Στο πλευρό της ΓΣΕΕ και οι εργαζόμενοι στο ΕΣΥ: Πώς λειτουργούν σήμερα τα νοσοκομεία

  • Γιάννα Σουλάκη
Κατά της κατάργησης της πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης των γιατρών του ΕΣΥ, τάσσονται οι εργαζόμενοι.

Είναι το κεντρικό αίτημα, με το οποίο οι εργαζόμενοι στο ΕΣΥ όλης της χώρας βρέθηκαν σήμερα στους δρόμους, στηρίζοντας την 24ωρη απεργία της ΓΣΕΕ, σήμερα 17 Απριλίου. Τα νοσοκομεία συμμετέχουν στις κινητοποιήσεις, με αποτέλεσμα σήμερα να εξυπηρετούνται μόνο τα επείγοντα περιστατικά.

Η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδος (ΟΕΝΓΕ) τάσσεται κατά της “απογευματινής”» επί πληρωμή λειτουργίας των δημόσιων νοσοκομείων, ενώ αντιδρά και στην νέο νομοσχέδιο που ψηφίστηκε την προηγούμενη εβδομάδα στη Βουλή και προβλέπει την απασχόληση των γιατρών του ΕΣΥ στον ιδιωτικό τομέα. Επίσης, οι γιατροί της ΟΕΝΓΕ ζητούν την επαναφορά των δώρων Χριστουγέννων και Πάσχα και του επιδόματος αδείας, ένταξη στα Βαρέα και Ανθυγιεινά, χορήγηση επιδόματος ανθυγιεινής εργασίας, μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων χωρίς όρους και προϋποθέσεις.

Στο πλευρό της ΟΕΝΓΕ βρίσκονται και οι Γιατροί της Αθήνας και Πειραιά (ΕΙΝΑΠ), που διεκδικούν μεταξύ άλλων, τη διακοπή των απογευματινών επί πληρωμή χειρουργείων και διπλασιασμό των μισθών. Επίσης, μονιμοποίηση συμβασιούχων και αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης των νοσοκομείων.

Από την πλευρά τους οι εργαζόμενοι στα δημόσια νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ) λένε “όχι” στην ιδιωτικοποίηση του ΕΣΥ και ζητούν αξιοπρέπεια και ασφάλεια για τους εργαζόμενους, αύξηση μισθών και χορήγηση δώρων, ένταξη στα βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα, μονιμοποίηση συμβασιούχων και εκδίωξη εργολάβων από τα νοσοκομεία.