Στο πλευρό των φυσικοθεραπευτών του δημοσίου για τα ΒΑΕ, οι νοσοκομειακοί γιατροί

  • Γιάννα Σουλάκη
φυσικοθεραπευτών
Δίκαιο τα αιτήματα των φυσικοθεραπευτών των δημόσιων δομών υγείας που ζητούν ένταξη στα Βαρέα και Ανθυγιεινά Επαγγέλματα και χορήγηση επιδόματος ανθυγιεινής εργασίας, υποστηρίζουν οι νοσοκομειακοί γιατροί.

Στο πλευρό των συναδέλφων τους φυσικοθεραπευτών που πραγματοποίησαν κινητοποιήσεις την προηγούμενη εβδομάδα, τάσσονται οι νοσοκομειακοί γιατροί, οι οποίοι υποστηρίζουν ότι απαιτεί διαχρονική «πρόσκληση» από την πλευρά των κυβερνώντων, να απορρίπτουν παρόμοια δίκαια αιτήματα από την πλευρά των υγειονομικών.

Όπως αναφέρουν χαρακτηριστικά οι Εργαζόμενοι του Θριάσιου Νοσοκομείου: «Αποτελεί πρόκληση για τους φυσιοθεραπευτές και συνολικά τους εργαζόμενους στις δημόσιες μονάδες υγείας και πρόνοιας, το γεγονός ότι οι κυβερνήσεις ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ απορρίπτουν το αίτημα μας για ένταξη χιλιάδων συναδέλφων (που εργάζονται σε αντίστοιχες συνθήκες) στα Βαρέα Ανθυγιεινά Επαγγέλματα, ενώ πολλοί έχουν αποκλεισθεί και από την χορήγηση του ανθυγιεινού επαγγέλματος.

Η σημερινή κατάσταση με τις ελλείψεις προσωπικού όλων των ειδικοτήτων, υποστηρίζουν οι γιατροί, καθώς μέσα στο 2018 δεν προκηρύχθηκε καμία θέση μόνιμου προσωπικού και δεν αντικαταστάθηκαν οι 1.200 γιατροί που συνταξιοδοτήθηκαν, δεν έχει επιπτώσεις μόνο στους ασθενείς οι οποίοι ταλαιπωρούνται, αλλά επιβαρύνει σημαντικά και την υγεία των υγειονομικών, που καθημερινά μάλιστα χειροτερεύει, όπως λένε:

«Η διαιώνιση των μεγάλων ελλείψεων προσωπικού, ο αποκλεισμός χιλιάδων συνάδελφων από τη χορήγηση του ανθυγιεινού επιδόματος και η μη ένταξη στα Βαρέα Ανθυγιεινά Επαγγέλματα εντάσσονται στο σχεδιασμό για λειτουργία των δημόσιων μονάδων με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια, με όσο το δυνατό λιγότερο και φθηνότερο προσωπικό. Στην κατεύθυνση αυτή, σχεδιάζουν περικοπές στο ανθυγιεινό επίδομα αφού εκκρεμεί ακόμη η έκδοση της νέας υπουργική απόφαση που θα καθορίζει «από μηδενική βάση» τους δικαιούχους, το ύψος και τις προϋποθέσεις χορήγησης του επιδόματος, ενώ υπάρχει «σύσταση» της Ευρωπαϊκής Ένωσης – ΔΝΤ για «μεσοπρόθεσμη μείωση κατά 32% των εργαζομένων στο δημόσιο, που λαμβάνουν το επίδομα», τονίζουν χαρακτηριστικά οι εργαζόμενοι στα δημόσια νοσοκομεία γιατροί.

Οι υπηρεσίες φυσικοθεραπείας και αποκατάστασης, τις οποίες προσφέρουν οι φυσικοθεραπευτές, είναι πολύ σημαντικές και αναντικατάστατες για τη δημόσια υγείας, τονίζουν οι γιατροί. Ελλιπές και αποδεκατισμένο προσωπικό, έχει άσχημα αποτελέσματα στους ίδιους τους πάσχοντες, αναφέρουν: «Χιλιάδες συνάνθρωποι μας να στερούνται αναγκαίες υπηρεσίες για τη θεραπεία και την αποκατάσταση τους ή να αναγκάζονται να ακριβοπληρώνουν στον ιδιωτικό τομέα. Μόνοι κερδισμένοι είναι οι επιχειρηματικοί όμιλοι που επεκτείνουν τη δράση τους στους τομείς της Υγείας και Πρόνοιας και αποκομίζουν τεράστια κέρδη από την εκμετάλλευση ασθενών και εργαζομένων. Ενώ ταυτόχρονα, η κυβέρνηση της ΝΔ, αξιοποιώντας όλους τους προηγούμενους αντιασφαλιστικούς νόμους και κυρίως το νόμο Κατρούγκαλου, ετοιμάζει νέα επίθεση, ξεκινώντας από την ιδιωτικοποίηση της επικουρικής ασφάλισης».

Τι ζητούν οι εργαζόμενοι στη Δημοσια Υγεία:

► να μην περάσει το νέο αντιασφαλιστικό νομοσχέδιο. Να καταργηθούν όλοι οι αντιασφαλιστικοί νόμοι.

► Να μην περικοπεί το Επίδομα επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας. Να επεκταθεί στους φυσικοθεραπευτές, εργοθεραπευτές και όσους εργαζόμενους δεν το λαμβάνουν σήμερα

► Να διευρυνθεί ο θεσμός των ΒΑΕ σε όλους τους εργαζόμενους που εργάζονται σε ανθυγιεινές συνθήκες,

► Να ληφθούν τα αναγκαία μέτρα για την προστασία της υγείας και ασφάλειας των εργαζομένων.

► μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού

Στην κατεύθυνση αυτή, οι γιατροί συμμετέχουν στην  Πανελλαδική Στάση Εργασίας και τη Συγκέντρωση στο Υπουργείο Εργασίας την ΤΡΙΤΗ 28 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ, στις 11 π.μ. και προετοιμάζουν απεργιακή απάντηση στο αντιασφαλιστικό νομοσχέδιο.