Στο «δρόμο» 3000 ρευματοπαθείς

  • Iatropedia
Χωρίς φροντίδα μένουν χιλιάδες ασθενείς που πάσχουν από ρευματοπάθειες καθώς δεν μπορούν πλέον να επισκέπτονται βασικές μονάδες του ΙΚΑ μέχρι να λειτουργήσει πλήρως ο νέος φορέας πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας ο ΕΟΠΥΥ.

Η προχειρότητα με την οποία ρυθμίζει όλες τις υποθέσεις του το υπουργείο Υγείας είναι γνωστή. Δεν ήταν όμως γνωστά τα δεκάδες κενά που δημιουργούνται από τη μετάβαση στο νέο φορέα παροχών υγείας τον ΕΟΠΥΥ ο οποίος θα πρέπει να αντικαταστήσει τις μονάδες του ΙΚΑ και να εξυπηρετήσει συνολικά 9 εκατ. ασφαλισμένους.

Σύμφωνα με τον Πρόεδρο της Επιστημονικής Εταιρείας για τη Μυοσκελετική Υγεία, αλλά και Διευθυντή της Ρευματολογικής Κλινικής της Πολυκλινικής Αθηνών Δρ. Παναγιώτη Τρόντζα, περίπου 3000 ρευματοπαθείς που μέχρι σήμερα εξυπηρετούνταν από τη συγκεκριμένη κλινική του ΙΚΑ στην Ομόνοια δεν έχουν πλέον τη δυνατότητα να την επισκέπτονται έως ότου λειτουργήσει ο ΕΟΠΥΥ. Πρόκειται ουσιαστικά για ένα διάστημα μετάβασης στο νέο σύστημα που όμως δημιουργεί σοβαρούς κινδύνους για την υγεία των ασθενών.

Και σαν να μην έφθαναν όλα αυτά οι ασθενείς δεν μπορούν να εντοπίσουν και τη λύση μέσω των τηλεφωνικών κέντρων καθώς ούτε μέσω του τριψήφιου αριθμού του ΙΚΑ το 184 μπορούν να αναζητήσουν απαντήσεις αλλά ούτε και από το 1535 των νοσοκομείων. Οι πληροφορίες που λαμβάνουν μάλλον περισσότερη σύγχυση προκαλούν παρά λύσεις δίνουν καθώς ακόμη και οι ίδιοι υπάλληλοι δεν είναι ενημερωμένοι για το πότε ακριβώς θα λειτουργήσει πλήρως το νέο σύστημα με τον ΕΟΠΥΥ.

Και δεν είναι λίγοι οι ασθενείς καθώς στατιστικά δεδομένα για τις ρευματικές παθήσεις στην Ελλάδα δείχνουν ότι το 11% του γενικού πληθυσμού πάσχει από οσφυαλγία, το7,9% από συμπτωματική οστεοαρθρίτιδα, το 4,8% από αυχεναλγία, και μεταξύ άλλων το 4,3% από παθήσεις εξωαρθρικού ρευματισμού.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ