Στο «κόκκινο» το Θεαγένειο στην Θεσσαλονίκη- Οι εργαζόμενοι σε κινητοποιήσεις

  • Iatropedia
Οι εργαζόμενοι στο αντικαρκινικό νοσοκομείο Θεαγένειο στην Θεσσαλονίκη πραγματοποιούν σήμερα το απόγευμα κινητοποιήσεις έξω από τα γραφεία της αρμόδιας ΥΠΕ στην Αριστοτέλους και αύριο πανελλαδική συγκέντρωση του ΠΑΜΕ στο άγαλμα του Βενιζέλου. Αιτ'ια η έντονη υποστελέχωση και οι ελλείψεις που έχουν οδηγήσει σε άθλιες συνθήκες εργασίας και περίθαλψης των ασθενών στο εν λόγω νοσοκομείο.

της Μαρίας Τσιλιμιγκάκη

Η υποχρηματοδότηση με την δραματική μείωση στον προϋπολογισμό τα τελευταία χρόνιαπου από138 εκατ. ευρώ το 2010, έπεσε το 2014 στα 35 εκατ. ευρώ, είναι η βασική αιτία των προβλημάτων… Για το 2015 η χρηματοδότηση μειώθηκε κατά 32% . Αντίστοιχες μειώσεις στον προϋπολογισμό έχουν γίνει και για τον ΕΟΠΠΥΥ που ανέρχονται στο 35%.

Έτσι, οι ελλείψεις σε φάρμακα αλλά ακόμα και στην σίτιση των ασθενών είναι συχνά φαινόμενα. Όπως ανέφερε η κ. Γραμματοπούλου, εκπρόσωπος των εργαζομένων, στο νοσοκομείο λείπουν μια σειρά από φάρμακα με αποτέλεσμα αυτά που συνταγογραφούνται να προσπαθούν να τα βρούν οι συνοδοί των αρρώστων από τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ ή από τα συνοικιακά φαρμακεία.

Κατά τους προηγούμενους μήνες από το διαιτολόγιο των αρρώστων έλειπε επίσης το κρέας για πολλές μέρες ή είχαν μικρύνει οι μερίδες.

Από το Θεαγένειο λείπουν 200 γιατροί και νοσηλευτές και με τις ανάγκες των πολιτών να έχουν αυξηθεί, η κατάσταση δεν αντιμετωπίζεται… Για παράδειγμα, το 2014 πραγματοποιήθηκαν 27.900 χημειοθεραπείες, 2.000 ακτινοθεραπείας, 640 χειρουργεία και 128.000 επανεξετάσεις στα εξωτερικά ιατρεία όταν ο μέσος όρος στο «Παπαγεωργίου», ένα νοσοκομείο με πολύ περισσότερες κλίνες ήταν 110.000.

Όσον αφορά στον εξοπλισμό, το αντικαρκινικό νοσοκομείο στερείται μηχάνημα βραχυθεραπείας που βρίσκεται χαλασμένο στερώντας τις γυναίκες με καρκίνο του τραχήλου τη θεραπεία ενώ το νέο μηχάνημα PET CT δεν μπορεί να λειτουργήσει καθώς λείπουν 4 πυρηνικοί γιατροί από το αντίστοιχο τμήμα. Ελλείψεις εντοπίζονται και στο τμήμα ακτινοθεραπείας όπου δεν λειτουργούν κανονικά όλες οι πηγές.

Σύμφωνα με τους εργαζόμενους του νοσοκομείου τα τελευταία τρία χρόνια μειώθηκαν οι οργανικές θέσεις ογκολόγων παθολόγων ιατρών στο νοσοκομείο και από 12 σήμερα υπηρετούν 7. Λείπουν 100 νοσηλευτές και τα κενά καλύπτονται με μαθητεία και σε κάποιες περιπτώσεις με εθελοντές.

Ενώ οι απλήρωτες εφημερίες είναι πλέον κάτι το δεδομένο με αποτέλεσμα οι γιατροί να βρίσκονται και εξουθενωμένοι και απλήρωτοι.