Στο 1ο Συνέδριο για τα βιο-ομοειδή ο γενικός γραμματέας ΥΥΚΑ

  • Μαρία Τσιλιμιγκάκη
Faran Novartis
Στο πλαίσιο του Συνεδρίου “Conference on Biosimilars: The Value of Biosimilars & Market Access Issues in the Greek Healthcare System”, οι εργασίες του οποίου ξεκίνησαν σήμερα το πρωί, μίλησε ο Γενικός Γραμματέας του υπουργείου Υγείας, Γιώργος Γιαννόπουλος.

Ο Γενικός Γραμματέας ανέφερε ότι «απομένει να καθοριστούν σημαντικά ζητήματα, όπως ο τρόπος τιμολόγησης των βιο-ομοειδών και ο προσδιορισμός της τιμής αποζημίωσης κατόπιν διαπραγμάτευσης». Και χαρακτήρισε τη διείσδυση των βιο-ομοειδών ως εργαλείο για τη μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης και αναφέρθηκε στην αναγκαιότητα αναμόρφωσης του θεσμικού πλαισίου για τα βιο-ομοειδή, στη συνταγογράφηση με εμπορική ονομασία, καθώς και στην υποκατάσταση στο φαρμακείο και την ανταλλαξιμότητα.

Όσον αφορά στη δυνατότητα ή μη υποκατάστασης στο φαρμακείο, βάσει των θέσεων του ΕΟΦ και των επιστημονικών εταιρειών, το Υπουργείο θεωρεί ότι δεν πρέπει να υφίσταται αυτή η δυνατότητα.

Συνταγογράφηση

Αναφερόμενος στο θέμα της συνταγογράφησης, ο κ. Γιαννόπουλος υποστήριξε ότι πρέπει να αφορά ασθενείς που υποβάλλονται ήδη σε βιολογική θεραπεία αναφοράς. Κατά πόσο δε, πρέπει να γίνει υποχρεωτική η συνταγογράφηση βιο-ομοδειδούς στην έναρξη της θεραπείας με βιολογικό παράγοντα, αποτελεί θέμα περαιτέρω συζήτησης και συσχετίζεται άμεσα με την κατάρτιση των θεραπευτικών πρωτοκόλλων. Πρέπει επίσης να διευκρινιστεί εάν το «περιθώριο» 15% που έχει ο θεράπων ιατρός για να συνταγογραφεί με εμπορική ονομασία επαρκεί για να εξασφαλιστεί η δυνατότητα χρήσης αυτού «εργαλείου» ή εάν χρειάζεται τροποποίηση της συγκεκριμένης ρύθμισης.

«Είμαστε πεπεισμένοι ότι τα συμπεράσματα του σημερινού Συνεδρίου θα βοηθήσουν να ληφθούν σημαντικές αποφάσεις για το μέλλον των βιο-ομοειδών» δήλωσε κλείνοντας την ομιλία του ο κ. Γιαννόπουλος.