Στικάκια νικοτίνης: Δεν κυκλοφορούν στο εμπόριο, τονίζει πνευμονολόγος του Νοσοκομείου Σωτηρία

  • Ρούλα Τσουλέα
στικάκια νικοτίνης
Τι ανέφερε η πνευμονολόγος Μάτα Τσικρικά για τα στικάκια που χρησιμοποίησαν οι μαθητές στην Κρήτη.

Τα στικάκια νικοτίνης που χρησιμοποίησαν τρεις μαθητές του Γυμνασίου της Αλικαρνασσού, λιποθυμώντας στις τουαλέτες του σχολείου τους, δεν κυκλοφορούν στο εμπόριο, ούτε στα φαρμακεία, αλλά μπορεί κανείς να τα παραγγείλει.

Αυτό τόνισε η κυρία Μάτα Τσικρικά, πνευμονολόγος στο Νοσοκομείο Σωτηρία και πρόεδρος της Ομάδας Διακοπής Καπνίσματος της Πανευρωπαϊκής Πνευμονολογικής Εταιρείας (ERS), μιλώντας στην εκπομπή Κοινωνία ώρα MEGA.

Οι τρεις μαθητές (δύο κορίτσια και ένα αγόρι 14 και 15 ετών) φέρονται να χρησιμοποίησαν τα στικάκια για να κόψουν το κάπνισμα. Λέγεται πως τους τα προμήθευσε ένας 14χρονος συμμαθητής τους. Αυτός φέρεται να είπε ότι τα αγόρασε από περίπτερο και ότι τον βοήθησαν να κόψει το κάπνισμα το περασμένο καλοκαίρι.

Ωστόσο η κυρία Τσικρικά εξήγησε ότι τα στικάκια έχουν απαγορευθεί σε όλες τις χώρες, εκτός από τη Σουηδία.

«Τα στικάκια νικοτίνης δεν κυκλοφορούν στο εμπόριο, ούτε στα φαρμακεία αλλά μπορεί να το παραγγείλει (κανείς)», είπε. «Δεν χρειάζεται ιατρική συνταγή. Δεν είναι όμως, καραμέλες. Τα συγκεκριμένα δεν υπάρχουν στα φαρμακεία. Υπάρχουν άλλα που είναι πιο ασφαλή, αλλά ποτέ δεν είναι για ανήλικους. Τα συγκεκριμένα προϊόντα είχαν χρησιμοποιηθεί στις σκανδιναβικές χώρες, όπου η εικόνα του να καπνίζει κάποιος δεν ήταν αποδεκτή. Γι’ αυτό χρησιμοποιούσαν τα στικάκια, τρίβοντάς τα στα ούλα».

Η κυρία Τσικρικά πρόσθεσε πως «αυτά τα στικάκια έχουν απαγορευτεί σε όλες τις χώρες, εκτός από τη Σουηδία. Δεν ξέρουμε τις επιπτώσεις που έχουν σε ανήλικο πληθυσμό. Δεν γνωρίζω επίσης εάν αναμιχθήκαν με άλλα προϊόντα. Ακόμη και αν μόνο αυτά καταναλώθηκαν, τότε μπορεί η υπερβολική λήψη ποσότητας νικοτίνης να είναι τοξική και να δημιουργήσει κλινικά συμπτώματα, όπως ταχυκαρδία ή λιποθυμικό επεισόδιο. Έχει καταγραφεί πως η ηλικία έναρξης του καπνίσματος γίνεται σε πολύ μικρή ηλικία, πλέον».


Φωτογραφία: iStock