Σε επίπεδο κοινότητας συστήνονται συστηματικές κουνουποκτονίες, απομάκρυνση λιμναζόντων υδάτων, καθαρισμός αγωγών ομβρίων υδάτων και άλλα μέτρα υγειονομικής διαχείρισης περιβάλλοντος.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΕΦΗΜΕΡΕΥΟΝΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ

image description

Δείτε ποιά νοσοκομεία εφημερεύουν