Στην Βρετανία το πρώτο βιονικό οφθαλμικό εμφύτευμα

  • Iatropedia
Χειρουργοί στο Μάντσεστερ πραγματοποίησαν την πρώτη στον κόσμο τοποθέτηση βιονικού οφθαλμικού μοσχεύματος σε έναν 80χρονο με ολική απώλεια της κεντρικής του όρασης λόγω σχετιζόμενης με την ηλικία ξηράς εκφύλισης της ωχράς κηλίδας, την πιο κοινή αιτία απώλειας όρασης στον ανεπτυγμένο κόσμο.

Χάρη στο πρωτοποριακό εμφύτευμα αμφιβληστροειδούς το οποίο μετατρέπει εικόνες που λαμβάνονται από μια μικροσκοπική βιντεοκάμερα στον σκελετό των γυαλιών του, ο Ray Flynn μπορεί πλέον να διακρίνει την κατεύθυνση των λευκών γραμμών στην οθόνη ενός κομπιούτερ ενώ πριν έπρεπε να κάθεται πολύ κοντά στην οθόνη της τηλεόρασης για να δει ο,τιδήποτε. Η απώλεια της κεντρικής του όρασης λόγω ξηράς ηλικιακής εκφύλισης της ωχράς κηλίδας είχε αλλάξει κυριολεκτικά την ζωή του: δεν μπορούσε να ασχοληθεί με την κηπουρική καθώς δεν ξεχώριζε τα λουλούδια από τα ζιζάνια, αδυνατούσε να κάνει τα καθημερινά ψώνια, μέχρι και στο γήπεδο σταμάτησε να πηγαίνει αφού δεν έβλεπε καν τι έκανε η αγαπημένη του Manchester United…

Η εγχείρηση στο Manchester Royal Eye Hospital υπό τον χειρούργο Paulo Stanga, καθηγητή Οφθαλμολογίας στο Πανεπιστήμιο του Μάντσεστερ, διήρκεσε τέσσερεις ώρες. Το εμφύτευμα Argus II της αμερικανικής εταιρίας Second Sight έχει χρησιμοποιηθεί προηγουμένως για την αποκατάσταση της όρασης σε κάποιο βαθμό σε ασθενείς που έμειναν τυφλοί εξαιτίας μιας σπάνιας πάθησης, γνωστής ως μελαγχρωστική αμφιβληστροειδοπάθεια, όμως αυτή είναι η πρώτη φορά που χρησιμοποιείται σε πάσχοντα από ξηρά εκφύλιση ωχράς κηλίδας.

Το βιονικό εμφύτευμα λαμβάνει οπτικές πληροφορίες από την μίνι-βιντεοκάμερα στα γυαλιά του ασθενούς οι οποίες μετατρέπονται σε ηλεκτρικούς παλμούς που μεταδίδονται ασύρματα σε μια διάταξη ηλεκτροδίων στον αμφιβληστροειδή. Τα ηλεκτρόδια διεγείρουν τα εναπομείναντα κύτταρα στον αμφιβληστροειδή τα οποία με την σειρά τους στέλνουν τις πληροφορίες στον εγκέφαλο. Με το νέο εμφύτευμα, ο Ray Flynn ήταν σε θέση δύο εβδομάδες μετά την επέμβαση να διακρίνει το σχήμα οριζοντίων, καθέτων και διαγωνίων γραμμών στην οθόνη υπολογιστή και τώρα ξεχωρίζει το περίγραμμα ανθρώπων και αντικειμένων.

Σύμφωνα με τον καθηγητή Stanga, το εμφύτευμα δεν παρέχει λεπτομερή όραση αλλά προηγούμενες μελέτες έδειξαν ότι μπορεί να βοηθήσει τους ασθενείς να διακρίνουν συγκεκριμένα σχήματα μαθαίνοντας πώς να ερμηνεύουν αποτελεσματικά τις ληφθείσες εικόνες. Το κόστος του Argus II ανέρχεται σε περίπου 150.000 λίρες –συμπεριλαμβανομένου του κόστους θεραπείας– ωστόσο για τον 80χρονο και τα τέσσερα ακόμη άτομα που θα υποβληθούν στην σχετική επέμβαση στο πλαίσιο των κλινικών δοκιμών είναι δωρεάν.