Στο clawback θα συνυπολογίζονται οι εκπτώσεις των εταιρειών στα νοσοκομεία

  • Μαρία Τσιλιμιγκάκη
Σκέψη κινήτρων ώστε να δίνουν εκπτώσεις οι φαρμακευτικές στα δημόσια νοσοκομεία (μεταξύ αυτών και συμψηφισμούς με clawback) αλλά και σκέψη να υπάρχει κλειστός προϋπολογισμός ανά κλινική νοσοκομείου ώστε να μην ξεφεύγει η δαπάνη, ανακοίνωσε ο Ανδρέας Ξανθός.

Στη δίμηνη χρηματοδότηση του υπουργείου Υγείας προς τα νοσοκομεία, θα υπάρχει προσδιορισμένο ποσό που οι διοικήσεις των νοσοκομείων θα πρέπει να το αποδίδουν στις φαρμακευτικές εταιρίες υποχρεωτικά. «Διασφαλίζουμε με τον τρόπο αυτό ότι τα απαραίτητα φάρμακα θα είναι στα νοσοκομεία την ώρα της ανάγκης», διευκρίνισε ο κ. Ξανθός αναφερόμενος -προφανώς- στις ελλείψεις που παρουσιάστηκαν τελευταία σε χημειοθεραπευτικά φάρμακα.

Σε ό,τι αφορά το νέο δελτίο τιμών φαρμάκων, που δεν έχει βγει ακόμα, επεξεργάζονται υπουργική απόφαση μετά από διαπραγμάτευση με τους θεσμούς ώστε να υπάρξει ένα ανώτατο όριο μείωσης των τιμών στα φάρμακα. Θα διασφαλιστεί με τον τρόπο αυτό ότι δεν θα υπάρχει ανεξέλεγκτη μείωση τιμών που θα πλήξει την εγχώρια βιομηχανία.

Ετοιμάζουν επίσης νέο σχέδιο clawback και θα υπάρξει σύντομη διαβούλευση με ΠΕΦ και ΣΦΕΕ πριν την τελική έκδοση της Υπουργικής Απόφασης.