Στην κόψη του ξυραφιού η παγκόσμια συνθήκη του ΠΟΥ για τις μελλοντικές πανδημίες

  • Ρούλα Τσουλέα
Συνθήκη
Φόβοι ότι δεν θα εκδοθεί έως απόψε το βράδυ το προσχέδιο της συνθήκης. Συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις.

Επί ξυρού ακμής βρίσκεται η Παγκόσμια Συνθήκη για τις μελλοντικές πανδημίες που προσπαθεί να συνάψει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) με τα κράτη-μέλη του.

Οι σχετικές συζητήσεις συνεχίζονται, αλλά το ίδιο και οι διαφωνίες.  Πλέον είναι ορατό το ενδεχόμενο να μην υπάρξει συμφωνία έως απόψε το βράδυ που εκπνέει η σχετική προθεσμία, αναφέρει το ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters.

Έως τώρα όλοι ήλπιζαν πως οι εκπρόσωποι των 194 κρατών-μελών του ΠΟΥ θα κατέληγαν έως το τέλος της σημερινής ημέρας σε ένα προσχέδιο της Συνθήκης. Στόχος ήταν να ψηφιστεί η Συνθήκη κατά την προσεχή Παγκόσμιο Σύνοδο Υγείας (WHA77). Η Σύνοδος θα διεξαχθεί από 27 Μαΐου έως 1 Ιουνίου 2024 στη Γενεύη.

Οι πηγές του Reuters, όμως, λένε ότι οι συζητήσεις πρέπει να συνεχιστούν, διότι οι χώρες διαφωνούν σε βασικά θέματα. «Δεν υπάρχει καμία περίπτωση να επιτευχθεί συμφωνία έως την Παρασκευή», δήλωσε στο πρακτορείο διπλωμάτης της Δύσης.

Η Συνθήκη έχει ως στόχο τον συντονισμό της παγκόσμιας άμυνας έναντι νέων αναδυομένων παθογόνων, μετά την καταστροφική επέλαση του κορωνοϊού. Εν τούτοις, καθ’ όλη τη διάρκεια της διαπραγματευτικής διαδικασίας υπήρχαν διαφωνίες σε βασικά θέματα, ιδίως όσον αφορά την ισότητα στην περίθαλψη. Η Συνθήκη έχει γίνει επίσης θέμα πολιτικής εκμετάλλευσης σε ορισμένες χώρες.

«Θα συνεχίζουμε τις διαπραγματεύσεις έως τα μεσάνυχτα της Παρασκευής», δήλωσε ο κ. Roland Driece, συμπροεδρεύων του διακυβερνητικού διαπραγματευτικού σώματος που ηγείται των συζητήσεων. «Στη συνέχεια θα δούμε που βρισκόμαστε και τι πρέπει να γίνει».

Πάντως, ο Dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus, γενικός διευθυντής του ΠΟΥ, εξέφρασε την πεποίθηση πως θα υπάρξει Συνθήκη πριν την Παγκόσμια Σύνοδο Υγείας. «Είμαστε αποφασισμένοι να οριστικοποιήσουμε εγκαίρως τη συμφωνία», είπε νωρίτερα αυτή την εβδομάδα.

Φωτογραφία: iStock