Στη Θεσσαλονίκη το 1ο Παγκόσμιο Φόρουμ για την Ενδοσκοπική Καρδιοχειρουργική

  • Ρούλα Τσουλέα
συνέδριο
Η πρώτη παγκόσμια επιστημονική συνάντηση των πλέον διακεκριμένων ενδοσκόπων καρδιοχειρουργών και καρδιολόγων από όλο τον κόσμο, θα πραγματοποιηθεί στις 9 και 10 Σεπτεμβρίου 2022, στη Θεσσαλονίκη.

Το 1ο Παγκόσμιο Φόρουμ για την Ενδοσκοπική Καρδιοχειρουργική – Inaugural Forum of the Endoscopic Cardiac Surgery «The Edge of Tomorrow» αρχίζει αύριο τις εργασίες του στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης. Το συνέδριο είναι τεράστιας σημασίας και σηματοδοτεί την έναρξη μιας νέας εποχής για την Καρδιοχειρουργική.

«Η Καρδιοχειρουργική, με την εξέλιξη της τεχνολογίας (ειδικά τηλεσκοπικά εργαλεία, ρομπότ, τρισδιάστατες εικόνες πολύ υψηλής ανάλυσης) αλλά και την εξέλιξη της απεικόνισης (υπερηχοκαρδιογράφημα, αξονική και μαγνητική καρδιάς, ηλεκτροφυσιολογική απεικόνιση), δίνει τη δυνατότητα στον καρδιοχειρουργό να σχεδιάσει και να πραγματοποιήσει το χειρουργείο ελάχιστα επεμβατικά», αναφέρει ο καρδιοχειρουργός Δρ. Αντώνιος Πίτσης, πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής του Συνεδρίου, ιδρυτικό μέλος και μέλος του Δ.Σ. της Ένωσης Ενδοσκόπων Καρδιοχειρουργών (Endoscopic Cardiac Surgeons Club).

Και συνεχίζει: «Εγκαταλείπεται η διάνοιξη του στέρνου και η πρόσβαση στην καρδιά γίνεται μέσω πολύ μικρών τομών». Το γεγονός αυτό έχει πολλά και σημαντικά οφέλη για τον ασθενή στα οποία συμπεριλαμβάνονται:

  • Καλύτερα χειρουργικά αποτελέσματα
  • Παραμονή στην εντατική μόνο για ένα βράδυ
  • Μειωμένος χρόνος νοσηλείας
  • Μικρότερος μετεγχειρητικός πόνος
  • Μικρότερη πιθανότητα μετάγγισης αίματος
  • Γρήγορη επιστροφή στην εργασία
  • Ελάχιστες τομές που δεν αφήνουν ουλές

Το συνέδριο διοργανώνεται από την Ένωση Ενδοσκόπων Καρδιοχειρουργών (Endoscopic Cardiac Surgeons Club). Τελεί υπό την αιγίδα του Ομίλου Ιατρικού Αθηνών. Σκοπός του είναι η εμβάθυνση της γνώσης ως προς τη διάγνωση και αντιμετώπιση:

  • Των δομικών παθήσεων της καρδιάς
  • Της στεφανιαίας νόσου
  • Της κολπικής μαρμαρυγής

Αναμετάδοση επεμβάσεων

Αυτό θα επιτευχθεί με την αναμετάδοση, σε πραγματικό χρόνο, τρισδιάστατων εικόνων ενδοσκοπικών καρδιοχειρουργικών επεμβάσεων, από τις χειρουργικές αίθουσες του Ιατρικού Διαβαλκανικού Θεσσαλονίκης. Θα μεταδοθούν επίσης μαγνητοσκοπημένες ενδοσκοπικές επεμβάσεις καρδιάς από τα μεγαλύτερα καρδιοχειρουργικά κέντρα του κόσμου.

«Η σημερινή τεχνολογία μας επιτρέπει να μεταφέρουμε στους συνέδρους την εικόνα που ο ίδιος ο καρδιοχειρουργός έχει κατά την διάρκεια του χειρουργείου», τονίζει ο Δρ. Πίτσης.

Ο καρδιοχειρουργός Δρ. Αντώνιος Πίτσης είναι αναγνωρισμένος διεθνώς ως πρωτοπόρος στον τομέα της Ενδοσκοπικής Καρδιοχειρουργικής, πιστοποιημένος εκπαιδευτής Ενδοσκοπικής Καρδιοχειρουργικής και Διευθυντής Α’ Καρδιοχειρουργικής Κλινικής του Ιατρικού Διαβαλκανικού Θεσσαλονίκης. Το Διαβαλκανικό αποτελεί ένα από τα πλέον αναγνωρισμένα ενδοσκοπικά καρδιοχειρουργικά κέντρα στον κόσμο, όπου όλες οι δομικές παθήσεις της καρδιάς, οι παθήσεις των βαλβίδων και η κολπική μαρμαρυγή αντιμετωπίζονται με την Ενδοσκοπική Καρδιοχειρουργική.

Με φυσική παρουσία

Μετά από τρία χρόνια περιορισμών λόγω της πανδημίας,  το συνέδριο θα πραγματοποιηθεί μόνο με τη φυσική παρουσία, τόσο των ομιλητών όσο και του ακροατηρίου. Δεν θα είναι σύνδεση μέσω διαδικτύου, ώστε να αυξηθεί η επαφή και η διαδραστικότητα μεταξύ των συνέδρων.

Το συνέδριο απευθύνεται σε καρδιοχειρουργούς, κλινικούς καρδιολόγους, επεμβατικούς καρδιολόγους, καρδιολόγους απεικόνισης, ηλεκτροφυσιολόγους, καρδιοαναισθησιολόγους, τεχνικούς εξωσωματικής κυκλοφορίας και μέλη της ομάδας καρδιάς.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το συνέδριο πατήστε εδώ.