Στη Θεσσαλία κλιμάκιο του Υπουργείου Υγείας για τον συντονισμό των επιχειρήσεων – Που υπάρχουν προβλήματα

  • Γιάννα Σουλάκη
κακοκαιρία
Αγώνα με τον χρόνο και τις δυσμενείς συνθήκες δίνουν οι υγειονομικές αρχές για να προσφέρουν βοήθεια, σε όσο το δυνατόν περισσότερους πολίτες στις πληγείσες περιοχές της Θεσσαλίας.

Ανεπανόρθωτες είναι οι καταστροφές που άφησε πίσω της η κακοκαιρία Daniel, με ανθρώπους, ζώα, περιουσίες και όνειρα να θάβονται κάτω τόνους νερών και λάσπης.

Μεγάλη ανησυχία υπάρχει για την επόμενη μέρα, καθώς οι πληγές που άνοιξε η θεομηνία των τελευταίων εικοσιτετραώρων, δεν έχουν φανεί ακόμη στην πραγματική τους διάσταση.

Σε ετοιμότητα βρίσκονται οι υγειονομικές αρχές. Ο Υπουργός Υγείας, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, απέστειλε στην Περιφέρεια Λάρισας κλιμάκιο του Υπουργείου Υγείας, για τη συμμετοχή στον σχεδιασμό, αλλά και τον καλύτερο συντονισμό των κυβερνητικών δράσεων στη Μαγνήσια, την Καρδίτσα, τα Τρίκαλα και τη Λάρισα.

Για την αποκατάσταση της πρόσβασης, αλλά και την ορθή λειτουργία των δομών Υγείας, στη Λάρισα μετέβησαν από το μεσημέρι της Πέμπτης (7/9), ο Υφυπουργός Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους, με τη συνοδεία του Διοικητή του ΕΚΑΒ – ΚΕΠΥ, Νίκου Παπαευσταθίου.

Επιτόπου βρίσκεται και ο Διοικητής της 5ης Υγειονομικής Περιφέρειας (ΥΠΕ) Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδας, Φώτης Σερέτης.

Στην ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλίας (Λάρισα, Τρίκαλα, Καρδίτσα και Βόλο) έχουν αναπτυχθεί και επιχειρούν συνολικά 28 ασθενοφόρα του Παραρτήματος Θεσσαλίας και έχουν έρθει επιπλέον ενισχύσεις, με 4 ασθενοφόρα από Θεσσαλονίκη, 3 από την Αθήνα και 2 από τη Λαμία.

Σε ετοιμότητα βρίσκονται και άλλα οχήματα, σύμφωνα με τον Νίκο Ευσταθίου, όμως, τα ασθενοφόρα αντιμετωπίζουν τεράστια προβλήματα στην προσέγγιση των πλημμυρισμένων περιοχών και στις περισσότερες περιπτώσεις χρειάζεται η συνδρομή της πυροσβεστικής ή του στρατού.

Κλήσεις έχει δεχθεί το ΕΚΑΒ από ασθενείς, ανθρώπους που παρουσιάζουν υποθερμία λόγω μακράς παραμονής στο παγωμένο νερό της βροχής, άτομα που έχει καταστραφεί το βιός και το σπίτι τους και χρειάζονται τα φάρμακά τους, αλλά και αρκετές κλήσεις για τη διακομιδή σε νοσοκομεία ηλικιωμένων και μικρών παιδιών.

Οι άνθρωποι που καλούν σε βοήθεια σε σύγκριση με το σύνολο των ανθρώπων που χρειάζονται βοήθεια είναι απειροελάχιστοι, καθώς το ΕΚΑΒ δεν δέχεται κλήσεις από τις αποκλεισμένες περιοχές και τα χωριά της Μαγνησίας και της Καρδίτσας που έχουν αποκλειστεί.

Τα ασθενοφόρα, αλλά και κανένα άλλο όχημα, δεν μπορούν να προσεγγίσουν αυτές τις περιοχές.

Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός: Συμμετείχε σε απεγκλωβισμούς ανθρώπων και μοίρασε νερό

Σημαντική στις πληγείσες περιοχές είναι και η παρουσία του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού.

Με τη μεγάλη εμπειρία, εξοπλισμό και τεχνογνωσία που διαθέτει η Ναυαγοσωστική Ομάδα των εθελοντών του, ο ΕΕΣ βοήθησε στη διάσωση εγκλωβισμένων πολιτών στις περιοχές: Αγιά Κυριακή και Παλαμάς.

  Επίσης, οι εθελοντές του Περιφερειακού Τμήματος Βόλου, μοίρασαν στον κόσμο της πόλης που έχει μείνει χωρίς νερό λόγω των συνεχών διακοπών υδροδότησης, 22.000 μπουκάλια εμφιαλωμένο νερό, τα οποία έφτασαν με όχημα του ΕΕΣ από την Αθήνα.

Κακοκαιρία: Προβλήματα σε νοσοκομεία της Θεσσαλίας

Οι υγειονομικές δομές της Θεσσαλίας “χτυπήθηκαν” σφοδρά από τη φονική κακοκαιρία Daniel, όμως, άντεξαν.

Τα περισσότερα προβλήματα σημειώθηκαν στο Αχιλλοπούλειο Γενικό Νοσοκομείο του Βόλου, το οποίο επηρεάστηκε από την πτώση του ρεύματος και τα προβλήματα υδροδότησης σε όλο τον νομό Μαγνησίας.

Νοσοκομείο Βόλου

Παρά τα νερά που εισέβαλαν στο υπόγειο του νοσοκομείου και στον χώρο που παρασκευάζονται οι χημειοθεραπείες των ογκολογικών ασθενών, το πρόβλημα αποκαταστάθηκε γρήγορα και οι θεραπείες τις επόμενες μέρες έγιναν κανονικά.

Η πρόσβαση στο νοσοκομείο είναι απρόσκοπτη, η ηλεκτροδότηση αποκαταστάθηκε με γεννήτριες και το νερό έχει επάρκεια, με την 24ωρη τροφοδοσία των δεξαμενών νερού από βυτιοφόρα.

Πληροφορίες για προσπάθεια υδροδότησης των ασθενών και του προσωπικού, από πισίνα της περιοχής διαψεύστηκαν από τη διοίκηση της 5η ΥΠΕ.

Στο Νοσοκομείο Βόλου διακομίζονται μάλιστα με το ΕΚΑΒ όσοι ασθενείς περισυλλέγονται από τις πληγείσες περιοχές της Μαγνησίας.

Μέχρι τις 9 το βράδυ της Πέμπτης ήταν περίπου 20.

Δείτε επίσης: Κακοκαιρία Daniel: Αυτά είναι τα προβλήματα στα νοσοκομεία της 5ης ΥΠΕ

Διακομιδές ηλικιωμένων σε νοσοκομεία από το Γηροκομείο Βόλου

Στο Αχιλλοπούλειο Νοσοκομείο μεταφέρθηκαν για φιλοξενία και 13 ηλικιωμένοι από το Γηροκομείο Βόλου, το οποίο εκκενώθηκε για προληπτικούς λόγους την Τρίτη το βράδυ, μετά από κατάρρευση τοίχου στην παλιά πτέρυγα.

Ακόμη 21 άτομα μεταφέρθηκαν για φιλοξενία και στο Γενικό Νοσοκομείο Καρδίτσας, ενώ στο Νοσοκομείο Τρικάλων, φιλοξενούνται προσωρινά ακόμη 15 ηλικιωμένοι, αυτή τη φορά από ιδιωτική δομή, η οποία εκκενώθηκε για προληπτικούς λόγους.

Προβλήματα στα χειρουργεία

Προβλήματα σημειώθηκαν και στην ομαλή λειτουργία των χειρουργείων στα νοσοκομεία της Θεσσαλίας.

Στο Νοσοκομείο Λαμίας σημειώθηκε εισροή υδάτων σε δύο χειρουργικές αίθουσες, όμως, το πρόβλημα αποκαταστάθηκε.

Νοσοκομείο Βόλου

Στο Νοσοκομείο Καρδίτσας, ωστόσο, μία χειρουργική αίθουσα βρίσκεται ακόμη εκτός λειτουργίας, λόγω προβλημάτων που παρουσιάστηκαν στην υποδομή.

Στο Νοσοκομείο Τρικάλων εξαιτίας προβλημάτων στις χειρουργικές αίθουσες, θα πραγματοποιηθούν μόνο τα έκτακτα χειρουργεία.