Στο έλεος του…Θεού πέρασαν τον χειμώνα στον Προμαχώνα

  • Μαρία Τσιλιμιγκάκη
Χωρίς πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας ζούσαν τους τελευταίους οκτώ μήνες, οι 2500 κάτοικοι των ακριτικών Προμάχων, ενός χωριού της Πέλλας που βρίσκεται σε μικρή απόσταση από τα σύνορα της ΠΓΔΜ.

Την ίδια κατάσταση βίωναν και οι 700 κάτοικοι του γειτονικού στον Προμαχώνα, Γαρεφίου, ενώ όλοι τους, σε περίπτωση ανάγκης, έπρεπε να μετακινηθούν μέχρι το Κέντρο Υγείας Αριδαίας, που και εκείνο αντιμετωπίζει ζητήματα υποστελέχωσης, όπως επισημαίνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο αντιδήμαρχος Αλμωπίας, Γιώργος Τσιμτσιρίδης.

Σε αυτή την περιοχή, που φαίνεται να κρατά τον πληθυσμό της, καθώς η παρουσία της νεολαίας είναι εμφανής, επιστρατεύτηκαν εθελοντές το τελευταίο χρονικό διάστημα για να ανακαινίσουν το κτίριο του Περιφερειακού Ιατρείου Προμάχων. Εκεί παραδόθηκαν σήμερα ιατρικά μηχανήματα, ιατρικός εξοπλισμός και ιατρικό υλικό, αξίας 10.000 ευρώ, δωρεά της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας (ΠΕΔ-ΚΜ) και του Ιατρικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης (ΙΣΘ). Παράλληλα, όπως έγινε γνωστό, το ιατρείο στελεχώθηκε και με μία γιατρό που παρακολούθησε τη σχετική ειδική εκπαίδευση στο Γενικό Νοσοκομείο της Έδεσσας.

Στον εξοπλισμό που παραδόθηκε σήμερα περιλαμβάνονται ένας απινιδωτής, ένας ηλεκτρονικός καρδιογράφος, μία κλίνη εξέτασης, δύο φιάλες οξυγόνου, ένας κλίβανος αποστείρωσης, οφθαλομοσκόπια, ωτοσκόπια, πιεσόμετρα, χειρουργικά εργαλεία, μετρητές σακχάρου, ηλεκτρονικός υπολογιστής και εκτυπωτής και αναλώσιμα.

«Οι κάτοικοι της περιοχής ασχολούνται κατ’ εξοχήν με τη γεωργία, την κτηνοτροφία και την υλοτομία και είναι εκτεθειμένοι καθημερινά σε κινδύνους αλλά και ατυχήματα στο βουνό κατά την υλοτόμηση» τόνισε η πρόεδρος της τοπικής κοινότητας Μαρία Γιουρούκη, επισημαίνοντας τη σημασία της λειτουργίας του περιφερειακού ιατρείου.

Την πρόταση, άλλωστε, για την ενίσχυσή του με ιατρικό εξοπλισμό είχε διατυπώσει στην ΠΕΔ-ΚΜ ο δήμαρχος Αλμωπίας, Δημήτρης Μπίνος, ο οποίος υπογράμμισε ότι θα εξυπηρετούνται από το ιατρείο 3.200 άνθρωποι.

Στις δράσεις της ΠΕΔ – ΚΜ αναφέρθηκε ο πρόεδρός της Λάζαρος Κυρίζογλου, σχολιάζοντας ότι υπήρξαν αντίστοιχες πρωτοβουλίες και για την υποστήριξη της αρχαιολογικής ανασκαφής στην Αμφίπολη Σερρών, αλλά και για την υποστήριξη του Δήμου Παιονίας Κιλκίς στην αντιμετώπιση του προσφυγικού.

«Το πιο σημαντικό απ’ όλα είναι να αισθάνεται κανείς ασφάλεια» είπε, από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης Θανάσης Εξαδάκτυλος.

Συγχαρητήρια και στους κατοίκους της περιοχής που συμμετείχαν στην ανακαίνιση του κτιρίου και τη διαμόρφωση του χώρου εξέφρασε ο αντιπεριφερειάρχης Πέλλας, Θεόδωρος Θεοδωρίδης.