Στην Ευρώπη της οικονομικής κρίσης, η πρόσβαση στην Υγεία συνδέεται με το πορτοφόλι κάθε λαού

  • Μαρία Τσιλιμιγκάκη
Όσο βαθαίνει η οικονομική κρίση τόσο ο μέσος Ευρωπαίος χάνει την απρόσκοπτη πρόσβαση στην καλύτερη ιατροφαρμακευτική περίθαλψη. Κάπως έτσι, οι λιγότερο εύποροι έχουν πιο δύσκολη πρόσβαση και η ανισότητα στο βασικό αγαθό της υγείας γίνεται όλο και πιο συχνή.

Αποκαλυπτικά είναι τα στοιχεία του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) για το 2015, τα οποία παρουσίασε το «Έθνος». Από τον ΟΟΣΑ μέτρησαν σε απόλυτες τιμές (ευρώ ανά πολίτη) και σε ισοσταθμισμένο δείγμα το ετήσιο κόστος για όλο το φάσμα της δαπάνης…

Και αυτό που βρήκαν, επιβεβαίωσε όσα νιώθουμε και βιώνουμε στην χώρα μας , καθώς κάθε Έλληνας δαπανά ετησίως 813 ευρώ για ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, όταν ο μέσος Γερμανός δαπανά μόνο 725 και ο Ιταλός 736 ευρώ. Αν σε αυτό λάβουμε υπόψη ότι ο κατώτατος μισθός ενός Έλληνα είναι στα 550 ευρώ ενώ ενός Γερμανού στα 1200, τότε καταλαβαίνουμε το μέγεθος της ανισότητας.

Το 2013, μία σειρά από μέτρα που ελήφθησαν στην χώρα μας οδήγησαν σε αυξημένη συμμετοχή των πολιτών, κυρίως στα φάρμακα. Η πτωτική τάση των πληρωμών από τα νοικοκυριά έγινε ανοδική, επιστρέφοντας πέρυσι στα επίπεδα του 2009!

Αντίστροφη ήταν η πορεία των πόρων που διατίθενται από το κράτος για την υγεία κάθε πολίτη. Στα χρόνια της κρίσης, η δημόσια δαπάνη “έπεσε” κατά 35%, φτάνοντας πέρυσι στα 1.248 ευρώ, έναντι 1.908 ευρώ το 2009.

Η εικόνα αυτή κατατάσσει την Ελλάδα σε μία από τις χειρότερες θέσεις μεταξύ των χωρών του ΟΟΣΑ. Η δημόσια κατά κεφαλήν δαπάνη της χώρας μας είναι σχεδόν η μισή από τον μέσο όρο του Οργανισμού (1.248 ευρώ έναντι 2.590), με την ιδιωτική να απέχει μόλις 9% (813 έναντι 912).