«Αττικόν»: Νέο Iατρείο Υποστήριξης του Τρόπου Ζωής για γυναίκες με καρκίνο μαστού

  • Γιάννα Σουλάκη
Αττικόν
Ένα πρωτοποριακό Ιατρείο για την υποστήριξη του τρόπου ζωής γυναικών που ξεπέρασαν τον καρκίνο του μαστού, δημιουργήθηκε και λειτουργεί τους τελευταίους μήνες στο νοσοκομείο Αττικόν, στο πλαίσιο των εξωτερικών ιατρείων της Β´ Προπαιδευτικής Παθολογικής Κλινικής.

Ουσιαστικά πρόκειται για την πρώτη “survivorship clinic” στη χώρα μας και είναι μια πρωτοβουλία της καθηγήτριας Ογκολογίας, διευθύντριας της ΒΠΠΚ Αμάντας Ψυρρή και του καθηγητή Χειρουργικής, αντιπροέδρου της Ιατρικής Σχολής Νικολάου Αρκαδόπουλου, σε συνεργασία με την ακαδημαϊκή υπότροφο Καλλιόπη Καλαϊτζή, Ιατρό Φυσικής Ιατρικής και Αποκατάστασης.

Η επίσημη παρουσίαση έγινε την Τετάρτη 8 Νοεμβρίου, στο Μουσείο Ιδρύματος Βασίλη & Ελίζας Γουλανδρή, παρουσία του υπουργού Υγείας, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, ο οποίος συνεχάρη τους εμπνευστές του εγχειρήματος, δηλώνοντας παράλληλα ότι η Πολιτεία θα σταθεί αρωγός, με απώτερο στόχο το εγχείρημα αυτό να επεκταθεί και σε άλλα νοσοκομεία του ΕΣΥ:

“Θα στηρίξουμε το εγχείρημα με ότι μέσα χρειάζεται και οικονομικά και με εξοπλισμούς. Έχουμε ανοίξει μια μεγάλη και σοβαρή και ουσιώδη συνεργασία και με την Ιατρική Σχολή. Το ιατρείο αυτό θα συμβάλλει στην ολιστική προσέγγιση και αποκατάσταση των καρκινοπαθών. Πρέπει να δημιουργήσουμε σταθερά Κέντρα Αναφοράς που θα ξεκινούν από τη διάγνωση και θα φτάνουν έως τη συνεχή παρακολούθηση σε όλη τη ζωή του καρκινοπαθούς ”, σημείωσε ο ίδιος.

Νέο Ιατρείο Υποστήριξης του Τρόπου Ζωής για ασθενείς με καρκίνο

Ως survivors ορίζονται τα άτομα, που παραμένoυν εν ζωή, συνεχίζοντας να λειτουργούν κατά τη διάρκεια και μετά την υπέρβαση μιας σοβαρής δυσκολίας ή απειλητικής για τη ζωή ασθένειας.

Στον καρκίνο ένας ασθενής θεωρείται επιζών, από τη στιγμή της διάγνωσης μέχρι το τέλος της ζωής του.

Σε ένα Ιατρείο Υποστήριξης του Τρόπου Ζωής για ασθενείς με καρκίνο (Survivorship Clinic) ο/η ασθενής καθοδηγείται σε evidence-based αλλαγές.

“Ο σκοπός αυτού του ιατρείου είναι η δευτερογενής πρόληψη, η συμβουλευτική στον τρόπο ζωής και η μακροχρόνια παρακολούθηση για την ανίχνευση πρώιμων και όψιμων ψυχοκοινωνικών επιπλοκών της νόσου και της θεραπείας”, εξήγησε στην ομιλία της η Αμάντα Ψυρρή, Καθηγήτρια Παθολογίας Ογκολογίας ΕΚΠΑ.

“Είναι η πρώτη “survivorship clinic” στη χώρα μας, τη στιγμή που στην Ελλάδα δεν υπάρχει καμία συντονισμένη προσπάθεια παρακολούθησης δια βίου αυτών των ασθενών, ενώ προγράμματα Αποκατάστασης για καρκινοπαθείς είναι ανύπαρκτα”, ανέφερε η Dr Καλλιόππη Καλαϊτζή, Φυσική ιατρική και αποκατάσταση Lifestyle Medicine & Culinary Coaching Ακαδημαϊκή Υπ. της Ιατρικής Σχολής Αθηνών.

Αττικόν: Πώς λειτουργεί το νέο Ιατρείο

Το νέο Ιατρείο λειτουργεί προς το παρόν κάθε Δευτέρα στα εξωτερικά ιατρεία της Β´ Προπαιδευτικής Παθολογικής Κλινικής.

Ο ασθενής με καρκίνο παίρνει πληροφορίες και συμβουλές σχετικά με το τι μπορεί να κάνει ο ίδιος/η ίδια για το νόσημά του/της.

Συχνά αναρωτιέται: “Τι να τρώω; Πρέπει να ξεκουράζομαι ή επιτρέπεται να γυμνάζομαι; Τι να κάνω για τις δυσκολίες του ύπνου μου; Πρέπει οπωσδήποτε να κόψω το κάπνισμα;”

Στο Ιατρείο Υποστηρικτικής ιατρικής λαμβάνει απαντήσεις στα ερωτήματα αυτά και καθοδήγηση που βασίζεται στα νεότερα επιστημονικά δεδομένα.

“Στόχος μας είναι η ασθενής να αλλάξει τη ζωή της προς το καλύτερο και υιοθετώντας έναν πιο υγιή τρόπο ζωής να χάσει βάρος, να βελτιώσει την ψυχική του υγεία και προλάβει και άλλα νοσήματα στο μέλλον”, τονίζουν οι επιστημονικοί υπεύθυνοι.

Οι τομείς του  Ιατρείου

• Ψυχολογική υποστήριξη και αντίστοιχα παραπομπή σε Ψυχιάτρους όταν χρειάζεται
• Εκπαίδευση σε τεχνικές διαχείρισης stress – ασκήσεις αναπνοών –  mindfulness κ.α.
• Συνταγογράφηση θεραπευτικής άσκησης
• Εκπαίδευση στη μεσογειακή διατροφή
• Εκπαίδευση στην υγιεινή του ύπνου
• Παραπομπή σε αντίστοιχα Ιατρεία για διακοπή αλκοόλ – καπνίσματος και άλλων εξαρτήσεων

Οι ασθενείς μπορούν να κλείνουν τα ραντεβού τους στο τηλέφωνο 1535 είτε μέσω της Β’ΠΠΚ κλινικής.