Στην τρόικα πόρισμα-φωτιά για «τσεκούρι» στην υγεία!

  • Iatropedia
Αλλαγές σε κάθε επίπεδο όπως ιδιωτικοποίηση νοσοκομείων, παραχώρηση του μάνατζμεντ αλλά και ολόκληρων κλινικών σε ιδιώτες καθώς και αλλαγές σε εργασιακές σχέσεις γιατρών και εργαζομένων προτείνει για το ΕΣΥ σε πολυσέλιδο πόρισμά της η επιτροπή «σοφών» του υπουργείου Υγείας, το οποίο αναμένεται να παραδώσει σήμερα στην τρόικα που θα επισκεφθεί το υπουργείο Υγείας.

Το πολυσέλιδο πόρισμα των «σοφών» περιλαμβάνει ριζικές αλλαγές στα νοσοκομεία που αφορούν ακόμη και στο δημόσιο χαρακτήρα τους, ενώ περνά από ειδικό ελεγκτικό μηχανισμό και τους εργαζόμενους οι οποίοι θα καλούνται να πληρώνουν ακόμη και πρόστιμα σε περίπτωση που δεν αποδίδουν!

Η δημοσιοποίηση του πορίσματος προκάλεσε έντονες αντιδράσεις ήδη στους κόλπους των εργαζομένων. Ταυτόχρονα δημιούργησε και ανησυχία στα μέλη της επιτροπής των «σοφών» που έσπευσαν να αρνηθούν το περιεχόμενο, την ώρα όμως που προέβαιναν –όπως αναφέρουν έγκυρες πληροφορίες- σε αλλαγές προκειμένου να συγκρατηθούν οι αντιδράσεις…

Έτσι όπως αναφέρουν πηγές, τα μέλη της επιτροπής πρόκειται να παρουσιάσουν μια πιο …λάιτ εκδοχή, τουλάχιστον σε ότι αφορά στην πώληση των δημοσίων νοσοκομείων σε ιδιώτες που αναφέρεται στο πόρισμα, χωρίς όμως να αφαιρέσουν το ζήτημα της παραχώρησης του μάνατζμεντ στον ιδιωτικό τομέα αλλά ούτε και το θέμα της παραχώρησης ολόκληρων κλινικών.

Σε ότι αφορά στους εργαζόμενους το πόρισμα προβλέπει ότι γιατροί και νοσηλευτές θα περνούν από ειδικές κρίσεις για να διαπιστωθεί εάν αποδίδουν και σε περίπτωση αρνητικού πρόσημου θα επιβάλλονται και χρηματικές ποινές. Το τμήμα αυτό πάντως δεν αναμένεται να αφαιρεθεί από το πολυσέλιδο πόρισμα καθώς η αποτελεσματικότητα και η απόδοση των εργαζομένων στο σύστημα βρίσκεται πάνω πάνω και στις προτεραιότητες της τρόικας αλλά και της κυβέρνησης. Εκτός αυτού όμως το πόρισμα των «σοφών» προβλέπει και γιατρούς part time καθώς ανοίγει το δρόμο να εισέλθουν ελεύθεροι επαγγελματίες για να καλύψουν την ανάγκες.

Οι νοσοκομειακοί γιατροί (ΟΕΝΓΕ) απαντούν δια χειρός του προέδρου τους Δημήτρη Βαρνάβα αλλά και της νεφρολόγου στο Νοσοκομείο Ρεθύμνου Ειρήνη Νταουντάκη. Όπως αναφέρουν μεταξύ άλλων: «Η επιτροπή σοφών μεγαλούργησε. Κυοφορούσε μήνες και μήνες, χαριεντίστηκε με υπουργούς και γραμματείς και τελικά έτεκε εκτρωματικό ον. Το αντικοινωνικό έργο της θεσμικής πλέον κατάργησης του εθνικού συστήματος υγείας. Μνημόνιο για την δημόσια υγεία, σε ένα ΕΣΥ ήδη απόλυτα ενταγμένο στην μνημονιακή λογική και λειτουργία, μετά τις επεμβάσεις του υπουργού υγείας.

Τι θα απομείνει μετά από αυτό; Η στάχτη των κοινωνικών παροχών, τα αποκαΐδια της κοινωνικής πολιτικής και της δημόσιας υγείας.

Δεν αρκεί η πώληση κλινών, θα πουλήσουμε ολόκληρες κλινικές. Δεν αρκεί η πώληση κλινικών, θα πουλήσουμε και ολόκληρα νοσοκομεία. Θα πουλήσουμε και την μάνα μας αν χρειαστεί να αρέσουμε στην Τρόικα. Γιατί την αξιοπρέπειά μας την έχουμε από καιρό ξεπουλήσει και δεν την έχουμε πια διαθέσιμη για συναλλαγή».