Στην Θεσσαλονίκη άρχισαν τα… «προεόρτια» της ΔΕΘ- Ες αύριον τα σπουδαία!

  • Μαρία Τσιλιμιγκάκη
Μεγάλη πορεία σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τις ελλείψεις στο δημόσιο σύστημα υγείας, πραγματοποίησαν εργαζόμενοι των νοσοκομείων της Θεσσαλονίκης ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα της ΠΟΕΔΗΝ. Η πορεία ξεκίνησε λίγο μετά τις 08.00 από το Ιπποκράτειο έχοντας στην κεφαλή της μία άμαξα με δυο μαύρα άλογα, η οποία μετέφερε έναν ασθενή-κούκλα. Την πορεία ακολούθησαν εργαζόμενοι των νοσοκομείων Θεαγένειο, ΑΧΕΠΑ, Άγιος Δημήτριος και Γεννηματάς. Η Εκτελεστική Επιτροπή της Α.Δ.Ε.Δ.Υ. καλεί όλους τους εργαζόμενους, ανέργους και συνταξιούχους να συμμετάσχουν δυναμικά στο μεγάλο συλλαλητήριο που θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο, 10 Σεπτεμβρίου 2016, στις 6:00 μ.μ., στη Θεσσαλονίκη (Άγαλμα Βενιζέλου).

Σήμερα, περνώντας από τη λεωφόρο Καραμανλή, την Εγνατία και την Αντιγονιδών, η πορεία κατέληξε έπειτα από δύο ώρες στο υπουργείο Μακεδονίας-Θράκης, όπου οι εργαζόμενοι των νοσοκομείων ενόψει ΔΕΘ άφησαν να πετάξουν στον ουρανό μαύρα μπαλόνια, όπου είχαν κρεμάσει φωτογραφίες του πρωθυπουργού, του υπουργού και του αναπληρωτή υπουργού Υγείας.

Ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ, Μιχάλης Γιαννάκος, αναφερόμενος στην κατάσταση στον τομέα της υγείας, τόνισε ότι είναι μεσαιωνικές οι συνθήκες νοσηλείας και εργασίας στα νοσοκομεία της χώρας. Επισήμανε ότι 89 νοσοκομεία και 37 Κέντρα Υγείας έχουν διαλυθεί και δεν μπορούν να λειτουργήσουν με ασφάλεια και ότι τα νοσοκομεία λειτουργούν χωρίς προσωπικό, αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι μία νοσοκόμα αντιστοιχεί σε 40 ασθενείς.

Επικαλούμενος στοιχεία του esy.net, ανέφερε ότι επί των ημερών της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ το προσωπικό των νοσοκομείων μειώθηκε κατά 7.695 εργαζόμενους εκ των οποίων 5.300 είναι νοσηλευτικό και άλλο προσωπικό. Τον Μάιο του 2016 οι κενές θέσεις στο σύνολο του προσωπικού των νοσοκομείων ήταν 31.143, είπε ο κ. Γιαννάκος.

Τόνισε ότι οι ασθενείς που αντιμετωπίζουν έκτακτο σοβαρό πρόβλημα υγείας αναγκάζονται να κάνουν τον «γύρο του θανάτου», προκειμένου να βρουν ασθενοφόρο και να διακομιστούν σε νοσοκομείο. Κι αν βρουν νοσοκομείο, θα πρέπει να βρουν και γιατρούς και χειρουργικά κρεβάτια για να χειρουργηθούν και ΜΕΘ για να νοσηλευτούν.

«Διακόσιες κλίνες ΜΕΘ έτοιμες να λειτουργήσουν παραμένουν κλειστές, οι αξονικοί τομογράφοι τίθενται εκτός λειτουργίας, ακτινοθεραπευτικά μηχανήματα δεν λειτουργούν, μηχανήματα αιμοκάθαρσης χαλάνε τον ένα μετά το άλλο και δεν επισκευάζονται λόγω έλλειψης χρημάτων. Σε αυτόν τον γύρο του θανάτου πεθαίνουν ασθενείς σαν το σκυλί στ΄αμπέλι και η κυβέρνηση στον κόσμο της. Για την κυβέρνηση όλα είναι θέμα στατιστικής» κατέληξε ο κ. Γιαννάκος.

Διαβάστε παρακάτω και την ανακοίνωση του ΑΡΣΙ γιατρών της ΟΕΝΓΕ:

Ενωτικό Κίνημα για την Ανατροπή,   9/9/2016

Στην σημερινή συνεδρίαση του ΓΣ της ΟΕΝΓΕ που γίνεται στην Θεσσαλονίκη το Ενωτικό Κίνημα για την Ανατροπή θα προτείνει αγωνιστικό πρόγραμμα δράσης για τα οξυμμένα δραματικά προβλήματα των νοσοκομειακών γιατρών και της δημόσιας περίθαλψης.

–         Η υποστελέχωση και η επέκταση ελαστικών εξευτελιστικών εργασιακών σχέσεων «ομηρίας» που προκαλούν μεσαιωνικές αναξιοπρεπείς συνθήκες εργασίας, η ανεργία και εργασιακή ανασφάλεια των νέων γιατρών

–         Η  αντιμετώπιση από την πολιτεία των επικουρικών ειδικευμένων ως «εργαλεία μιας χρήσης για όλες τις δουλειές»

–         Η  περαιτέρω υποβάθμιση της εκπαίδευσης των ειδικευόμενων ταυτόχρονα με την εργασιακή τους υπερεξόντωση

–         Η δεδηλωμένη πρόθεση της κυβέρνησης για παραπέρα μείωση των ήδη εξευτελιστικών αποδοχών μας

–         Η επίσης δεδηλωμένη και υλοποιούμενη πρόθεση πλήρους ιδιωτικοποίησης – επιχειρηματικοποίησης – εργολαβοποίησης της λειτουργίας των νοσοκομείων και ΚΥ του ΕΣΥ

–         Η ασφυκτική υποχρηματοδότηση των μονάδων

–         Η αναγκαστική μετανάστευση των νέων γιατρών, λόγω ανασφάλειας και άθλιων και εξευτελιστικών  όρων ειδίκευσής τους στο ελληνικό νοσοκομείο και μηδενικής προοπτικής μετά την ειδικότητα, που παίρνει δραματική έκφραση στις κενές λίστες ειδικοτήτων και στη μικρή ανταπόκριση  σε προκηρύξεις επικουρικών γιατρών

–         Η τακτική «κάλυψης κενών» τσάτρα πάτρα χωρίς τις αναγκαίες προσλήψεις, με αναγκαστικές μετακινήσεις γιατρών σε άλλες μονάδες ακόμα και άσχετα με την ειδικότητά τους όπως γίνεται με την απογύμνωση της πρωτοβάθμιας περίθαλψης από γενικούς γιατρούς λόγω δραματικών ελλείψεων στα νοσοκομεία

–         Η αποθράσυνση του μεγαλοκαθηγητικού – μεγαλοδιευθυντικού κατεστημένου που βρήκε πάλι πρόσφορο έδαφος να «πιέζει» παρασκηνιακά για την διατήρηση και επέκταση των φεουδαρχικών προνομίων του

είναι μόνο μερικά από τα θέματα για τα οποία θα προτείνουμε την αγωνιστική κινητοποίηση του κλάδου με διαδικασίες βάσης στο πλευρό των υπόλοιπων αγωνιζόμενων υγειονομικών και ευρύτερα του λαϊκού κινήματος. Στην δημόσια περίθαλψη έχουν πλέον καταλάβει και οι πέτρες τις δραματικές συνέπειες της συνεχιζόμενης καταστροφικής πολιτικής του μαύρου μετώπου κεφαλαίου – ΕΕ – ΔΝΤ – μνημονιακών κυβερνήσεων και την άμεση ζωτική ανάγκη για ριζική ανατροπή της πολιτικής αυτής.

Όμως η ομοσπονδία μας, η ΟΕΝΓΕ, πρέπει άμεσα να αντιμετωπίσει επείγον θέμα που αφορά το «εσωτερικό» της. Συγκεκριμένη μερίδα της ηγεσίας του «Μετώπου» – της κυβερνητικής παράταξης – έχει από καιρό ξεπεράσει ΚΑΘΕ ΟΡΙΟ και έχει προκλητικά επιλέξει τον ρόλο της «πέμπτης φάλαγγας» σε βάρος των δικαιωμάτων της συντριπτικής πλειοψηφίας των νοσοκομειακών γιατρών. Χυδαία ψέματα, επινόηση ανύπαρκτων θεμάτων για παραπλάνηση και αποπροσανατολισμό, προσωπικές συκοφαντικές επιθέσεις ΚΥΠατζίδικου – χρυσαυγίτικου – σεξιστικού χαρακτήρα ενάντια στην πρόεδρο και στον ΓΓ της ΟΕΝΓΕ κλπ, κλπ είναι στην ημερήσια διάταξη εδώ και καιρό. Το αποκορύφωμα του χυδαίου ψέματος και της διαστρέβλωσης όμως ήταν πρόσφατα εν όψει της παραπέρα μείωσης των μισθών μας που «μαγειρεύει» η κυβέρνηση με την σιωπηρή συμφωνία των ευρωμνημονιακών της συνεταίρων (ΝΔ – ΠΑΣΟΚ – Ποτάμι κλπ) οι οποίοι κάνουν ΜΟΥΓΚΑ για το συγκεκριμένο θέμα. Η «πέμπτη φάλαγγα» στην απελπισμένη αγχωτική της προσπάθεια να «ξεπλύνει» την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών ισχυρίστηκε δημόσια ΨΕΥΔΕΣΤΑΤΑ πως δήθεν η ΟΕΝΓΕ δεν έχει ζητήσει συνάντηση με το υπ. Οικ. ενώ ΗΕΡΑΝ ΠΟΛΥ ΚΑΛΑ πως η συνάντηση αυτή έχει ζητηθεί έγγραφα και επίσημα από την ΟΕΝΓΕ ήδη από 8/8 και πως η πολιτική ηγεσία του υπ. Οικ. έχει  ως και σήμερα αρνηθεί να απαντήσει καν στο αίτημα. Το χυδαίο αυτό ψέμα φυσικά έχει την σκοπιμότητα να δηλώσει πως σε ενδεχόμενα μέτρα μείωσης των αποδοχών μας μέσω της κατάργησης του ειδικού μισθολογίου δήθεν … δεν θα φταίει η κυβέρνηση αλλά ΟΙ ΙΔΙΟΙ ΟΙ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑΚΟΙ ΓΙΑΤΡΟΙ !!! Επίσης, η συγκεκριμένη «πέμπτη φάλαγγα» ανερυθρίαστα συνεχίζει το «ΠΡΑΚΤΟΡΙΛΙΚΙ» όχι μόνο για λογαριασμό της κυβέρνησης αλλά και για λογαριασμό των ΝΕΩΝ ΦΙΛΩΝ της κυβέρνησης δηλαδή του μεγαλοκαθηγητικού – μεγαλοδιευθυντικού κατεστημένου της φεουδαρχίας, της διαπλοκής και της διαφθοράς. Το ΑΙΣΧΟΣ στο «Σισμανόγλειο» και αλλού με την απαξιωτική συμπεριφορά ενάντια σε επιστημονικούς προϊστάμενους τμημάτων γιατρούς του ΕΣΥ συνεχίζεται, ενώ πυκνώνουν οι «διαρροές» πως η γνωστή μεγαλοδιευθυντική κλίκα αποθρασυμένη από την εύνοια των υπουργών και από την συμμαχία με την «πέμπτη φάλαγγα» πιέζει για … άνοδο του ορίου συνταξιοδότησης στα 69 (!!) ενώ ήδη μέσω της ηγεσίας του ΚΕΣΥ η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας δείχνει διατεθειμένη να παραδόσει εν λευκώ στο μεγαλοκαθηγητικό κατεστημένο ο,τιδήποτε έχει να κάνει με τον έλεγχο των διορισμών και της εκπαίδευσης των ειδικευόμενων.

Είναι σαφές πως η πλειοψηφία των έντιμων μαχόμενων νοσοκομειακών γιατρών ΔΕΝ ΘΑ ΕΠΙΤΡΕΨΟΥΝ στην «πέμπτη φάλαγγα» να διατηρήσει μια ΟΕΝΓΕ «των υπουργών, των διοικητών και των καθηγητών» όπως είχε προσπαθήσει από τον 1/2015 ως τον 4/2016 οπότε και στο τελευταίο συνέδριο της ΟΕΝΓΕ οι ίδιοι οι νοσοκομειακοί γιατροί με την ψήφο τους ανέτρεψαν τους συσχετισμούς. Και σε αυτό θα είναι καθοριστική η ίδια η αγωνιστική ενεργοποίηση των νοσοκομειακών γιατρών με διαδικασίες βάσης μέσα από γενικές συνελεύσεις νοσοκομείων και ενώσεων. Τα τραγικά χάλια της υποστελέχωσης των νοσοκομείων και ΚΥ, τα επιστημονικά – επαγγελματικά δικαιώματα των νέων γιατρών και φυσικά το μισθολογικό είναι θέματα που πρέπει άμεσα να μπουν στο επίκεντρο αυτής της αγωνιστικής ενεργοποίησης.

Τέλος, παραμένει το ερώτημα για τους λοιπούς γιατρούς της ηγεσίας του «Μετώπου» καθώς και για τις ηγεσίες της ΔΗΚΝΙ και της «Συμπαράταξης» στην ΟΕΝΓΕ : μέχρι πότε θα αφήνετε να σας σέρνει από την μύτη και να σας εξευτελίζει η «πέμπτη φάλαγγα» συναδέλφισσες και συνάδελφοι ?

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΕΦΗΜΕΡΕΥΟΝΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ

image description

Δείτε ποιά νοσοκομεία εφημερεύουν